Banner Before Header

Vihreiltä lisää tukea Suomen Nato-jäsenyydelle – liittymisneuvotteluita tukemaan asettui yksi meppi, toinenkin näyttää keltaista valoa

Kaksi vihreiden europarlamentaarikkoa, Alviina Alametsä ja Ville Niinistö julkistivat maanantaina näkemyksiään Suomen jäsenyydestä sotilasliitto Natoon.

Alviina Alametsän mielestä Suomen on aika aloittaa neuvottelut Nato-jäsenyydestä. Alametsän mukaan turvallisuuspoliittinen tilanne on muuttunut ja se on riski Suomelle.

– Pitkän harkinnan jälkeen ajattelen, että Nato-jäsenyys olisi tie varmistaa Suomen itsenäisyys ja vahvistaa rauhaa Itämerellä. Tällä hetkellä puolustusbudjettimme täyttää jo Naton tavoitteet. Suomen kannattaa neuvotella Norjan tapaan Nato-sopimukseen omat ehtonsa, Alametsä tiedotti maanantaina iltapäivällä.

Vihreiden entisen puheenjohtajan ja nykyisen europarlamentaarikko Ville Niinistön mielestä Suomessa pitäisi aloittaa Nato-jäsenyyden harkinta.

– Oma harkintani on kääntynyt siihen, että näytän Nato-jäsenyydelle keltaista valoa, Niinistö kirjoittaa blogissaan.

Niinistön mukaan Suomen ei ole tarve juuri nyt kiirehtiä Naton jäseneksi, mutta mahdollisen jäsenyyden hyötyjä ja haittoja sekä ajankohtaa olisi avoimesti käsiteltävä.

– Kysymys ei ole viikoista tai kuukausista, mutta pidän mahdollisena että Suomi voisi halutessaan pyrkiä Naton jäseneksi jo seuraavan viiden vuoden kuluessa, Ville Niinistö arvioi.

Harjanne: Milloin jäsenyys muuttuu ajankohtaiseksi, jos ei nyt

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne kirjoitti viime torstaina blogissaan, että ”se kuuluisa Nato-optio olisikin syytä lunastaa viipymättä”.

Harjanteen mukaan ”oma kysymykseni ajankohtaisuuspohdintaan liittyen on, että milloin Nato-jäsenyys muuttuu ajankohtaiseksi, jos ei nyt”.

Harjanne viittasi blogissaan Venäjän joukkojen keskittämiseen Ukrainan rajalle sekä Venäjän vaatimukseen Naton laajenemisen pysäyttämisestä ja Naton toiminnan rajoittamisesta.

Voit keskustella Suomen Nato-jäsenyydestä tämän jutun keskustelualueella tiistaihin 4.1.2022 kello 23:een asti. Napauta jutun jälkeen keskustele-painiketta.

Lue lisää:

Source Link yle.fi