Banner Before Header

Virtsaumpi voi olla merkki syöpäkasvaimesta

Äkilliseen virtsaumpeen sairastuvat yli 50-vuotiaat kannattaisi mahdollisesti tarkistaa syövän varalta, sillä virtsaumpi voi olla myös merkki syöpäkasvaimesta. Tuoreen tanskalaistutkimuksen perusteella virtsaumpi saattaa liittyä etenkin eturauhas- ja virtsarakkosyöpiin.

Äkillinen virtsaumpi tarkoittaa tilannetta, jossa virtsaa kertyy rakkoon, mutta virtsaaminen ei onnistu. Vaiva on hyvin kivulias ja yleisempi miehillä kuin naisilla.

Tulosten perusteella äkilliseen virtsaumpeen sairastuneet miehet sairastuvat muuta väestöä todennäköisemmin varsinkin eturauhassyöpään ja virtsarakkosyöpään ja naiset virtsarakko- ja genitaalisyöpiin. Myös muun muassa paksu- ja peräsuolisyövät ja jotkin keskushermoston syövät ovat yleisempiä virtsaumpipotilailla.

Valtaosassa tapauksista riskit näkyivät kolmen kuukauden sisällä virtsaummesta, mutta eturauhassyövän ja virtsateiden syöpien riski oli suurentunut vielä vuoden kuluttua virtsaumpeen sairastumisesta.

Tanskalaisten havainnot vahvistavat näyttöä virtsaummen ja syöpien yhteydestä ja viittaavat siihen, että syövän mahdollisuus olisi hyvä huomioida yli 50-vuotiailla virtsaumpipotilailla, joiden virtsaummelle ei löydy selvää syytä.

Tutkimuksessa tarkasteltiin 76 000:ta äkillisen virtsaummen takia sairaalahoitoon joutuneen tanskalaisen rekisteritietoja vuosilta 1995–2017. Tutkimus julkaistiin BMJ-lehdessä.

Source Link is.fi