Banner Before Header

Weekend Festival alkoi tänään kahden vuoden tauon jälkeen – artistijärjestelyt menivät uusiksi vielä viime metreillä: ”Ei voi olla tämmöistä karmaa”

Weekend Festival -musiikkitapahtuma on alkanut tänään perjantaina Hämeenlinnassa ja jatkuu koko viikonlopun. Festivaali järjestetään koronapandemian aiheuttaman kahden vuoden tauon jälkeen.

Promoottori Hardi Loog kuvailee tunnelmia hyviksi perjantana aamupäivällä ennen festivaalin alkua.

– Lavat ja portit ovat valmiina, henkilökunta on painanut kaksi viikkoa täysillä duunia, että saadaan festivaali pystyyn. Säät ovat hyvät ja line uppikin on pysynyt kasassa.

Festivaali joutui ilmoittamaan kolmesta artistiperuutuksesta viime sunnuntaina. Yhdysvaltalainen rap-artisti Post Malone, dj Rezz ja hip hop -duo A1 x J1 eivät esiinny tapahtumassa.

Viikkoa aiemmin yhdysvaltalainen rap-artisti Lil Tjay joutui ampumavälikohtauksen uhriksi. Hänen oli tarkoitus esiintyä Weekendin päälavalla.

Aiemmin festivaali perui dj Nina Kravitzin tulon itse tämän Ukrainan sotaa koskevien näkemysten vuoksi.

”En voinut enää muuta kuin nauraa”

Vielä torstaina ilmoitettiin kahdesta peruutuksesta. Post Malonen korvaajaksi tarkoitetun yhdysvaltalaisen rap-duo Rae Sremmurdin toinen osapuoli Slim Jxmmi ei pääse Suomeen.

– Käsittääkseni (Jxmmilla) ei ollut passia, se on se, mitä meille on kerrottu, Loog sanoo.

– Kun kuulin perumisesta, olin käytännössä vielä Post Malone -myrskyssä. En voinut enää muuta kuin nauraa, ei voi olla tämmöistä karmaa.

Swae Lee ja Slim Jxmmi eli hip hop duo Rae Sremmurd.
Rap-duo Rae Sremmurdin toinen puolisko Slim Jxmmi (oik.) joutui perumaan osallistumisensa.Xavier Collin / AOP

– Moni kysyy, miksi ei ole suoraan korvaavaa artistia tietylle artistille, mutta pitää muistaa, että tämä on yksi kiireisimpiä viikonloppuja koko Euroopassa. Toisekseen Suomi on pikkaisen hankalassa paikassa.

Kaikki artistit kulkevat käytännössä lentäen, mutta osalla esimerkiksi tuotanto saattaa tulla Ruotsista laivalla tai Baltian kautta. Kaikki tämä vie lisäaikaa, Loog sanoo.

– Siinä vaiheessa, kun meillä on viikko aikaa esimerkiksi reagoida jonkun perumiseen ja lähdetään etsimään korvaavaa artistia, niin se on aina ekstrahankalaa.

– Post Malone on niin iso artisti, että suoraa korvaajaa on todella hankala löytää. Rae Sremmurd on suhteellisen hyvä korvaaja, heillä on yhteisiä hittejä ja niitäkin varmasti kuullaan festareilla.

Myös pop-artisti Boy Pablo on peruuttanut esiintymisensä sairauden vuoksi. Hänen korvaajakseen on ilmoitettu kotimainen Kuumaa-yhtye.

Korona laittanut opettelemaan asioita uudelleen

Peruuttaneiden artistien määrä ei ole Loogin mukaan mitenkään poikkeavaa festivaalin mittakaavassa. Esiintyjiä on ilmoitettu noin 80. Tekniikan ja logistiikan kanssa on ollut paljon haasteita ja koronan tapahtuma-alalle aiheuttama seisaus on laittanut opettelemaan asioita uudelleen.

– Artistit tuovat omat kamat Suomeen ja monelle tulee yllätyksenä, että kaikki ei tule niin helposti kuin ennen covidia. Kuljetusfirmat huutavat punaista ja majoitusten kanssa on ongelmia, Loog sanoo.

– Joissain tapauksissa tuntuu myös siltä, että kun kahteen vuoteen ei ole tapahtunut mitään, niin kaikki tekevät vähän kuin ensimmäistä kertaa, kun osa asioista on päässyt unohtumaan.

Sosiaalisessa mediassa on herättänyt närää, että ostettuja lippuja ei lunasteta artistiperuutusten takia takaisin. Lippuja on yritetty myydä eteenpäin esimerkiksi festivaalin Facebook-sivuilla.

Päivälippuja on Loogin mukaan vaihdettu jonkin verran perjantailta lauantaille. Myydyistä lipuista 90 prosenttia on kolmen päivän festivaalipasseja.

Artistiperuutuksista tullut palaute ei ole Loogin mukaan ollut poikkeuksellisen suurta tänä vuonna.

– Ollaan todettu, että yleensä pienempi ryhmä tekee asiasta isomman kuin mitä se on. Palautetta tulee aina, mutta ei niin isoissa mittakaavoissa kuin mitä esimerkiksi media antaa ymmärtää.

Isommasta kohusta Loog mainitsee esimerkkinä vuoden 2016 festivaalit, jolloin huomiota herätti yksi tietty artistikiinnitys.

– Halusimme olla avoimia kaikille musiikkigenreille koko festivaalin alusta alkaen. Buukkasimme Antti Tuiskun toiseksi viimeiseksi artistiksi päälavalle, siitä lähti sitten aika iso kohu, Loog muistelee huvittuneena.

– Loppupeleissä koko lava oli täynnä jengiä, kaikki tykkäsivät, mutta myös kaikki mediat, Facebook ja Instagram olivat täynnä muussa kokoluokassa kuin mitä tällä hetkellä.

Voit keskustella artikkelista lauantaihin 2.7. kello 23 saakka.

Tove Lo.
Ruotsalainen Tove Lo on yksi festivaalin päälavan perjantain esiintyjistä.AOP

Lue lisää:

Weekend-festivaalin alkuperäisestä kattauksesta on poistunut jo viisi esiintyjää – somessa kuohuu, mutta järjestäjä ei lunasta lippuja takaisin

Rap-artisti Lil Tjayta ammuttiin – esiintyminen Weekend-festivaaleilla epävarmaa

Source Link yle.fi