Voiko positiivisella korona­kotitestillä saada sairaus­lomaa tai merkinnän korona­passiin? Husin johtaja vastaa

Koronavirustestiin joutuu jonottamaan nyt pääkaupunkiseudulla useita päiviä, meni sitten julkiselle tai yksityiselle puolelle.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) koronatestauksiin on tällä hetkellä jonossa noin 32 000 henkilöä, kertoo Husin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen.

– Se on käytännössä sellainen kolmen päivän jono, kun päivässä pystytään tekemään noin 10 000 testiä, Lehtonen kertoo.

Vastaus tulee Lehtosen mukaan melko nopeasti, noin puoli vuorokautta testaamisen jälkeen. Pahimmat ruuhkat ovat Helsingin seudulla.

– Kehä 3:n ulkopuolella on kyllä enemmän aikoja.

Lehtosen mukaan Husin alihankkijat, Terveystalo ja 9 Lives, pystyisivät nostamaan testimääräänsä nykyisestä. Hän kertoo Terveystalon luvanneen nostaa määrän ensi viikolle noin 5 000 näytteeseen päivässä.

Muutoin Husin ei ole tarkoitus lisätä testaamisen resursseja, koska henkilökuntaa tarvitaan muissa tehtävissä.

Suomen terveydenhuoltojärjestelmä on ollut vuodenvaihteen aikoihin entistä kuormittuneempi maassa jylläävän omikronmuunnoksen takia, sillä muunnos aiheuttaa paljon testauksia ja tartuntoja myös hoitohenkilökunnassa.

Myös yksityisen puolen testeihin joutuu tällä hetkellä jonottamaan useita päiviä. Kun tiistai-iltapäivänä katselee aikoja, löytyy pääkaupunkiseudun Terveystaloista ensimmäinen vapaa aika itse maksettavaan koronatestiin perjantailta.

Terveystalon pääkaupunkiseudusta vastaava liiketoimintajohtaja Anne Riska kertoo myös yksityisen testauksen olevan tällä hetkellä aivan tukossa.

– Kun kaikki vapaat testiajat menevät hetkessä, niin kyllähän se tarkoittaa sitä, ettei kaikkia aikaa tarvitsevia asiakkaita pystytä varmastikaan tällä hetkellä palvelemaan, Riska sanoo.

Pcr-testin hinta on Terveystalossa 198 euroa, Kela-korvauksen jälkeen 98 euroa.

Koronatestaukseen hakeutuvien määrän noustessa Hus antoi jouluviikolla suosituksen siitä, että kahdesti rokotetut kääntyisivät kotitestin puoleen. Kotitesteistä on sittemmin ollut ainakin pääkaupunkiseudulla saatavuuspulaa.

Lehtosen mukaan on mahdollista, että kotitestien heikko saatavuus on ruuhkauttanut virallisia testipisteitä entisestään.

Suositus on myös pysyä positiivisen kotitestituloksen jälkeen kotona, eikä esimerkiksi lähteä enää viralliseen testiin. Entä miten toimia tilanteessa, jossa on saanut kotitestistä positiivisen tulosten, mutta työpaikan omailmoituspoissaolopäivät ovat loppumassa?

– Lääkäriltä voi tietysti aina pyytää sairauslomaa erilaisten chatti-palvelujen kautta tai varaamalla ajan vastaanotolle, jossa otetaan vastaan hengitystieinfektioisia potilaita. Eihän se koronatestitodistus ole mikään sairausloman korvike, Lehtonen sanoo.

Lehtonen kuitenkin huomauttaa terveydenhuoltojärjestelmän toivovan työnantajilta tällä hetkellä joustavuutta.

– Toiveena on, etteivät työnantajat kuormittaisi terveydenhuoltojärjestelmää entisestään tällaisilla ylimääräisillä paperitöillä.

Kotitestin nojin sairastetusta koronasta on myös Lehtosen mukaan mahdollista saada merkintä koronapassiin.

– Lähtökohtaisesti sen saa käymällä lääkärin vastaanotolla ja pyytämällä tätä tekemään diagnoosin potilastietojärjestelmään. Mutta se riippuu täysin lääkäristä, hyväksyykö hän diagnoosin vai ei. Senkin voi tietysti sitten erilaisilla testeillä varmistaa, jos lääkäri haluaa sen todentaa.

Näin toimittiin Lehtosen mukaan myös aikaisemmin, vuoden 2020 keväällä, kun testauksia ei vielä ollut.

Source Link is.fi