Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_eb9de80cceefce55743c9d9dd4cc3b10, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Yhdysvaltain ja Kiinan puolustusministerit tapaamassa vihdoin kasvotusten – ilmapiiri on jäätävä Taiwanin takia – Uutisalue

Yhdysvaltain ja Kiinan puolustusministerit tapaamassa vihdoin kasvotusten – ilmapiiri on jäätävä Taiwanin takia

Loistohotelli Shangri-la Singaporessa on toiminut useiden kansainvälisten huipputapaamisten tapahtumapaikkana.

Etenkin yhdysvaltalaiset poliitikot suosivat sitä matkoillaan Aasiassa. Presidentti Donald Trump tapasi siellä tasan neljä vuotta sitten Pohjois-Korean johtaja Kim jong-unin.

Singaporen hiekkaranta luksusterasseineen kutsuu nyt myös puolustusministeri Lloyd Austinia, joka osallistuu viikonvaihteessa järjestettävään puolustusalan Shangri-La Dialogue -konferenssiin.

Hotelli sijaitsee eristetyllä saarekkeella, mikä tekee siitä erityisen soveliaan kahdenkeskisiin korkean tason tapaamisiin. Austinin on tarkoitus kohdata konfrenssin yhteydessä Kiinan virkaveljensä Wei Fenghe.

Austin ja Wei eivät ole tavanneet aiemmin kasvotusten. Kiinan ja Yhdysvaltain puolustusministeriöt eivät ole vielä vahvistaneet heidän kahdenkeskistä tapaamistaan, mutta ministereiden on kuitenkin määrä saapua Singaporen konferenssiin.

Se tarkoittaa yleensä sitä, että jonkinlainen tapaaminen järjestyy. Wei tapasi samaisen konferenssin yhteydessä vuonna 2019 Yhdysvaltain silloisen puolustusministerin Patrick Shanahanin.

Biden korjaillut lausuntojaan

Maiden välit ovat kireät.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on lisännyt pohdintaa siitä, voisiko Kiina tehdä saman Taiwanille. Kiina ei ole missään vaiheessa hyväksynyt vuonna 1949 perustettua saarivaltiota, vaan pitää sitä itselleen kuuluvana lääninä.

Toistaiseksi Kiina ei ole osoittanut merkkejä aikeista hyökätä Taiwaniin. Se on kuitenkin pullistellut sotilaallisesti. Samaan aikaan, kun presidentti Joe Biden vieraili Tokiossa, pitivät Kiinan ja Venäjän pommikoneet yhteisen sotaharjoituksen merialueella Japanin lähellä.

Kiina reagoi ärtyisästi Bidenin Tokion lausuntoihin siitä, että Yhdysvallat tukisi Taiwania sotilaallisin keinoin mikäli Kiina hyökkäisi sinne.

Myöhemmin Biden tarkensi, ettei Yhdysvaltain Taiwanin-politiikka ole muuttunut. Tähän asti sen periaatteena on ollut, ettei Yhdysvallat lähetä joukkojaan puolustamaan Taiwania.

Ärtymystä Pekingissä lisäsi myös ulkoministeri Antony Blinkenin toissa viikolla pitämä linjapuhe, jossa hän vahvisti jo aiemmin Bidenilta kuullut teesit: Yhdysvallat pitää Kiinaa suurimpana turvallisuusuhkanaan.

Bidenin hallinnon ulkopolitiikan keskeinen tavoite on lyödä Kiina taloudellisesti, sotilaallisesti ja kulttuurisesti. Biden on puhunut avoimesti Kiinan kanssa käymästään valtataistelusta vuosisadan herruudesta. Tuon taistelun hän haluaa voittaa.

Yle Uutisten Uutispodcastin promokuva, jossa teksti Uutispodcast ja reunoilla kuvat juontajista.
Kuuntele lisää Ylen Uutispodcastista.Tuuli Laukkanen / Yle

Lue myös:

Suurvallat kilpailevat vaikutusvallasta Tyynenmeren piskuisissa saarivaltioissa – nyt aluetta koluaa Kiina, viikko sitten Biden vieraili Aasiassa

Yhdysvallat sai Japanista ja Australiasta tukea Venäjää vastaan, Intia pidättyi edelleen tuomitsemasta Venäjän hyökkäystä Ukrainaan

Source Link yle.fi