Banner Before Header

Yhdysvallat lähetti ”maailman kehittyneimmän” pinta­taistelu­aluksen Japaniin – kiinnostaa varmasti Kiinaa

Yhdysvaltain laivaston kehittynein alus USS Zumwalt saapui maanantaina Japaniin. Ennen saapumistaan Japaniin se pysähtyi Guamissa. Aluksen kotisatama on San Diegossa Yhdysvaltojen Kaliforniassa.

Alus ei ole aiemmin ollut yhtä kaukana kotisatamastaan. Yhdysvaltain laivaston mukaan alus on ”maailman suurin ja kehittynein pintataistelualus”. Alus liittyy Yhdysvaltojen suurimpaan ulkomailla sijaitsevaan laivastotukikohtaan Japanin Yokosukassa.

– Zumwaltilla on merkittävä rooli kilpailuasemamme säilyttämisessä alueella, laivaston tiedottaja, luutnantti Katherine Serrano sanoo CNN:llä.

Analyytikko, entinen Yhdysvaltain laivaston kapteeni Carl Schuster sanoo CNN:lle, että aluksen vierailu Tyynellämerellä on ”enemmän poliittinen kuin sotilaallinen”. Silti vierailu kiinnostaa varmasti Kiinaa, joka on Yhdysvaltojen pääasiallinen kilpailija alueelle.

– Häivealuksen läsnäolo kiinnittää varmasti Kiinan huomion, Schuster sanoo.

Schusterin mukaan mielenkiintoa lisää se, että Zumwalt-luokan aluksiin aiotaan asentaa yliääniohjuksia vuoteen 2025 mennessä.

USS Zumwalt on yksi kolmesta Zumwalt-luokan aluksesta. Alusluokkaa varten sen valmistaja Bath Iron Works rakensi yli 40 miljoonaa dollaria maksaneen telakan. Kaikki kolme alusta maksavat yhteensä noin 25 miljardia dollaria. CNN:n mukaan aluksia piti alun perin rakentaa 32, mutta määrä jäi kolmeen, koska alusten varustelua olisi pitänyt parantaa huomattavasti. Aluksiin pitäisi asentaa muun muassa ballistisia ohjuksia torjuvia aseita.

185 metriä pitkään alukseen mahtuu noin 175 miehistön jäsentä. Häiveteknologian vuoksi alusta on vaikea havaita tutkalla.

Alusluokan matka ei ole ollut helppo. Business Insider -lehden mukaan alukset ovat kärsineet alusta asti ongelmista. USS Zumwalt hajosi Panaman kanavassa vuonna 2016 pian vesillelaskun jälkeen. Toisen Wumwalt-luokan aluksen, USS Michael Monsoorin testaus merellä jouduttiin lopettamaan seuraavana vuonna sähkövian vuoksi.

Kolmas Zumwalt-luokan alus on nimeltään USS Lyndon B. Johnson. Zumwalt-luokka on saanut nimensä Elmo Zumwaltilta (1920–2000), joka oli nuorin Yhdysvaltojen laivaston komentaja.

Source Link is.fi