WSJ: FBI vei huippu­salaisiksi luokiteltuja asiakirjoja Trumpin kartanosta

Liittovaltion poliisin agentit veivät Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpin kartanosta 11 kappaletta salaiseksi luokiteltuja asiakirjoja, Wall Street Journal uutisoi. Lehden mukaan osa näistä asiakirjoista oli merkitty huippusalaisiksi ja niitä sai säilyttää ainoastaan tietyissä hallituksen tiloissa.

Trumpin edustajien mukaan entinen presidentti oli käyttänyt oikeuttaan poistaa asiakirjoilta salattu luokitus ennen kuin hänen virkakautensa päättyi tammikuussa 2021.

Wall Street Journalin mukaan tiedossa ei ole, mitä tietoja salaisiksi luokitellut asiakirjat pitivät sisällään.

Muun muassa Washington Post uutisoi aiemmin, että agentit olisivat etsineet salaisia asiakirjoja koskien ydinaseita. Trump on kiistänyt pitäneensä hallussaan tällaisia asiakirjoja.

Lue lisää: Washington Post: FBI etsi Trumpin kartanosta ydinaseisiin liittyviä dokumentteja

Wall Street Journalin mukaan FBI:n agentit veivät mukanaan noin 20 laatikkoa, joissa oli erilaisia esineitä, valokuvakansioita, käsinkirjoitettuja muistiinpanoja ja Trumpin antama armahdus liittolaiselleen Roger Stonelle. Agenttien viemien asiakirjojen joukossa oli myös lista, joka sisälsi tietoa ”Ranskan presidentistä”.

FBI teki kotietsinnän Trumpin Mar-a-Lagon kartanoon Floridassa viime maanantaina. Yhdysvaltain oikeusministeri Merrick Garland vahvisti kotietsinnän torstaina ja sanoi hyväksyneensä kotietsintäluvan hakemisen henkilökohtaisesti. Itse luvan antoi liittovaltion tuomari.

Wall Street Journal ja CNN uutisoivat torstaina, että FBI oli saanut vihjeen salassa pidettävistä asiakirjoista Mar-a-Lagossa.

New York Times puolestaan uutisoi, että Trump sai keväällä haasteen liittyen asiakirjoihin, joiden uskottiin olevan hänen hallussaan. Haaste osoitti lehden mukaan, että oikeusministeriö yritti saada asiakirjoja ensin muuta kuin kotietsinnän kautta.

Kahden lähteen mukaan tutkijat uskoivat Trumpilla olleen yhä hallussaan salassa pidettäviä asiakirjoja, jotka olivat luonteeltaan niin arkaluontoisia ja kansalliseen turvallisuuteen liittyviä, että oikeusministeriön oli pakko toimia.

Source Link is.fi