Banner Before Header

Viesti paljasti karun tilanteen Iivo Niskasen taustalla – asiantuntija lätkäisi vielä yhden jokerikortin parisprinttiin

ZHANGJIAKOU. Suomen miesten viestijoukkue joutui pettymään, kun mitalitaistelu päättyi kuudenteen sijaan. Yle Urheilun asiantuntijoiden mielestä ennakkoasetelmat olivat herkulliset, mutta kaksi heikkoa osuutta murskasivat mitalitoiveet.

Jussi Piirainen muistutti, että Suomi jäi itse asiassa Perttu Hyvärisen kolmannella osuudella enemmän kuin Ristomatti Hakolan avausosuudella.

– Viestissä ei kärsisi tulla yhtään heikkoa osuutta ja nyt niitä tuli kaksi. Silloin peli on täydellisesti pelattu. Ei jäänyt paljon selitettävää.

Toni Roposen mukaan viestin kulminaatiopiste Suomen kannalta oli Ranskan kolmannen osuuden hiihtäjän, Clement Parissen kova isku heti ensimmäisessä nousussa.

– Perttuhan on hidas lähtijä, mutta kun hän on ollut täällä niin kovassa kunnossa, niin kaikki olettivat, että hän kestää sen kovan lähdön. Se ensimmäinen kilometri oli vain Pertulle liikaa ja loppu olikin historiaa, Roponen sanoi.

Hakolalla oli ongelmia myös suksiensa kanssa, sillä ne luistivat varsin huonosti alamäissä, eikä hän pysynyt muiden peesissä. Piiraisen mielestä Hakola joutui hiihtämään tämän takia alussa liian kovaa omaan tasoonsa nähden.

Roposen mielestä Hakola olisi tämän hetken kuntonsa takia tarvinnut viestissä ylivoimaiset sukset, jotta hän olisi pystynyt hiihtämään rennosti.

– Mutta meidän ylivoimaisesti kovimmalla vastustajalla eli ranskalaisilla oli tänään järkyttävän huonot sukset, huonommat sukset kuin kellään muulla ja silti he olivat kolmansia. Suomi jäi mitalitaistelusta niin kauas, että en jaksa uskoa, että välineet olisivat ratkaisseet, Roponen sanoi ja antoi sisupuukon Ranskan joukkueelle.

Alla oleva animaatio osoittaa, miten Iivo Niskanen nosti Suomen mitalitaisteluun. Kisan voittanutta Venäjän olympiakomitean joukkuetta ei ole huomioitu animaatiossa.

Animaatio osoittaa, kuinka hurja Iivo Niskasen veto viestin toisella osuudella oli. Hän nosti Suomen 11. sijalta neljänneksi, alle 10 sekunnin päähän kakkossijasta.
Iivo Niskanen oli perinteisen 2. osuudella liekeissä.

Kenestä ylivoimaisen Niskasen pari?

Suomen joukkueessa oli kuitenkin yksi onnistuja: Iivo Niskanen. Tuore olympiavoittaja paineli kympin sellaista vauhtia, että oli perinteisellä hiihtotavalla jopa vapaan hiihtäjiä, Perttu Hyväristä ja Joni Mäkeä, nopeampi. Niskanen nosti Suomen takaisin mitalitaisteluun, mutta oli tänään tuossa taistelussa yksin.

– Iivolta jälleen huippuhiihto. Niin kuin hän itsekin sanoi: se oli häneltä parasta viestihiihtoa, mitä on koskaan hiihtänyt. Toki Aleksandr Bolshunov joutui kärjessä auraamaan, mutta Iivon veto oli todella kova, Piirainen totesi.

Niskanen onkin Suomen joukkueen varma hiihtäjä keskiviikon perinteisen hiihtotavan parisprintissä, mutta kenestä tulee hänen parinsa? Vielä ennen viestiä spekuloitiin Hakolaa, Mäkeä ja jopa Hyväristä.

– Viestin perusteella Ristomatti Hakola ja Perttu Hyvärinen eivät ole siinä kunnossa, että heitä voisi kolmen päivän päästä laittaa hiihtämään parisprinttiä. Joni hiihti ehjän hiihdon, eikä hänen tarvinnut puristaa tai joutua liian ahtaalle, Piirainen sanoi.

– Perttu hyytyi viestissä ja sprinttiviestissä täytyy pitää koko ajan kovaa vauhtia. On riski, että hän hyytyy sielläkin, Roponen totesi.

– Joni ansaitsee ilman muuta sprinttiviestipaikan sprinttihiihdollaan. En usko, että hän joutui ankkuriosuudella koville, mutta nyt hän on aavistuksen verran väsynyt. Minun mielestäni hän hiihti pari minuuttia liian kovaa tänään.

Kuka hiihtää Niskasen kanssa parisprintin? Viestimiehet olivat vitsituulella

Roposelta jokerikortin pöytään

Roposen mielestä Suomen miesten viestijoukkue oli paras mahdollinen joukkue, mutta hän olisi valinnut ankkurin eri tavalla juuri parisprintin takia. Hänen mielestään Mäen olisi pitänyt huilata, jotta hän olisi kunnon iskussa keskiviikkona.

Päävalmentaja Teemu Pasanen ei viestin jälkeen edes vihjannut, ketä hän toiseksi hiihtäjäksi kaavailee.

– Siinä on useita vaihtoehtoja. Yksi mies on siihen kisaan varma, mutta nyt lähdetään miettimään, kuka olisi siihen paras mies pariksi, Pasanen sanoi Yle Urheilulle.

Roponen heittää spekulaatioihin jokerikortin: sprintteri Lauri Vuorisen.

– Lauri hiihti loistavan sprintin, mutta hänellä ei ole hirveästi kokemusta parisprintistä. Hän voi olla myös sellainen jokerikortti, jota aidosti joudutaan miettimään, Roponen sanoi.

Piirainen ei ole kollegansa kanssa samaa mieltä, vaan suorastaan tyrmää Vuorisen ehdokkuuden.

– Se olisi tosi iso jokerikortti! Lauri on lähtökohtaisesti tullut tänne vain sprinttiin, eikä hänen normaalimatkojen hiihtonsa ole olleet tänä vuonna vakuuttavia missään vaiheessa, jos niitä verrataan Joniin. Lisäksi Lauri on ollut täällä suksentestausapuna, eikä ole ollut todellisuudessa sellaisessa kilpailuun valmistautumismoodissakaan, Piirainen sanoi.

Maastohiihdon parisprintit hiihdetään keskiviikkona klo 11 alkaen Suomen aikaa. Niitä voi jännittää suorana TV2:ssa, Yle Areenassa ja Yle Puheessa.

Lue myös:

Source Link yle.fi