Banner Before Header

Yhä useampi saa koronapiikin työterveydestä jo tällä viikolla – ammattilaiset toivovat, että sen ansiosta rokotusinto lisääntyy

Työterveys on tulossa mukaan koronarokottamiseen tästä kuusta alkaen.

Monet suuret kaupungit ja alueet tekivät loppuvuodesta sopimuksia yritysten kanssa. Työterveysyritykset ennakoivatkin koronarokotusten huomattavaa kasvua vuoden alusta alkaen.

– Työterveys olisi pitänyt ottaa laajemmin mukaan rokotuksiin jo aiemmassa vaiheessa. Työterveydessä tunnetaan riskit työolosuhteisiin liittyen. Nyt kun rokotteita on riittävästi, työterveyshuollolla on suuri merkitys, totesi Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n asiantuntijalääkäri Auli Rytivaara tiistaina Ykkösaamussa.

Niin ikään Ykkösaamussa vieraillut THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek on sitä mieltä, että etenkin omikronmuunnos on yhteiskunnan toimivuuden näkökulmasta vakava uhka.

– Koronataudin näkökulmasta se ei kuitenkaan ole yhtään niin suuri uhka, kuin miltä alussa vaikutti. Omikron aiheuttaa lievempää tautia kuin aikaisemmat variantit.

Nohynekin mukaan kiireellisintä on nyt saada rokotettua ne vajaat 600 000 ihmistä, joilta rokotesuoja puuttuu. Työterveydestä saa kaikkia rokoteannoksia, ensimmäisestä jopa neljänteen.

– Työterveydellä on myös mahdollisuus antaa faktatietoa ihmisille, jotta rokotuskattavuutta saadaan nostettua ja voidaan kutsua työntekijät rokotuksiin, sanoo EK:n Auli Rytivaara.

Uudellamaalla ensimmäiset rokotukset jo tällä viikolla

Kolmansien koronarokotteiden antaminen työterveydessä käynnistettiin rokotusvuorossa oleville ryhmille jo syksyllä niissä kunnissa, jotka ottivat työterveyden mukaan koronarokotustyöhön jo rokotusten alkaessa.

Uudellamaalla ensimmäiset koronarokotukset annetaan työterveydessä jo tällä viikolla, kerrotaan Terveystalosta ja Mehiläisestä.

Terveystalossa annetaan ensimmäiset rokotukset tällä viikolla Helsingissä. Mehiläinen puolestaan aloittaa tällä viikolla rokottamisen muun muassa Hyvinkäällä, Klaukkalassa ja Porvoossa, ja ensi viikolla vuorossa ovat Helsinki, Espoo, Vantaa ja Länsi-Uudenmaan kunnat.

Terveystalon pääkaupunkiseudusta vastaava liiketoimintajohtaja Anne Riska kertoo sähköpostitse, että kaikki rokotusajat tulevat verkkoajanvaraukseen näkyviin sitä mukaa, kun ne ovat varattavissa.

– Lähetämme tekstiviestillä tiedon työterveysasiakkaillemme, kun aikoja on alueella varattavissa. Tekstiviesti-ilmoituksen saavat ne henkilöt, joilla koronarokottaminen kuuluu työterveyssopimukseen ja jotka ovat antaneet Terveystalolle suostumuksen viestien lähetykseen.

Myös esimerkiksi Työterveys Helsingin ajanvaraus kolmansiin koronarokotuksiin on auennut 4. tammikuuta, kaupunki tiedottaa. Työterveyden rokotusajat alkavat 11. tammikuuta.

Ajan voi varata rokotukseen sähköisen asiointipalvelun kautta. Työterveyshuolto rokottaa kaikkia kaupungin työntekijöitä kotikunnasta riippumatta.

Rokotteita riittää hyvin, kertovat Terveystalo ja Mehiläinen

Terveystalo ja Mehiläinen kertovat, että rokotteita on tällä hetkellä kaikille halukkaille.

– Rokotteita on Suomessa hyvin saatavilla ja pystymme rokottamaan työterveysasiakaskuntaa kattavasti, kertoo Mehiläisen liiketoimintajohtaja Johanna Asklöf.

Asklöfin mukaan kaikkiaan Mehiläinen on antanut työterveysasiakkaille noin 53 000 rokoteannosta, joista pari tuhatta on ollut kolmansia rokoteannoksia. Rokotteita annetaan niille ikäryhmille, joille rokotukset ovat kunnan alueella auki.

– Pääpaino on nyt kolmansissa rokotuksissa, mutta annamme myös ensimmäisiä ja toisia annoksia. Uskon, että työterveyden mukaantulo auttaa rokotuskattavuuden nostamisessa, koska rokotteeseen voi työterveyden kautta hakeutua myös työpaikan lähellä kotikunnasta riippumatta, hän sanoo.

Asklöf sanoo, että uudet rokotuspisteet voisivat olla hyödyksi myös muille.

– Nyt kun rakennamme rokotuspisteet, niissä voisi rokottaa myös muita kuntalaisia. Jotkut kunnat ovatkin kanssamme sopineet, että voimme tulla mukaan koko väestön rokottamiseen. Silloin rokotuspisteitä olisi laajemmin saatavilla ja kunnassa voitaisiin kohdentaa resursseja muuallekin kuin rokottamiseen, kuten neuvoloihin, kouluterveydenhoitoon ja sairaanhoitoon.

Voit keskustella aiheesta 5.1.2022 kello 23:een asti.

Lue seuraavaksi:

Kolmas koronarokotuskierros lähtemässä kunnolla vauhtiin Helsingissä alkuvuodesta – uusia rokottajia tulossa, myös työterveys pääsee osallistumaan talkoisiin

HUSin Asko Järvinen varoittaa yhteiskunnan kriittisten toimintojen vaarantumisesta: ”Meiltä loppuvat käytännössä työntekijät”

Koronaryhmä suosittelee, että pääkaupunkiseudun rajoituksia jatketaan kahdella viikolla

Source Link yle.fi