Banner Before Header

Waldemar Wallenius on kuollut

Musiikkijournalisti, suomalaisen rocklehdistön perustajana tunnettu Waldemar Wallenius on kuollut. Asia vahvistetaan IS:lle hänen lähipiiristään Tampereelta. Myös Walleniuksen sisko kertoo kuolemasta avoimessa FB-päivityksessään.

Wallenius tunnettiin myös lempinimillä ”Walde” ja ”Wallu”.

Walleniuksen kuolemasta kertoi ensimmäisenä Rumba.

Wallenius innostui kirjoittamaan musiikista jo lukioikäisenä 1960-luvulla. Vuonna 1972 hän oli perustamassa maan ensimmäistä vakavasti rockiin suhtautunutta lehteä, Musaa. Vaikka jo 1960-luvulla oli Suomessa ollut pop- ja rockkulttuurista kirjoittavia lehtiä kuten Stump ja Suosikki, Musa otti mallin englantilaisista ja amerikkalaisista rock-lehdistä ja pyrki määrittelemään musiikin laatua muiden ansioiden kuin sen esittäjän suosion kautta.

Ja Wallenius jos kuka oli määrittelijä – ja innostuja.

– Wallu oli ennen kaikkea innostuja, Timo Kanerva kertoo IS:lle.

Hän ja Pekka Markkula muodostivat Walleniuksen kanssa kolmikon, joka perusti Musan. Walleniuksen perusteellinen ja innostunut kirjoitustyyli tuli pian tutuksi 1970-luvun suomalaisille rockharrastajille. Voi liioittelematta sanoa, että hänen mieltymyksensä heijastuivat myös 1970-luvulla suomalaista rockia tehneelle sukupolvelle. Walleniuksen arvosteluihin luotettiin.

Kanerva muistaa myös Walleniuksen innostuksen toisen puolen.

– Kun hän alkoi selvittää jotain asiaa, hän uppoutui siihen niin syvälle, että aikataulut eivät kyllä pitäneet, Kanerva sanoo.

Musiikista kirjoittamisesta tuli elämäntyö niin Walleniukselle kuin Kanervallekin, joka jäi kahdeksan vuotta sitten eläkkeelle kaksikon Musan jälkeen perustaman Soundi-lehden päätoimittajan paikalta.

– Ja Soundi ilmestyy yhä. Ei sellaista olisi silloin 50 vuotta sitten osannut kuvitellakaan, Kanerva sanoo.

Wallenius oli Musan ja Soundin lisäksi perustamassa myös lehtiä Blues News, Musa sekä WUM eli Wanha & Uusi Musa.

Vaikka kirjoittaminen loppui jo aikaa sitten, intohimoinen suhtautuminen musiikkiin säilyi loppuun asti.

– Aina, kun tavattiin, puhuttiin uudesta musiikista – tai Wallun tapauksessa lähinnä vanhasta. Hän jaksoi tutkia kaikkea vanhaa. Ja 1980-luvulta lähtien hän oli hyvin innostunut myös niin sanotusta maailmanmusiikista, Kanerva kertoo.

Poliittinen ura aukesi Walleniukselle vähän vahingossa, musiikin kautta sekin: hän toimi 1990-luvulla alun perin rockartistina tunnetuksi tulleen kansanedustaja Pertti ”Veltto” Virtasen eduskunta-avustajana.

Myös Wallenius oli ehdolla luottamustoimiin: vuonna 1999 Europarlamenttiin Kirjavan puolueen ehdokkaana sekä 2007 eduskuntaan SKP:n riveistä.

1980-luvun lopulla Wallenius juonsi TV2:n musiikkiohjelmaa Yölinja. Hänellä oli myös oma ohjelma tamperelaisessa paikallisradiossa 957.

– Wallu oli lämmin ihminen, Timo Kanerva muistelee.

– Tämä on oikein ikävä uutinen.

Source Link is.fi