Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_2fd9714ffac97a63757f4efc786e9c2b, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Vientiyritysten määrä on ennätystasolla – Venäjän kauppa ja kustannusten nousu haastavat – Uutisalue

Vientiyritysten määrä on ennätystasolla – Venäjän kauppa ja kustannusten nousu haastavat

Vientiyritysten lukumäärän kehitys on palautunut koronaa edeltävälle kasvu-uralle ja määrä on nyt jopa hieman korkeampi kuin vuonna 2019, selviää Elinkeinoelämän keskusliiton eli EK:n yrityskyselystä.

Nyt vientiyritysten määrä on korkein koko EK:n selvitysten historiassa. Yritysmäärä on kasvanut 1 000 yrityksellä parissa vuodessa.

Noin 24 000 työnantajayritystä tekee tällä hetkellä vientiä tai toimii muuten ulkomailla. Tiedot käyvät ilmi EK:n yrityskyselystä, johon vastasi yhteensä yli 1 000 yrittäjää ja yritysjohtajaa.

Etenkin Uudellamaalla ja Länsi-Suomessa kehitys on ollut myönteistä. Pohjois- ja Itä-Suomessa Venäjän kaupan tyrehtyminen on aiheuttanut haasteita.

– Näyttää siltä, että koronan myötä vientiyritysten määrässä tapahtunut notkahdus jäi hetkelliseksi. Koronan aikana tapahtunut digiloikka on myös madaltanut monien pienempien yritysten kynnystä tehdä ulkomaankauppaa eikä niukat resurssit tai maantieteellinen sijaintimme tai etäisyytemme tiettyihin kohdemarkkinoihin enää muodosta samanlaista estettä kaupankäynnille, EK:n johtava asiantuntija Jari Huovinen sanoo tiedotteessa.

Yrityksiä haastaa parhaillaan erilaisten tuotantopanosten saatavuusongelmat, toimitusketjujen häiriöt ja hintojen nousu. Kannattavuuden positiiviseen kehitykseen seuraavan vuoden aikana uskoi 35 prosenttia työnantajista, kun taas 28 prosenttia ennakoi sen heikentymistä

Kriisit ja toimintaympäristön turbulenssi näkyvät yritysten johtamisessa. Tiimien merkitys korostuu kasvuhakuisissa yrityksissä. Noin 36 prosentilla yrityksistä on hallituksissaan ulkopuolisia jäseniä. Omistajien muodostamia yrittäjyystiimejä on 31 prosentissa yrityksiä. Ulkopuolisista koostuvia neuvonantajatiimejä 15 prosentissa yrityksistä.

Source Link is.fi