Banner Before Header

WHO:lta painokas varoitus: Omikronia ei pitäisi kutsua lieväksi taudiksi

Maailmalla riehuvaa omikronvarianttia on yleisesti kutsuttu lievemmäksi ja vähemmän sairaalahoitoa aiheuttavaksi kuin koronaviruksen muita muunnoksia.

Useiden kansainvälisten tutkimusten mukaan omikron aiheuttaa jopa 60–70 prosenttia vähemmän sairaalahoidon tarvetta kuin esimerkiksi deltavariantti.

Maailman terveysjärjestön WHO:n pääjohtaja Tedros Ghebreyesus kuitenkin muistuttaa BBC:n mukaan, ettei omikronia pitäisi silti kutsua lieväksi taudiksi.

Lue lisää: Portugali avaa baarit ja oppilaat palaavat lomilta lähiopetukseen, tartuntaluvut lähes 40 000 päivässä – näin pääministeri perustelee

Vaikka omikron aiheuttaa useimmille pääasiassa flunssan kaltaisia oireita – kuumeilua, kurkkukipua, yskää ja nuhaa – variantti on silti kaukana flunssasta.

Ghebreyesus sanoo, että tartuntaennätyksiä lyödään eri maissa uusiksi harva se päivä, mikä aiheuttaa terveydenhuoltojärjestelmän kantokyvylle ankaran paineen. Lisäksi omikroniin menehtyy ihmisiä joka päivä eri puolilla maailmaa.

WHO:n pääjohtaja Tedros Ghebreyesus muistuttaa, että omikron tappaa ja vie ihmisiä sairaalaan eri puolilla maailmaa.

– Vaikka omikron ei näytä etenkään rokotetuilla olevan niin vakava kuin delta, se ei tarkoita sitä, että omikron pitäisi luokitella lieväksi taudiksi. Aivan niin kuin edeltävätkin variantit, myös omikron vie ihmisiä sairaalaan, ja ihmiset myös kuolevat siihen, Ghebreyesus sanoi WHO:n tiedotustilaisuudessa torstaina BBC:n mukaan.

Ghebreyesus on useaan otteeseen vedonnut rikkaisiin maihin rokotteiden tasaisemmasta ja oikeudenmukaisemmasta jaosta. Ghebreyesuksen mukaan maailmassa olisi tarpeeksi rokoteannoksia, jotta koko maailman aikuisväestö voitaisiin rokottaa vuoden 2022 aikana, mutta rikkaat maat varaavat rokotteet omien kansalaistensa kolmansiin ja neljänsiin rokoteannoksiin.

Ghebreyesus sanoo, että noin puolet maailman valtioista ei pääse WHO:n asettamaan tavoitteeseen, jonka mukaan 70 prosenttia kansalaisista olisi kahdesti rokotettu heinäkuun loppuun mennessä.

Source Link is.fi