Yhdysvaltain jyrkkä aborttipolitiikka ei vastaa kansalaisten näkemyksiä, tutkija arvioi

Yhdysvalloissa abortin vastustajat ovat tehneet väsymättä työtä sen eteen, että oikeus aborttiin kumotaan. Abortin puolustajat kompastuivat ylimielisyyteen uskoessaan, että maailma menee arvoliberaalimpaan suuntaan.

Näin arvioi tutkija Maria Annala Ulkopoliittisesta instituutista.

Yhdysvaltain korkein oikeus kumosi perjantaina yleisen aborttioikeuden. Lähes 50 vuotta aborttioikeuden maassa turvannut ennakkopäätös kaatui konservatiivisten tuomareiden äänienemmistöllä.

Vuodelta 1973 oleva Roe vastaan Wade -nimellä tunnettu päätös takasi perustuslailla Yhdysvalloissa yleisen aborttioikeuden. Vastedes jokainen osavaltio voi päättää aborttia koskevasta lainsäädännöstä itse.

A-studiossa maanantaina vieraillut Annala sanoo, että valtaosa amerikkalaisista ei halunnut, että oikeus aborttiin kumottaisiin. Suurin osa kansalaisista ei kannata niin jyrkkää aborttipolitiikkaa kuin mitä monissa osavaltioissa ollaan tekemässä.

– On mielenkiintoista nähdä tulevissa vaaleissa, miten äänestäjät kokevat erittäin rajoittavat aborttipäätökset, joita moni osavaltio on nyt tehnyt. Moni amerikkalainen haluaisi kulkea aborttiasiassa keskitietä. Miten nämä ihmiset reagoivat poliitikkoihin, jotka säätävät kaukana keskitiestä olevia lakeja.

Annalan mukaan korkeimman oikeuden toiminnan sijaan oikea kysymys on se, miksi niin moni osavaltio haluaa mennä äärimmäisiin ratkaisuihin, kun tavalliset kansalaiset haluavat muuta.

A-studiossa oli keskustelemassa myös Pohjois-Amerikan kirkkohistorian dosentti Markku Ruotsila Helsingin yliopistosta.

Katso maanantain A-studio Yle Areenassa.

Lue lisää:

Maailman päättäjät reagoivat Yhdysvaltain korkeimman oikeuden aborttipäätökseen – ”Sydämeni itkee amerikkalaisten tyttöjen ja naisten puolesta”

Suomalaisasiantuntijat järkyttyivät Yhdysvaltain aborttipäätöksestä: ”Todella suuri uhka ihmisoikeuksille globaalisti”

Yhdysvaltain aborttikiista on paljon enemmän kuin kiista abortista – nyt se on tullut hetkeen, jota on odotettu ja pelätty vuosikymmenet

Source Link yle.fi