Banner Before Header

Venezuela vaihtoi vankeja Yhdysvaltain kanssa – joukossa Maduron sukulaisia

Venezuela vapautti lauantaina seitsemän amerikkalaista vastineeksi kahdesta Venezuelan presidentin Nicolas Maduron omaisesta, jotka vangittiin Yhdysvalloissa huumerikoksista, Yhdysvaltain viranomaiset sanoivat. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Vapautettujen amerikkalaisten joukossa oli viisi Citgo Petroleum -öljy-yhtiön johtajaa, jotka olivat olleet vangittuna vuosia. Lisäksi Venezuela vapautti Yhdysvaltain merijalkaväen veteraanin ja toisen Yhdysvaltain kansalaisen.

Amerikkalaiset vaihdettiin kahteen presidentti Maduron vaimon veljenpoikaan, jotka pidätettiin vuonna 2015.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoi lausunnossaan, että ”vääryydellä pidätetyt” amerikkalaiset pääsevät pian perheidensä luo.

Vankien vaihto, joka erään yhdysvaltalais­virkamiehen mukaan tapahtui määrittelemättömän kolmannen maan lentokentällä, tapahtui kuukausia kestäneiden salaisten keskusteluiden jälkeen.

Washingtoniin kohdistuu alati kasvava paine tehdä enemmän kymmenien ulkomailla pidätettyjen Yhdysvaltain kansalaisten hyväksi. Suurin osa Bidenin hallinnosta on keskittynyt WNBA-tähti Brittney Grinerin ja toisen amerikkalaisen pidätyksiin Venäjällä.

Maduron hallitus sanoi lausunnossaan, että maaliskuussa alkaneiden neuvotteluiden seurauksena kaksi Yhdysvalloissa ”epäoikeudenmukaisesti” pidätettyä nuorta venezuelalaista vapautettiin.

Vapautetut amerikkalaiset olivat terveitä ja ”iloisia siitä, että he olivat matkalla kotiin”, Bidenin hallinnon virkamies kertoi toimittajille.

Biden hyväksyi vaihdon viikkoja sitten luonnehtien päätöstä ”kovaksi ja tuskalliseksi”. Bidenin mukaan kahden venezuelalaisen vapauttaminen oli välttämätöntä Yhdysvaltain kansalaisten vapauden turvaamiseksi. Yhdysvaltain viranomaiset ovat kertoneet aiemmin, että Maduro halusi käyttää vankeja neuvotteluvalttina.

Maduron sukulaisten vapauttaminen ei ole hallinnon mukaan muuttanut Yhdysvaltain politiikkaa Venezuelaa kohtaan. Bidenin hallinto on vain hieman lieventänyt entisen presidentin Donald Trumpin aikaisia Venezuelan vastaisia pakotteita ja sanonut, että se harkitsee merkittävämpiä toimia, jos Maduro palaa neuvotteluihin Venezuelan opposition kanssa ja etenee kohti vapaita vaaleja.

Source Link is.fi