Viro kutsui reserviläiset pika­harjoitukseen – tehtävänä vetää 40 kilo­metriä piikki­lanka-aitaa Venäjän rajalle

Viron hallitus on kutsunut keskiviikkona noin 1 700 asevoimien reserviläistä ylimääräiseen harjoitukseen, joka käynnistyy välittömästi ja kestää viikon.

Okas 2021 -harjoituksen tarkoituksena on joukkojen taisteluvalmiuden ja nopean mobilisoinnin valmiuden toteaminen.

Lisäksi reserviläisillä on erityistehtävä: pystyttää 40 kilometriä piikkilanka-aitaa Viron ja Venäjän väliselle rajalle.

Aitaa kutsutaan tiedotteessa väliaikaiseksi ja se on tarkoitettu laittoman siirtolaisuuden estämiseen.

Aitaa pystytetään paikkoihin, joissa on aiemmin todettu laittomia rajanylityksiä. Yhteistä maarajaa Virolla ja Venäjällä on yhteensä noin 135 kilometriä.

Harjoitus liittyy Puolan ja Valko-Venäjän rajalla käynnissä olevaan tilanteeseen. Tuhannet paikalle tuodut siirtolaiset ovat pyrkineet rajan yli Puolaan, joka on pyrkinyt estämään rajanylitykset. Valko-Venäjää syytetään kriisin masinoimisesta.

Lue lisää: Puola pelkää siirtolaiskriisin raja-alueella kestävän kuukausia

Virossa on viime päivinä keskusteltu, voisiko samanlainen tilanne olla mahdollista myös Venäjän kautta Viroon suuntautuvana siirtolaisaaltona, etenkin kuin myös muissa Baltian maissa on koettu vastaavaa.

– Puolan, Liettuan ja Latvian tapahtumat vaativat myös Viron rajavarustusten vahvistamista, kommentoi maan poliisin ja rajavartioston päällikkö Elmar Vaher Reutersin mukaan.

Viron hallitus korosti kuitenkin lausunnossaan, että reserviläisten palvelukseen kutsuminen on harjoitus eikä välitöntä uhkaa rajalla ole.

Source Link is.fi