Banner Before Header

Windows95manin nimeä ei ehkä tarvitsekaan muuttaa Euroviisuihin – näin Yle perustelee

Windows95manin nimessä ja vaatteissa näkyvät ikivanhan käyttöjärjestelmän nimi ja logo. EBUn täytyy nyt päättää, onko kyse mainostamisesta.

Windows95man ja Henri Piispanen tuulettamassa voittoa UMK-artistialueella konfettisateessa.

Windows95man (Teemu Keisteri) juhli UMK-voittoaan lauantaina Tampereella. Kuva: Nelli Kenttä / Yle

Euroopan yleisradiounioni EBU kieltää tiukasti mainostamisen euroviisuesityksissä. Tämä voi aiheuttaa harmaita hiuksia Windows95manille, joka valittiin lauantain UMK:ssa Suomen viisuedustajaksi.

Windows95manin (Teemu Keisteri) nimi tulee Microsoftin legendaarisesta käyttöjärjestelmästä. Lavalla ja musiikkivideoissa artisti kekkuloi piskuisissa farkkushortseissa sekä Windows 95 -t-paidassa ja -lippalakissa.

Muun muassa Iltalehti nosti sunnuntaina esille kauhuskenaarion, jossa artistin nimi ja lavashow saattavat vielä mennä EBUn linjan vuoksi uusiksi.

UMK:n päätuottaja Anssi Autio huomauttaa, että Keisterin vaatteissa ei nähdä Windowsin vaan nimenomaan yli 28 vuotta vanhan Windows 95:n logo. Kyseisen käyttöjärjestelmän tekninen tuki lakkautettiin vuonna 2001.

Siksi se hyväksyttiin UMK:hon, vaikka Ylelläkään ei saa mainostaa.

– Windows 95:hän ei ole ollut pitkään aikaan suojeltu tavaramerkki, Autio sanoo.

EBU voi kuitenkin olla linjassaan tiukempi.

Windows95man ja Henri Piispanen konfetteja täynnä olevalla UMK-lavalla. Windows95man nostaa voittopokaalia ilmaan. Heidän takanaan on lavastukseen kuulunut denim-muna.

Windows95man ja Henri Piispanen poseerasivat lauantaina UMK-voittopokaalin kanssa farkkumunan edessä. Kuva: Miika Varila / Yle

Meneekö kaikki uusiksi?

Riski siitä, että EBU kieltäisi Windows95manin esiintymisen, oli UMK-tiimillä tiedossa alusta asti. Asiaa on selvitetty juristien kanssa ja Aution mukaan heillä on tarvittaessa ”hyvät jatkosuunnitelmat”.

– Vaihtoehtoja on niin monta, että niitä on turha käydä tässä kohtaa läpi. Jos sen aika tulee, niin käydään niitä läpi.

Ylen aamussa Teemu Keisteri sanoi olevansa valmis muutoksiin.

– Ei meidän energiaa pysty muuttamaan. Kyllä se hahmo sieltä puskee, vaikka mitä tässä lukisi, Keisteri sanoi ja osoitti rintansa Windows 95 -logoa.

Keisteri kuitenkin huomautti, että Euroviisujen virallinen Instagram-tili oli jo hehkuttanut Windows95manin voittoa. Ehkä se on pieni signaali siitä, että nimi ja ulkoasu voisivatkin mennä läpi.

Anssi Autio sanoo, että EBUn pyynnöstä kaikki UMK-kilpailijat kappaleiden sanoituksia myöten on lähetetty EBUlle noin kuukausi sitten nähtäviksi.

– Sieltä ei ole tullut mitään sellaista, että pitäisi lähteä tekemään muutoksia.

Onko oletus siis, että näillä mennään?

– Lähtökohtaisesti näin edetään. Eikä tietenkään tehdä mitään muutoksia, ellei tarvitse tehdä.

Muutostoiveet kuukauden sisään

Autio sanoo, että suunnitelma Euroviisuissa nähtävästä show’sta täytyy lähettää EBUlle noin kuukauden päästä. Siihen mennessä Ylen tiimillä täytyy olla tieto siitä, toivotaanko artistiin muutoksia.

Jos tarvitaan, niin ideoita kyllä riittää. Ylen aamussa Keisteri sanoi, että ehdotuksia on tullut sadoittain tutuilta ja seuraajilta. Yksi toistuva teema on miesten jääkiekkomaajoukkueen kultajuhlat Globenissa keväällä 1995.

– Aika paljon MM-95 Suomi–Ruotsi-meininkiä, että täältä lähdetään voittamaan rytinällä, Keisteri kuvaili.

Todennäköisesti kuukauden sisään tiedämme, edustaako Suomea viisuissa sittenkin MM95man.

Source Link yle.fi