Banner Before Header

Voiko Naisleijonat onnistua ihmeessä? Tässä lepäävät Suomen mahdollisuudet olympialaisten välierässä

Pekingin olympialaisten naisten jääkiekkoturnaus on edennyt välierävaiheeseen. Suomi haastaa Yhdysvallat maanantaina kello 15.10.

Ottelu selostetaan suorana Yle Puheeseen. Peliä seurataan tiiviisti myös Ylen olympiaseurannassa.

Joukkueet kohtasivat jo alkulohkossa. USA oli kisojen avausottelussa selvästi parempi ja kaatoi Naisleijonat 5–2.

Yle Urheilun asiantuntija Saila Saaren mielestä Suomen finaalipaikka vaatisi lähestulkoon ihmeen. Saari listasi muutamia seikkoja, joiden täyttyessä Yhdysvallat on kuitenkin mahdollista yllättää.

1. Maalivahti Anni Keisalan huippupeli

Suomen maalivahtipeli ei ole ollut turnauksen kärkipäätä. Paljon on kiinni Naisleijonien ykkösvahti Anni Keisalasta, jonka torjuntaprosentti on vaivoin 90:n paremmalla puolella (90,23%).

Keisalan torjuntaprosentti on yhdeksänneksi paras maalivahdeista, jotka ovat pelanneet vähintään 40% joukkueensa peliminuuteista.

– Keisalan on seistävä päällään. Hyvä ottelu ei riitä, Saari linjaa.

Asiantuntija lisää, että vain loistavan maalivahtipelin ohella Suomelta vaaditaan joukkueena liki täydellistä suoritusta.

– Samaan aikaan USA:n pitää alisuorittaa.

Anni Keisalan on venyttävä turnauksen parhaaseen otteluunsa välierässä, jos Suomi haluaa kamppailla voitosta. Kuva: Lehtikuva

2. USA:n tehottomuus

Saaren mielestä Yhdysvallat on ollut ajoittain jopa Kanadaakin dominoivampi joukkue olympiaturnauksessa. Maalinteko on kuitenkin tökkinyt.

USA:n laukaisuprosentti on 8,22. Joukkueen kudeista siis alle kymmenes on mennyt maaliin asti. Kanadan vastaava lukema on 17,6 ja Suomen 10,62, turnauksen toiseksi paras.

– Jos tehottomuus jatkuu, siinä voi olla Suomen iskun paikka. Tshekkikin pystyi pyristelemään melko hyvin heitä vastaan puolivälierässä, Saari muistuttaa.

Yhdysvallat kaatoi Tshekin 4–1 perjantain puolivälierässä.

Saila Saari odottaa Naisleijonilta rohkeaa kamppailua Yhdysvaltoja vastaan varsinkin hyökkäyspäässä. Kuva: Anthony Wallace / AFP / Lehtikuva

3. Pelirohkeus – Suomella on vain voitettavaa ja USA:lla hävittävää

Saari painottaa, että olympiaturnausta ei voi verrata MM-kisoihin, joissa Suomi on välillä haastanut pohjoisamerikkalaiset tosissaan. Olympiavuonna USA ja Kanada panostavat joukkueisiin eri tavalla ja leireilevät paljon yhdessä.

Asiantuntijan mielestä Suomi voi päästä mukaan välieräkamppailuun, jos pelirohkeus riittää.

– On pyrittävä pääsemään kuskin paikalle miettimättä, kuka siellä on vastassa. Hyökkäyspäässä on haastettava rohkeasti niin kiekollisena kuin kiekottomana.

Saaren mielestä hyökkäyspeliin on nyt löydettävä vauhtia, vaikka se ei saakaan kostautua vastahyökkäyksinä. Kiekollisella pelaajalla on oltava aina tuki, kun lähdetään hyökkäämään.

– Ylöspäin pitää pyrkiä lyhyillä nopeilla syöttöketjuilla. Pakin tuki on tärkeää ja on hyökättävä neljällä.

Pelirohkeuteen kuuluu myös fyysisyys. Pohjoisamerikkalaista joukkuetta vastaan väännöstä tulee ihan erilaista kuin vaikkapa puolivälierästä Japania vastaan. Suomi pääsi käytännössä kävelemään välieriin, kun se pyöritti Japania maalein 7–1.

– Pitää olla valmis kamppailemaan. Japani ei pystynyt haastamaan siinä mielessä, että olisi testattu Suomea oikeasti.

Toisessa välierässä kohtaavat Kanada ja Sveitsi. Olympiaturnauksen mitaliottelut pelataan keskiviikkona ja torstaina.

Lue myös:

Source Link yle.fi