Banner Before Header

Venäläisten ja ukrainalaisten sijoittaminen samoihin tiloihin ihmetyttää – näin monessa yksikössä heitä on Suomessa

Venäläisten ja ukrainalaisten turvapaikanhakijoiden sijoittaminen samoihin vastaanottokeskuksiin on herättänyt runsaasti keskustelua viime päivinä. Monet ovat ihmetelleet sitä, että Ukrainasta sotaa paenneet joutuvat asumaan samoissa tiloissa venäläisten kanssa.

Maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikön johtaja Pekka Nuutinen sanoo, että reilussa 40 yksikössä on kirjoilla sekä ukrainalaisia että venäläisiä.

Lue lisää: SSS: Venäläisten käytös vastaan­otto­keskuksissa järkyttää ukrainalais­äitejä – ”Helvetti on täällä”

Lue lisää: Venäläisiä ja ukrainalaisia on kymmenissä samoissa vastaan­otto­keskuksissa – Martti J. Kari: ”Järjetöntä”

Venäläisten turvapaikkahakemusten määrä on lähtenyt kasvuun sen jälkeen, kun Venäjä ilmoitti liikekannallepanosta 21. syyskuuta.

Nuutinen sanoo, että reilun kahden viime viikon aikana venäläiset ovat jättäneet reilut 250 turvapaikkahakemusta.

– Se tarkoittaa, että noin 250 ihmistä on tullut vastaanottojärjestelmän piiriin ja sen myötä sijoitettavaksi vastaanottokeskuksiin

Nuutinen sanoo, että vastaanottojärjestelmän piirissä on kaikkiaan noin 1 000 venäläistä asiakasta ja vastaanottokeskuksissa noin 550. Yli 35 000 ukrainalaista on hakenut tilapäistä suojelua Suomesta.

Maahanmuuttovirasto pyrkii Nuutisen mukaan jatkossa siihen, että venäläisiä ja ukrainalaisia ei lähtökohtaisesti sijoitettaisi samoihin laitosmallisiin vastaanottokeskuksiin, joissa majoitustilat eivät sitä luontevasti salli.

Hän toteaa, että erilaiset perhesuhteet tulee kuitenkin huomioida, esimerkiksi perheet, joissa on sekä venäläisiä että ukrainalaisia.

Nuutisen mukaan konflikteja ei ole ilmennyt. Hän sanoo, että keskuksissa seurataan tilannetta ja pyritään varmistamaan turvalliset olosuhteet kaikille.

– Tässä yhteydessä on hyvä sanoa, että venäläisiä ja ukrainalaisia on ollut samoissa keskuksissa ennen tätäkin, eikä se ole muodostunut miksikään ongelmaksi. Olemme keskusten arjessa mukana ja yksikkömme pyrkivät varmistamaan, ettei tämä ole jatkossakaan ongelma.

Maahanmuuttovirasto ei Nuutisen mukaan kuitenkaan pyri erottamaan venäläisiä ja ukrainalaisia täysin.

– Totaalinen erottaminen ei ole mahdollista eikä varmasti tarpeenkaan.

Hän sanoo ymmärtävänsä, että asia on herättänyt keskustelua.

– Ymmärrän, että tämän voi perustellusti kokea ongelmaksi ja ihmisillä voi olla pelkoja, mutta toisaalta meidän kokemuksemme eivät tue sitä.

Source Link is.fi