Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_f1756c4bf665e8a44e31af86fb47dea4, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Vuoden 1973 Oscar-gaalassa tapahtui jotain ennen­kuulumatonta – nyt elokuva-akatemia pyytää vihdoin anteeksi – Uutisalue

Vuoden 1973 Oscar-gaalassa tapahtui jotain ennen­kuulumatonta – nyt elokuva-akatemia pyytää vihdoin anteeksi

Oscar-akatemia on pyytänyt anteeksi Yhdysvaltojen alkuperäiskansaan kuuluvalta aktivistilta ja näyttelijältä Sacheen Littlefeatherilta 50 vuoden takaisesta kohutapahtumasta Oscar-gaalassa, uutisoi BBC.

Littlefeather kohautti livelähetyksessä vuonna 1973, kun hän nousi lavalle näyttelijä Marlon Brandon puolesta. Brando voitti palkinnon roolistaan Kummisedässä.

Kaikkien yllätykseksi Brando kieltäytyi Parhaan miespääosan Oscar-palkinnosta. Näyttelijä ei halunnut vastaanottaa Oscar-patsasta, koska hänen mukaansa Yhdysvaltojen elokuvateollisuus esitti ja kohteli maan alkuperäiskansoja väärin. Hän lähetti Littlefeatherin tilalleen hylkäämään palkinnon.

Marlon Brando olisi voittanut Parhaan miespääosan Oscar-palkinnon vuonna 1973, mutta hän jätti sen vastaanottamatta.

Littlefeather esitti lavalla Brandon kirjoittaman puheen. Sen on katsottu olevan ensimmäinen poliittinen kannanotto televisioidussa Oscar-seremoniassa. Puhe aloitti trendin, joka on jatkunut näihin päiviin saakka.

Aktivisti esitteli itsensä lavalla ja torjui Brandon palkinnon.

– Syynä tähän on Amerikan intiaanien kohtelu elokuvateollisuudessa ja television elokuvauusinnoissa sekä viimeaikaiset tapahtumat Wounded Kneessa, Littlefeather sanoi viitaten vuoden 1973 tapahtumiin Etelä-Dakotassa.

The Atlantic -lehden mukaan 200 Oglala Lakotan aktivistia sekä American Indian Movementin (AIM) jäsentä otti haltuunsa pienen Wounded Kneen kaupungin Etelä-Dakotassa vuonna 1973.

Marlon Brando ei hyväksynyt Amerikan alkuperäisväestön kohtelua elokuvamaailmassa tai yhteiskunnassa.

He saapuivat kaupunkiin yöllä autokaravaanissa ja ottivat kaupungin asukkaita panttivangiksi. Taustalla oli Pine Ridgen reservaatin huonot elinolot. Wounded Kneen pikkukaupunki sijaitsi reservaatissa.

Muutamassa tunnissa poliisi oli piirittänyt pikkukaupungin ja saartoi aktivistit kaupungin sisään. Tästä alkoi 71 päivän pituinen piiritys ja aseellinen konflikti. Tulitaisteluissa kuoli kaksi henkilöä.

Littlefeather sai yleisöstä osakseen buuauksia muutamien hurrausten sävyttämänä. Hän totesi vuonna 2020 BBC:lle, että hänen täytyi poistua lavalta kahden turvamiehen kanssa. Se oli ollut Littlefeatherin mukaan hyvä asia, sillä takahuoneessa häntä odotti näyttelijä John Wayne, joka oli raivoissaan.

Jotkut tekivät Littlefeatherille kirveeniskua mukailevan ”Tomahawk chop” -eleen, jonka on katsottu olevan loukkaava intiaaneja kohtaan.

Kohauttava puhe synnytti myös jälkipuintia. Littlefeatherista alkoi liikkua huhuja, ettei hän olisi oikeasti alkuperäisväestöön kuuluva, hän piti puheen vain edistääkseen omaa uraansa ja häntä epäiltiin myös Marlon Brandon rakastajattareksi.

Oscar-akatemia julkisti virallisen anteeksipyynnön näyttelijälle maanantaina 15. elokuuta.

– Kohtelusi oli aiheetonta ja perusteetonta, Yhdysvaltain elokuva-akatemian entinen puheenjohtaja David Rubin kirjoittaa anteeksipyynnössä.

Rubin toteaa anteeksipyynnössä, että Littlefeatherin 45. Oscar-gaalassa pitämä puhe muistuttaa ihmisiä edelleen kunnioituksen välttämättömyydestä ja ihmisarvon tärkeydestä.

Sacheen Littlefeather ei uskonut, että anteeksipyynnön päivä koittaisi.

– En koskaan uskonut, että tämä päivä koittaa, Littlefeather totesi itse anteeksipyynnöstä.

Hän totesi myös humoristisesti, että ”me intiaanit olemme erittäin kärsivällisiä ihmisiä – siitä on vasta 50 vuotta!”

– Huumorintajun säilyttäminen on ”selviytymiskeinomme”, Littlefeather lisäsi.

Yhdysvaltain elokuva-akatemia aikoo järjestää tapahtuman syyskuussa, jossa Littlefeather pääsee kertomaan itse vuonna 1973 pitämästään puheessa ja keskustelemaan alkuperäisväestöjen tulevaisuuden asemasta elokuvateollisuudessa.

Source Link is.fi