Banner Before Header

Vesa-Matti Loirin ja vuonna 2019 kuolleen Joonas-pojan välit olivat totaalisen tulehtuneet – vasta Jasper Pääkkösen jämäkkä kehotus korjasi vaikean tilanteen

Ilta-Sanomat julkaisee uudelleen vanhan, vuonna 2019 tehdyn artikkelin Joonas Loirin elämästä ja kuolemasta ja hänen väleistään 10. elokuuta menehtyneeseen isäänsä, Vesa-Matti Loiriin. Artikkeli julkaisiin alun perin 9.6.2019.

Elokuun 10. päivänä menehtyneen Taiteilijalegenda Vesa-Matti Loirin poika, muusikko Joonas Loiri kuoli äkillisesti vuonna 2019 vain 37-vuotiaana.

Suru-uutinen tuli omaisille tuolloin täytenä yllätyksenä. He kertoivat Joonaksen kuolleen sairauskohtaukseen kotonaan. Vesa-Matti Loiri menetti toisen poikansa.

– Suru on musertava. Ei tällaiseen voi varautua, hän viestitti vuonna 2019 IS:lle ja kiitti osanotoista.

Joonas Loiri menehtyi vain 37-vuotiaana muutama vuosi sitten.

Joonas Loiri tuli maailmaan huhtikuussa 1982 keisarinleikkauksella. Hän oli Loirin kolmas lapsi, mutta ensimmäinen, joka pääsi suoraan isänsä syliin.

Joonas oli voimakastahtoinen lapsi, joka alkoi puhua vasta parivuotiaana. Hän aloitti kommunikoinnin, kun oli oppinut keskustelemaan kokonaisilla lauseilla.

Uuno Epsanjassa -elokuvassa on kohtaus, jossa lapset juoksevat humalaisen Veskun näyttelemän Nasse-sedän perässä. Viimeisenä lapsikatraan perässä kirmaa poika, jolla ei ole housuja ollenkaan. Hän on valkokankailla debytoiva Joonas, kolme vuotta.

Seuraavana vuonna Joonas oli halunnut näytellä Uuno muuttaa maalle -elokuvassa. Viime hetkellä poika päätti, ettei häntä huvittanutkaan esittää Uunon pikkuveljeä.

– Jaa, en mä tänään näyttele – ei tänään ole näyttelemispäivä, pikkumies päätti, eikä kokonainen kuvausryhmä saanut hänen päätään kääntymään.

Vesa-Matti Loiri, hänen ex-naisystävänsä Marita Hakala ja poikansa Joonas Loiri vuonna 1992.

Roolin elokuvassa teki lopulta Joonaksen isosisko Jenni, joka on näytellyt isänsä kanssa myöhemmin useissa produktioissa.

Joonas oli seitsemänvuotias, kun hänen vanhempansa erosivat. Joonas ja Jenni jäivät asumaan äitinsä Riitta Loirin kanssa. Liitto oli ollut rakastava, mutta eron jälkeen isän ja pojan välit viilenivät.

Vuonna 1994 Joonas kohtasi yhden elämänsä suurimmista tragedioista, kun hänen isoveljensä Jan menehtyi auto-onnettomuudessa. Janin äiti ja Veskun toinen vaimo Mona Loiri oli kuollut hänkin auto-onnettomuudessa 1977.

– Jankun jälkeen kaksi parasta kaveriani on kuollut. Sen vuoksi olen alkanut pelätä, että aina kun jostakusta alkaa tykätä, jonkin ajan päästä hän on poissa, Joonas pohti Apu-lehdessä vuonna 2013.

Isän kuuluisuus ahdisti Joonasta vuosien karttuessa yhä enemmän ja enemmän. Elokuva-ala kiinnosti, muttei kameran edessä, vaan sen takana. Joonas työskenteli jo 17-vuotiaana suomalaisella ATV-kanavalla ja editoi videoita.

Lukion jälkeen täysi-ikäistynyt nuorukainen muutti Yhdysvaltoihin luodakseen uraa Joonas Loirina eikä Vesa-Matti Loirin poikana.

Joonas Loiri oli Vesa-Matti Loirin toinen poika.

– Lapsena isän kuuluisuus ei haitannut, mutta teininä alkoi olla katkeraa. Sen vuoksi en halunnut jäädä Suomeen, vaan lähdin Jenkkeihin opiskelemaan, hän pohti IS:lle vuonna 2008.

Joonas opiskeli noin neljän vuoden ajan Academy of Art -yliopistossa San Franciscossa elokuva- ja tv-tuotantoa sekä tietokoneanimaatiota. Opintojensa jälkeen hän palasi hetkeksi Suomeen, muttei löytänyt paikkaansa.

– Heti palattuani alkoi ahdistaa ja aloin haaveilla uudesta muutosta ulkomaille, Joonas muisteli.

Etäisyys auttoi kuitenkin korjaamaan isän ja pojan tulehtuneet välit.

– Kun luokkakaverini Jasper Pääkkönen teki faijan kanssa Pahat pojat -leffaa, hän kyllästyi molempien valitukseen siitä, ettemme ole väleissä. Jasper käski meidän lähteä laivalle selvittämään asiat, Joonas kertoi Helsingin Sanomissa 2013.

Isä ja poika polkaisivat hetken mielijohteesta 24 tunnin risteilylle. Aalloilla Vesku ja Joonas istuivat yökerhon yläkerrassa ja katselivat salaa ihmisiä heille naureskellen. Puhuessaan he tajusivat, että ajattelivat asioista aivan samalla tavoin.

Vesa-Matti Loiri poikiensa Sampon (vas.), Joonaksen ja Ukon kanssa vuonna 2015.

– Ei sen ollut tarkoitus olla mikään välienselvittelyreissu. Päätettiin vain, että mennään. Varmaan kumpikin ajatteli, että asiat voisivat nyt järjestyä, Vesku muisteli IS:lle 2008.

Satamaan mentiin napit vastakkain, mutta sieltä käveltiin pois kaulakkain. Kun keskusteluyhteys saatiin auki, jutusta ei meinannut tulla loppua. Lopulta isästä ja pojasta tuli parhaat ystävät.

– Pystymme puhumaan kaikesta mahdollisesta täydellä luottamuksella. Jälkeenpäin ei kumpikaan käytä sanoja toistaan vastaan, Joonas pohti.

Joonas oli 25-vuotias, kun hän päätti 2006 muuttaa töihin Shanghaihin ja sen jälkeen Hongkongiin. Hän työskenteli tietokoneanimaation parissa, tuotti musiikkivideoita merkittäville aasialaisartisteille ja teki musiikkia itse. Miehellä oli Hongkongissa myös oma The Lars Brothers -niminen tuotantoyhtiönsä.

Joonas tutustui jo nuorena dj-keikkoja tehdessään suomalaisiin ja kansainvälisiin silmäätekeviin. Hän kertoi Avussa, kuinka juhlisti kolmekymppisiään Kimi Räikkösen isännöimissä pirskeissä Shanghain F1-radalla.

Elämä ulkomailla ei kuitenkaan ollut pelkkää säihkettä ja glamouria. Uraa varjostivat epäselvyydet hongkongilaisen levy-yhtiön kanssa, jotka olivat miehelle suuri taloudellinen takaisku.

Joonas ja Vesa-Matti Loirin suhde ei ollut aina helppo. Näyttelijä Jasper Pääkkösellä oli merkittävä vaikutus heidän suhteensa parantumiseen.

Vuonna 2013 Joonas muutti takaisin Suomeen. 31-vuotiaana hän oli luonut oman nousujohteisen uransa ilman isänsä apua, joskin se noteerattiin näkyvämmin ulkomailla kuin Suomessa. Sukunimi ei ollut enää taakka.

– Eihän artistin tie ole helppo, mutta se on rakas. Olen aikoinani ollut isän keikoilla mukana ja nähnyt, mitä se on.

Arki ei ollut aivan auvoista Suomessakaan. 2016 Joonas Loiri tuomittiin ehdolliseen vankeusrangaistukseen pahoinpitelystä. Taustalla oli kärjistynyt mustasukkaisuusdraama, jossa Joonas epäili uhrinsa olleen läheisissä väleissä hänen silloisen tyttöystävänsä kanssa.

Myöhemmin Joonas muisteli eläneensä kolmen vuoden ajan kuin sumussa. 2018 hän oli päässyt jaloilleen ja kertoi olevansa onnellinen.

Joonas alkoi viettää runsaasti aikaa Berliinissä ja panosti enemmän omaan uraansa muusikkona. Taiteilijanimellä Joonas L elektronista musiikkia tehnyt mies kiinnitettiin Simina Grigoriun berliiniläiseen Kuukou Recordsiin. Hän julkaisi myös musiikkia sveitsiläisen levymerkin Cyborgs in Loven alla.

Huhtikuun ensimmäinen päivä 2019 Joonas L:n ensimmäinen oma albumi näki päivänvalon. Kaksi kuukautta myöhemmin, 29. toukokuuta, hänet löydettiin kuolleena.

Lue lisää: Salama­rakastumisia, eroja, tragedioita – Vesa-Matti Loirin ihmis­suhteista ei puuttunut käänteitä

Lue lisää: Näin Vesa-Matti Loirista tuli näyttelijä: ”Minulle sanottiin, että et nyt pääse”

Lue lisää: ”Suomi menetti yhden kaikkien aikojen suurimmistaan” – Vesa-Matti Loirin kuolema koskettaa suomalaisia syvästi

Lue lisää: Vesa-Matti Loiri on kuollut

Source Link is.fi