Banner Before Header

Viranomainen varoittaa öljylämmityksen vaihtajia huijareista – avustus voi jäädä saamatta

Lämmityksenvaihtobuumi on synnyttänyt ikäviä lieveilmiöitä. Pientalojen omistajat hakevat nyt vilkkaasti ely-keskuksen avustusta öljylämmityksen vaihtamiseen. Buumin ovat huomanneet myös erilaiset huijarit.

Esimerkiksi Pirkanmaan ely-keskuksen tietoon on tullut tapauksia, joissa lämmitysalan urakoitsija on toimittanut öljylämmityksen vaihtoa suunnittelevalle asiakkaalle virheellistä tietoa avustuksen ehdoista.

Pahimmillaan öljylämmityksen vaihtaja on jopa saanut urakoitsijalta ely-keskuksen päätöstä muistuttavan viestin avustuksen myöntämisestä, tiedotteessa kerrotaan.

Ely-keskukset korostavat, että ne eivät koskaan toimita avustuspäätöstietoja urakoitsijalle. Päätös lähetetään aina suoraan kiinteistön omistajalle joko postilla tai sähköpostilla.

– Alan toimijat ovat lähtökohtaisesti luotettavia. Koemme kuitenkin tärkeäksi varoittaa öljylämmityksen vaihtajia ja kehottaa heitä huolellisuuteen. Jos asiakas luottaa urakoitsijan tarjoamiin virheellisiin dokumentteihin tai suullisiin tietoihin, vaarana on, että remontti ei täytäkään avustuksen ehtoja ja avustus jää saamatta, ryhmäpäällikkö Vesa-Pekka Heikkilä perustelee ely-keskusten poikkeuksellista varoitusta.

Ely-keskusten saamien yhteydenottojen mukaan väärää tietoa liikkuu esimerkiksi öljysäiliön poistamisvaatimuksesta.

– Pelkkä säiliön puhdistaminen ei riitä, vaan avustuksen saamiseksi säiliö pitää pääsääntöisesti poistaa. Öljysäiliön voi jättää paikoilleen ainoastaan, jos ympäristösuojeluviranomainen on myöntänyt luvan poiketa poistamisvelvollisuudesta tai jos rakennuksen sisällä olevan öljysäiliön poistaminen ei ole mahdollista rakennuksen kantavia rakenteita purkamatta, Heikkilä selventää tiedotteessa.

Lähes 18 000 pientalon omistajaa on hakenut ely-keskuksen avustusta öljylämmityksen vaihtamiseen ja heistä yli 9 300 on saanut päätöksen.

Source Link is.fi