Venla Harju nappasi taas mitalin suunnistuksen EM-kisoissa – Marika Teini putosi taistosta viimeisen kilometrin virheellä

Torstaina suunnistuksen EM-kultaa pitkältä matkalta voittanut Venla Harju jatkoi mitalitahdissa Viron Rakveressa lauantaina. Harju suunnisti pronssia kisassa, jonka voitti ylivoimaisesti Sveitsin Simona Aebersold.

32-vuotias Harju jäi 5,3 kilometrin radalla Aebersoldista 2 minuuttia ja 50 sekuntia. Viron Evely Kaasiku suunnisti kotikisoissaan yllätyshopealle. Kärkikaksikko selviytyi radasta lähes puhtaasti muiden naisten tehdessä virheitä.

Harju kertoi Suunnistusliiton tiedotteessa, ettei torstain kultamitali enää ollut mielessä.

– Oli taas uusi kilpailu. Eipä se tuo mitään helpotusta, jos on edellisen voittanut. Sain pidettyä ajatukset hyvin keskimatkassa, sillä tiedossa oli vaativa kilpailu.

Venla Harju suunnistuksen EM-kisojen keskimatkalla.
Venla Harju vauhdissa keskimatkan kilpailussa.Mika Ilomäki / SSL

Harjun mukaan lauantain kisasuoritus oli häneltä edellisvuosien arvokisojen keskimatkan suoritusten kaltainen. Matkalle mahtui yksi virhe ja yksi hitaampi reitinvalinta.

– Joku virhe on aina arvokisojen keskimatkalla tullut. Yhdellä rastivälillä vähän herpaannuin omasta tekemisestä ja oli vaikea lukea itsensä kiinni kartalle. Olen kuitenkin todella tyytyväinen, että maltoin suunnistaa tarkasti vaikeimmissa kohdissa, pronssimitalisti tiivisti.

Näissä kisoissa nyt kultaa ja pronssia saavuttanut Harju oli aiemmin voittanut MM-kisoista kolme pronssia sekä viestihopeaa ja -pronssia.

Pitkällä matkalla pronssille suunnistanut Marika Teini oli kilpailussa pitkään kiinni mitalissa, mutta virhe vajaa kilometri ennen maalia pudotti hänet mitaleilta viidenneksi.

Marika Teini suunnistuksen EM-kisojen keskimatkalla 6.8.2022.
Marika Teini voitti keskimatkalta EM-kultaa 2018 Sveitsin Ticinossa. Mika Ilomäki / SSL

Miesten 6,3 kilometrin keskimatkalla Olli Ojanaho suunnisti hienosti neljänneksi. Ruotsi otti kilpailussa kolmoisvoiton, kun Albin Ridefelt voitti, Anton Johansson suunnisti hopealle ja Gustav Bergman pronssille.

Ojanaho jäi voittajalle 2.05 ja mitalista puolitoista minuuttia. Miika Kirmula oli kisan seitsemäs 2.27 voittajan takana.

Pitkän matkan EM-pronssia torstaina napannut Elias Kuukka ei ollut keskimatkan kisassa mukana.

Olli Ojanaho suunnistuksen EM-kisoissa keskimatkalla 6.8.2022.
Olli Ojanaho oli parhaana suomalaisena neljäs miesten keskimatkalla.Mika Ilomäki / SSL

EM-kilpailut päättyvät sunnuntaina kolmen osuuden viesteihin. Venla Harjun mukaan Suomella on hyvät menestysmahdollisuudet.

– Illalla katsellaan kisamaaston vanhoja karttoja ja mietitään, miten radat siellä voisivat kulkea. Luultavasti viestissäkin nähdään virheitä, Harju ennakoi.