Viron pääministeri vaatii loppua venäläisten turisti­viisumeille – UM:n Tanner: Suomen asemaa kauttakulkumaana on liioiteltu

Viron pääministeri Kaja Kallas vaatii loppua turistiviisumien myöntämiselle venäläisille.

– Euroopassa vierailu on etuoikeus, ei ihmisoikeus. Lentomatkustus Venäjältä on lopetettu. Se tarkoittaa, että sillä aikaa, kun Schengen-maat myöntävät viisumeita, Venäjän naapurit kantavat taakan, Kallas kirjoittaa viestipalvelu Twitterissä.

Naapurimailla Kallas viittaa Viron lisäksi Suomeen ja Latviaan. Viro päätti keväällä lopettaa turistiviisumien myöntämisen venäläisille. Heinäkuussa maan ulkoministeriö tiedotti myös opiskelijaviisumien myöntämisen lopettamisesta.

Lue lisää: Viro lopettaa opiskelija­viisumien myöntämisen venäläisille

Ulkoministeriön konsulipäällikkö Jussi Tanner sanoo, että Suomessa huomio on ensisijaisesti kansallisessa viisumipolitiikassa.

– Muiden maiden Schengen-viisumit on tietysti yksi kysymys, mutta ei venäläisten maahantulon kannalta merkittävin.

Venäläisturistit voivat matkustaa toisen Schengen-maan viisumilla esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentoasemalta kohdemaahansa.

– Se on ihan lain mukaista.

Tanner muistuttaa, että Suomi on itse usein myöntänyt venäläisille Schengen-viisumeita suuren määrän, ja tähän ulkoministeriö on hakenut ratkaisuja.

Ministeriöstä kerrottiin Ilta-Sanomille heinäkuun lopulla, että viisumeita on tänä vuonna myönnetty venäläisille keskimäärin 10 000 kuukaudessa. Heinäkuussa niitä myönnettiin toistaiseksi eniten muun muassa siksi, että viimeisetkin koronaa koskevat maahantulorajoitukset poistettiin.

27. heinäkuuta mennessä viisumeita myönnettiin kuukaudessa yli 13 000.

Tanner sanoo, että ilmiö venäläisten matkustamisesta Suomen kautta muualle Eurooppaan on tiedostettu ulkoministeriössä.

– Suomen asemaa kauttakulkumaana on kyllä liioiteltukin viime aikoina.

Pääministeri Sanna Marin (sd) kommentoi Ylelle maanantaina kannattavansa venäläisten matkailun rajoittamista Suomeen ja EU-maihin. Hän toivoi, että päätös tehtäisiin Euroopan unionin tasolla.

– Koko EU:n tai Schengen-alueen yhteiset toimenpiteet ja yhteisesti sovittu linja on aina kaikkein tehokkain, jos halutaan puuttua turismiin tai jos halutaan esimerkiksi lähettää poliittista viestiä Venäjälle, Tanner sanoo.

Venäjän tavoitteena on Tannerin mukaan murentaa EU-valtioiden yhteisiä toimia ja pyrkiä neuvottelemaan erikseen jokaisen jäsenmaan kanssa.

– Tähän ei kannata EU:n lähteä.

Lue lisää: Yle: Marin rajoittaisi venäläisten matkailua – kommentoi ensimmäistä kertaa myös Uniperia

Suomi on ollut viisumiasiassa yhteydessä Viroon, Tanner kertoo. Yhteistä esitystä mailla ei kuitenkaan tällä hetkellä ole.

– Toki me olemme molemmat rajanaapureita Venäjän kanssa ja sillä tavalla meitä myös kuunnellaan tässä Schengen-yhteistyössä varmasti, mutta me nyt ensin katsomme, mitä teemme kansallisesti.

Suomella ei ole tarvetta odottaa EU-tason päätöksiä, sillä asiaan voi vaikuttaa myös kansallisilla päätöksillä, Tanner sanoo. Ulkoministeriön kartoitustyö on hänen mukaansa valmistunut. Nyt ministeriö odottaa asian poliittista käsittelyä.

Viime viikolla ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) kertoi, että ratkaisu turistiviisumikysymykseen saadaan elokuun aikana.

Lue lisää: Pekka Haavisto: Ratkaisu venäläisten turistiviisumeihin löydetään elokuussa – Suomen päätös ei yksin riitä

Suomen lainsäädännön puitteissa olisi Haaviston mukaan mahdollista asettaa etusijalle ne viisuminhakijat, jotka esimerkiksi perhesuhteiden tai työn vuoksi viisumia tarvitsevat.

– Tällä hetkellä näyttää siltä, että me ennen kaikkea katsomme sitä, miten rajoitamme vastaanotettavien viisumihakemusten määrää, ja toistaiseksi kiintiöidään ajanvarausaikoja sillä tavalla, että nämä erityisryhmät saavat viisumeja, Tanner kertoo.

– Nämä ovat nopeita ja suhteellisen yksinkertaisia toimia, ne eivät edellytä säädösmuutoksia.

Marin ei kuitenkaan sulkenut Ylen haastattelussa pois Suomen kansallisen lain muuttamista. Vaihtoehtona on esimerkiksi Venäjää kohtaan asetetut pakotteet, jotka vaikuttaisivat myös maan kansalaisiin.

– Aina, jos on säädösmuutostarve, on se pidempi tie ja valmistelun on oltava perusteellista, Tanner sanoo.

Source Link is.fi