Banner Before Header

Viron sosiaalidemokraatit hyväksyivät reformipuolueen kutsun hallitusneuvotteluihin

Virossa sosiaalidemokraattinen puolue näytti lauantaina vihreää valoa uuden hallituksen muodostamiselle reformipuolueen ja Isänmaa-puolueen kanssa.

Sosiaalidemokraattien hallitus ja eduskuntaryhmä hyväksyivät pääministeri Kaja Kallaksen reformipuolueen kutsun hallitusneuvotteluihin edellyttäen, että niin ikään kutsun saanut Isänmaa-puolue on myös halukas lähtemään mukaan.

Kallas potkaisi perjantaina reformipuolueen hallituskumppanin keskustapuolueen ulos hallituksesta. Presidentti Alar Karis hyväksyi pikavauhtia Kallaksen ehdotuksen erottaa keskustaministerit hallituksesta. Reformipuolueen ja keskustapuolueen hallitusyhteistyö oli käytännössä ajautunut umpikujaan jo viikkoja aikaisemmin.

Reformipuolue kutsui samalla sosiaalidemokraatit ja Isänmaa-puolueen neuvotteluihin uudesta hallituksesta.

Isänmaa-puolueen on määrä keskustella kutsusta hallitusneuvotteluihin maanantaina, kertoo Viron yleisradioyhtiö ERR.

Isänmaa-puolue sai toisenkin ehdotuksen

Sosiaalidemokraattien johtaja Lauri Läänemets totesi lauantaina, että puolueen myöntävä vastaus tuskin tulee yllätyksenä kenellekään.

–  Sosiaalidemokraatit ovat valmiita työskentelemään hallituskoalitiossa, joka takaa Virolle turvallisuuden tunteen. Ulkoisten tekijöiden aiheuttama hauras tilanne vaatii vakaata ja rakentavaa hallitusta, Läänemets sanoi.

Sosiaalidemokraatit, reformipuolue ja Isänmaa pystyisivät Läänemetsin mukaan yhdessä muodostamaan ”pitkästyttävän kohteliaan, mutta pätevän ja luotettavan hallituksen”.

Sosiaalidemokraatteja vaikeampi pala neuvotteluissa saattaa olla Isänmaa-puolue, jolla on muitakin vaihtoehtoja hallituksen muodostamiseen. Hallituksesta potkaistu keskustapuolue nimittäin teki perjantaina ehdotuksen Isänmaalle sekä kansalliskonservatiiviselle Ekre-puolueelle hallituksen muodostamisesta.

Viron selvästi suosituin puolue on tällä hetkellä reformipuolue, ja Ukrainan sota on kasvattanut puolueen sekä pääministeri Kallaksen kannatusta. Kallas ei ole eronnut pääministerin tehtävästä hallituksen hajoamisesta huolimatta, vaan siihen pitäisi järjestää epäluottamusäänestys parlamentissa.

Source Link is.fi