Banner Before Header

Venäläismediat: Kazakstanin poliisi ”eliminoinut” kymmeniä mielenosoittajia

Kazakstanin poliisi kertoo venäläismedian mukaan ”eliminoineensa” kymmeniä mielenosoittajia näiden pyrkiessä hallintorakennuksiin maan suurimmassa kaupungissa Almatyssa eilen illalla. Interfaxin, Tassin ja Ria Novostin siteeraama poliisi kuvaa mielenosoittajia ekstremistijoukoiksi.

Uutistoimisto AFP tulkitsee poliisin tarkoittavan, että kymmeniä mielenosoittajia olisi surmattu.

Levottomuudet Keski-Aasian Kazakstanissa jatkuvat tiettävästi edelleen. Internetyhteyksien on kerrottu olevan laajalti poikki, minkä takia sekasorron keskellä olevan maan tilanteesta on vaikea saada tarkkaa kuvaa.

Venäläinen uutistoimisto Tass kertoo, että entisessä pääkaupungissa Almatyssa ei ole lainkaan internetyhteyksiä. Tass kirjoittaa, että useat hallinnon verkkosivut eivät ole toiminnassa. Esimerkiksi ministeriöiden, presidentin, poliisin ja lentokenttien sivut eivät toimi. Uutistoimiston mukaan sivustoille ei päässyt keskiviikkona, mutta ne toimivat jälleen illemmalla.

Internetiä tarkkailevan NetBlocks-järjestön mukaan yhteydet ovat olleet paikalliseen aikaan aikaisesta aamusta lähtien poikki maan laajuisesti.

Sotilasapua Kazakstaniin

Energian hinnannousua vastustaneet mielenosoitukset yltyivät keskiviikkona maassa levottomuuksiksi. Venäjän johtama Ivy-maiden kollektiivinen turvallisuusjärjestö on kertonut lähettävänsä Kazakstanille sotilasapua. Maan presidentti Kassym-Jomart Tokajev oli aiemmin vedonnut sotilasliittoon kuuluvien maiden johtajiin ja pyytänyt heiltä apua tilanteeseen, jota hän kuvailee terroristiseksi uhaksi.

–  Aion toimia mahdollisimman tiukasti. Yhdessä selviämme tästä mustasta ajanjaksosta Kazakstanin historiassa, presidentti on sanonut.

Presidentti on lisäksi kertonut lähettäneensä viisi konetta maan isoimman kaupungin Almatyn lentokentälle. Hänen mukaansa maan ilmavoimat käyvät taistelua kaupungin lähettyvillä.

Vahvistamattomien tietojen mukaan Almatyn lentokenttä päätyi keskiviikkona mielenosoittajien hallintaan.

Tassin kirjeenvaihtaja on kertonut aseistautuneiden mielenosoittajien myös tuhonneen presidentti Tokajevin Almatyssa sijaitsevaa virka-asuntoa. Uutistoimisto AFP:n kirjeenvaihtaja on puolestaan raportoinut, että mielenosoittajat ovat vallanneet rakennuksen, jossa sijaitsee Almatyn pormestarin toimisto. Poliisit olivat kirjeenvaihtajan mukaan yrittäneet estää protestoijia valtaamasta rakennusta muun muassa kyynelkaasun avulla.

AFP:n mukaan sekä presidentin virka-asunnon että pormestarin toimiston on kerrottu olevan liekeissä.

Mielenosoittajien aseistuksista on liikkunut eriäviä tietoja.

Kansallinen poikkeustila julistettu

Tokajev hyväksyi keskiviikkona myös maan hallituksen eron. Lisäksi maahan julistettiin keskiviikkona kansallinen poikkeustila. Jo aiemmin päivällä poikkeustilat oli ehditty julistaa muun muassa maan entiseen pääkaupunkiin Almatyyn ja nykyiseen pääkaupunkiin Nur-Sultaniin, mutta illalla määräys laajennettiin koskemaan koko maata.

Maahan julistettiin myös yöllinen ulkonaliikkumiskielto, joka on voimassa iltayhdestätoista aamuseitsemään paikallista aikaa. Nur-Sultan on Suomea neljä tuntia edellä.

Levottomuudet alkoivat Mangistaun alueella Länsi-Kazakstanissa nestekaasun paikallisten hintojen noustua. Tuhannet mieltään osoittavat olivat vaatineet hallituksen eroa. Sittemmin presidentti Tokajev tuli mielenosoittajien vaatimuksia vastaan ja nestekaasun hintaa päätettiin laskea mielenosoittajien vaatimusten mukaisesti. Tokajev myös väläytti, että kaikista köyhimpiä voitaisiin tukea erilaisin toimin. Tämä ei kuitenkaan ole riittänyt rauhoittamaan levottomuuksia.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International arvioi keskiviikkona, että mielenosoitukset johtuivat kansalaisten perusoikeuksien laajamittaisesta rikkomisesta.

Source Link is.fi