Banner Before Header

Video näyttää Helsinki-Vantaan jätti­jonon pituuden

Tänään lennolle suuntaavia pyydetään varamaan runsaasti ylimääräistä aikaa lentokentälle, sillä iltapäiväksi odotetaan Helsinki-Vantaan historian suurimpia matkustajamääriä, tiedottaa Finavia.

Erityisesti niitä matkustajia, joilla on ruumaan meneviä matkatavaroita pyydetään varaamaan aikaa lähtöselvitykseen ja matkatavaroiden jättöön.

Jos matkustaa ilman matkatavaroita, kannattaa lähtöselvitys tehdä ennakkoon. Näin voi kävellä terminaalin pääovilta suoraan turvatarkastukseen. Myös turvatarkastuksiin odotetaan ruuhkaa, joten myös ilman matkatavaroita matkustavien tulee varata lisäaikaa lentokentälle.

Terminaali 1:n turvatarkastuspiste on auki perjantaina kello 3–10.45. Lufthansan, SAS:n ja Norwegianin asiakkaita pyydetään siirtymään lähtöselvityksen ja matkatavaran jätön jälkeen terminaali 2:n turvatarkastuspisteelle, kun terminaali 1:n turvatarkastus suljetaan.

Perjantaina lentokentälle on suuntaamassa jopa huippuvuoden 2019 piikkitunteja suuremmat matkustajamärät.

Ruuhka johtuu Finavian mukaan koronasta ja työntekijäpulasta.

– On henkilöstövajetta, jonka juurisyy on koronassa. Henkilöstöä siirtyi koronan aikana muihin tehtäviin, mikä näkyy nyt henkilöstövajeena, Finavian mediapalvelusta kerrotaan.

Henkilöstövajeen lisäksi kesälomasesonki aiheuttaa ruuhkapiikkejä.

Finavian mukaan nyt on tärkeää noudattaa oman lentoyhtiön antamaa lähtöselvitys- ja kentälle saapumisaikaa.

– Ruuhkaa voi olla lähtöselvityksessä, matkatavaroiden jätössä ja turvatarkastuksessa, Finaviasta kerrotaan.

Lentoyhtiö Finnairin viestintäpäällikkö Suvi Aaltonen sanoo, että lähtöselvityksessä on normaali kesän kiire, mutta ei erityistä poikkeuksellista ruuhkaa.

– Finnair on varautunut kesän kiireeseen rekrytoimalla lisähenkilöstöä, mutta toki kesän aikana voi olla ajoittaisia ruuhkapiikkejä lisääntyvien lentomäärien vuoksi.

Kovat ruuhkat vaivaavat Helsinki-Vantaan lisäksi maailman muita lentokenttiä.

Matkustajat ovat kertoneet sosiaalisessa mediassa pitkistä jonoista muun muassa Tukholman Arlandan, Lontoon Heathrow’n ja Amsterdamin Schipholin lentokentillä.

Schipholin lentokenttä on kärsinyt kuukauden ajan ruuhkissa. Lentokentän mukaan kaaos on koronapandemian vaikutusta.

Koronan aikana matkustajamäärät romahtivat ja lentokenttävirkailijoita hakeutui muihin tehtäviin. Nyt ei ole tarpeeksi henkilökuntaa hoitamaan matkatavaroiden jättöä eikä turvatarkastuksia.

Ruuhkat ovat johtaneet lentojen perumisiin.

Viime viikolla hollantilainen lentoyhtiö KLM keskeytti Amsterdamin kentältä lipunmyynnin viikonlopuksi, koska kentällä ei ollut tarpeeksi henkilökuntaa, kertoo Euronews.

Jonottamaan joutuu Euroopan lisäksi Australian, Intian ja Pohjois-Amerikan lentokentillä.

Melbournen ja Sydneyn lentokenttiä ruuhkat ovat vaivanneet useita viikkoja. Tällä viikolla ruuhkia on pahentanut alkavat lomakausi.

Kanadan vilkkaimmalla lentokentällä Torontossa liikkuu eniten matkustajia sitten koronan alkamisen.

Pitkiin jonoihin pitää varautua myös Intian Mumbain kentällä.

Viranomaisten mukaan kaaos johtuu koronasta ja työntekijäpulasta. Koronan aikana lentomatkustaminen väheni rajusti ja yhtiöt vähensivät työvoimaansa.

Source Link is.fi