Banner Before Header

Wilma Murto oli talvella uransa parhaassa kunnossa, mutta putoaminen seiväskuoppaan pilasi kevään: ”Siinä oli aikamoinen henkinen työ”

Yleisurheilun GP-sarja jatkuu keskiviikkona 8.6. Espoossa. Ylen suora lähetys alkaa kello 17.45.

Turun Kupittaan yleisurheiluhallissa raikavasta iloisesta naurunremakasta ei uskoisi, että Wilma Murron alkuvuosi on ollut yksi uran vaikeimmista jaksoista. Seiväshyppääjä mursi viidennen metatarsaalinsa eli jalkaterän ulommaisen luun tammikuun lopussa, kun hän putosi Ranskassa käydyssä kilpailussa seiväskuoppaan.

Parin kuukauden kuntoutusjakson aikana Murto pystyi kuitenkin harjoittelemaan valmentaja Jarno Koivusen opastuksella yllättävänkin monipuolisesti – kunhan jalkaterä pysyi jokaisessa liikkeessä ilmassa.

– Koivunen on aika taitava siinä, että jaloille keksitään ärsykettä. Yksi isoin asia kuntoutusvaiheessa on, että jalat pysyvät hereillä. Sitten, kun jalka kestää luiden puolesta, on valmius alkaa tehdä normaaleja harjoitteita, Murto kertoo.

Murto nostaa 30 kilon lisäpainon lanteilleen, asettaa kätensä tangolle ja vetää leukansa tangon yläpuolelle ongelmitta. Ei aivan ennätyslukemat, mutta melkein. Ylävartalon voimatasot ovat hyvällä tolalla.

Loukkaantuminen tuntui 23-vuotiaasta Murrosta erityisen pahalta siksi, että hän uskoi olleensa elämänsä parhaassa kunnossa. Siis vielä paremmassa kuin viime elokuussa, kun hän hyppäsi Tampereen Kalevan kisoissa uudeksi Suomen ennätykseksi 472.

– Olimme siellä Ranskan kisoissa kumpikin silmät pyöreinä, että nyt taitaa muuten kulkea aika hyvin. Sama fiilis tuli niistä kisahypyistäkin ennen kuin kolahti jalka kuoppaan. Tuntuma oli tosi hyvä. Oli aikamoinen henkinen työ, että hyväksyy sen, että oltiin hyvässä kunnossa ja yhtäkkiä ei ollakaan.

Kunnon rakentaminen takaisin neljän kuukauden takaiselle tasolle on vielä kesken. Kevään testit kuitenkin osoittavat, että edistyminen on ollut ripeää.

– Kyllähän minä olen aikataulusta jäljessä. Normaalisti toukokuun puolivälin jälkeen alkaa olla jo aika sähäkässä ja kisavalmiissa kunnossa. Nyt selkeästi peruskuntokausi painaa vielä kintuissa, että ei ole ihan semmoinen fressi olo. Alan silti olla jo innoissani siitä, että kohta pääsee jo kilpailemaan, Murto sanoo.

Wilma Murto keskustelee valmentajansa Jarno Koivusen kanssa.
Jarno Koivunen on valmentanut Wilma Murtoa tämän juniorivuosista lähtien. Vuosina 2018 ja 2019 Murto vaihtoi valmentajaa kahdesti, mutta palasi lopulta Koivusen oppiin.Tomi Hänninen

Vastapainoa urheiluarjelle Murto on saanut journalistiikan opinnoista Turun ammattikorkeakoulussa viime syksystä lähtien. Median kanssa työskentely on tullut junioritähdelle tutuksi viime vuosina, mistä myös innostus alaa kohtaan on kummunnut.

– Pitää osata tasapainottaa arkea ja pitää prioriteetit niin päin, että itsellä on vain yksi urheilu-ura, ja se on nyt. Että se opiskelu ei syö sitä urheilullisista tekemistä. Koulussa pääsee kokeilemaan kaikkea media-alaan liittyvää ja tunnustelemaan mikä minusta isona tulisi.

Venäjän viiden metrin nainen sivussa

Viime kesän olympialaisissa Tokiossa viidenneksi yltänyt Murto on Suomen joukkueen menestystoivo myös Eugenen MM-kisoissa heinäkuussa ja Münchenin EM-kisoissa elokuussa.

EM-kisat ovat Murron kauden päätavoite, sillä hänen mahdollisuutensa menestyä ovat niissä paremmat. Paitsi että huippukunnon ajoittaminen loppukesälle on etenkin kevään lähtökohdat huomioiden helpompaa, EM-kisoista puuttuvat muiden muassa kovat amerikkalaiset, hallitseva olympiavoittaja Katie Nageotte ja viiden metrin nainen Sandi Morris.

– MM-kisat ovat aina MM-kisat, eli ei se missään nimessä ole vain välitavoite. Kova tulos pitää sielläkin yrittää tehdä. On mahdollista saada hyvät kisat molemmissa, koska siinä on sopiva tauko välissä, valmentaja Jarno Koivunen sanoo.

Sekä MM- että EM-kisat käydään ilman hallitsevaa maailmanmestaria Anzhelika Sidorovaa, koska venäläisurheilijat on suljettu kansainvälisestä kilpailutoiminnasta Venäjän Ukrainassa aloittaman hyökkäyssodan takia. Sidorova oli viime kauden tilastoykkönen tuloksella 501.

Anzhelika Sidorova laittaa kätensä suunsa eteen seiväshyppykilpailussa.
Venäläistähti Anzhelika Sidorova ei pääse puolustamaan maailmanmestaruutta heinäkuussa.Corbis via Getty Images

Murron kanssa usein samoista sijoista vääntävää Valko-Venäjän Irina Zhukia ei samasta syystä nähdä kesän arvokisoissa. Kun viime kesän Euroopan tilastosta poistetaan venäläis- ja valkovenäläishyppääjät, Murron 472 riittää tilaston neljänteen sijaan.

Venäläisten ja valkovenäläisten panna saa Murron mietteliääksi.

– Se on aika ristiriitaista. Minulla ei ole yksilöinä ketään vastaan mitään. He ovat kuitenkin tuttuja kilpakavereita ja mukavia mimmejä. Sinänsä harmittaa, että urheilijat ovat sieltä pois. Totta kai haluaisin kilpailla siellä, missä kaikki parhaat ovat paikalla, Murto sanoo.

Seuraava kymppiluku kiinnostaa

Viime elokuun Kalevan kisat olivat eräänlainen käännekohta Murron uralla. Hänen 17-vuotiaana hyppäämänsä Suomen ennätys 471 siirtyi vihdoin, yli viiden vuoden jälkeen historiaan, kun Murto ylitti riman senttiä korkeammalta.

– Ennätyksestä oli ensin kolme, sitten neljä, sitten viisi vuotta… Kun sen pääsi vihdoin rikkomaan, todistin itsellenikin, että se ei ollut mikään vahinko silloin, vaan siihen pystyy uudestaankin. Siinä purkautui tosi paljon monen vuoden painetta ja olo keveni aika paljon.

Murrolta on odotettu paljon jo juniorivuosista lähtien – onhan hänen aiempi ennätyksensä 471 yhä voimassa oleva alle 20-vuotiaiden maailmanennätys.

Nyt Murto haluaisi nostaa perustasonsa ennätyksen tuntumaan.

– Toivoisin, että se ei ole kerran kesään 470, vaan että sitä pystyisi takomaan useamman kerran. Se olisi selkeä tasonnosto minulle. Viime kesänä oli sellainen olo, että se 472 ei ollut maksimi. Ja aina se seuraava kymppiluku eli 480 kiinnostaa, totta kai, Murto nauraa.

Wilma Murto katsoo hymyillen kameraan.
Murto uskoo, ettei SE-parannus jää vain viime kesään.Tomi Hänninen

Koivunen toivoo, että Murron kehityskäyrä jatkaisi kulkuaan tasaisesti ylöspäin.

– Olisi kiva, jos ei tarvitsisi ennätystä taas viittä vuotta odottaa. Jos viiden parhaan kisan keskiarvo olisi 470 niin silloin tietää että kesä on mennyt aika hyvin. Muutama piikkitulos kun tulisi oikeaan kohtaan, niin se olisi täydellinen, Koivunen sanoo.

Jarno Koivusen mukaan Murto on fyysisesti jo lähellä huippukuntoaan, mutta vasta alkukesän kilpailut kertovat, missä todella mennään. Salon Vilpasta edustava Murto aloittanee kautensa Espoon GP-kisoissa 8. kesäkuuta.

– Fyysinen kunto alkaa olla hyvin lähellä jo hallikauden aikaista. Hyvän kuntoon on helpompi päästä uudestaan kuin tehdä se ensimmäisen kerran. Se jäi hallikaudella näyttämättä. Seiväshypyssä on niin monta muuttujaa, että tietenkin vaatii muutaman kisan ja muutaman isojen seipäiden käytön ennen kuin se lähtee rullaamaan, Koivunen sanoo.

Wilma Murto avaa näillä näkymin kautensa keskiviikkona yleisurheilun GP-kisassa Espoossa. Yle näyttää kilpailun suorana lähetyksenä klo 17.45 alkaen Areenassa ja Yle-sovelluksessa. TV2:n lähetys alkaa kello 18.30.

Lue myös:

Seitsemän urheilijaa nimettiin yleisurheilun MM-joukkueeseen – SE-tykki Sara Kuivisto juoksee jälleen kaksi matkaa

Armand Duplantiksella on rahkeita hypätä jopa kymmenen senttiä korkeammalta – lajivalmentaja kertoo, mikä erottaa hyppyihmeen muista

Kesälajien urheilija-apurahat myönnetty – eniten tukea jaettiin yleisurheiluun

Wilma Murto hyppäsi Suomen ennätyksen Kalevan kisoissa – sanoo hyppäämisen olevan ”juuri nyt todella kivaa”

Source Link yle.fi