Banner Before Header

Yhdysvaltain Biden virtuaalitapaamisessa Kiinan Xin kanssa: Maiden tulee varmistaa, ettei kilpailu käänny konfliktiksi

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja Kiinan presidentti Xi Jinping ovat päättäneet virtuaalisen tapaamisensa, Kiinan media uutisoi Reutersin mukaan. Tapaaminen päättyi kello 6.24 Suomen aikaa.

Biden ja Xi aloittivat virtuaalisen tapaamisensa puhumalla paremman kommunikaation puolesta.

Xi sanoi tulkin välityksellä, että maailman suurimpina talouksina ja YK:n turvallisuusneuvoston pysyvinä jäseninä maiden tulisi lisätä yhteistyötä ja parantaa kommunikaatiota. Bidenin mukaan maiden tulisi varmistaa, että niiden välinen kilpailu ei käänny konfliktiksi.

–  Minusta vaikuttaa siltä, että meidän velvollisuutemme Kiinan ja Yhdysvaltojen johtajina on varmistaa, että maidemme välinen kilpailu ei johda konfliktiin, oli se sitten tarkoituksellista tai tahatonta. Vain yksinkertaista, suoraviivaista kilpailua, Biden sanoi.

Presidentit jatkoivat tapaamisen alun jälkeen keskustelua suljettujen ovien takana. Kaksikon on tarkoitus keskustella muun muassa Taiwaninsalmen tulenarasta tilanteesta, kireistä kauppasuhteista ja Kiinan ihmisoikeuksista.

Presidenttien kohtaamisesta ei odoteta merkittävää antia. Tapaaminen alkoi Yhdysvalloissa maanantai-iltana ja tiistaiaamuna Kiinan aikaa. Johtajat ovat Bidenin tammikuussa alkaneen kauden aikana puhuneet aiemmin kahdesti puhelimessa. Xi ei ole matkustanut ulkomaille koronapandemian takia.

Harvinaisena osoituksena halukkuudesta yhteistyöhön Kiina ja Yhdysvallat ilmoittivat viime viikolla Glasgow'n ilmastohuippukokouksessa ryhtyvänsä ilmastoyhteistyöhön. Kiinan ja Yhdysvaltain hiilidioksidipäästöt ovat maailman suurimmat.

Biden ja Xi tuntevat toisensa hyvin jo pitkältä ajalta, sillä he tapasivat usein, kun Biden oli Barack Obaman ja Xi Hu Jintaon varapresidentti.

Source Link is.fi