Yhdysvaltain miljardit houkuttavat: Lähes viidennes isoista suomalaisyrityksistä harkitsee investointien siirtämistä – EU-maat eripuraisia

EU:n ja Yhdysvaltain kisa yritystuista voi johtaa EU:n jäsenmaiden väliseen kilpailuun, jossa Suomen ja muiden pienten maiden yritykset häviävät.

Lähes puolet suomalaisista suuryrityksistä arvioi Yhdysvaltain kotimaista tuotantoa suosivan tukipaketin vaikeuttavan niiden vientiä. Kuva: Silja Viitala / Yle

Suomalaistenkin suuryritysten suunnitelmissa näkyy jo Yhdysvaltain vähäpäästöisempään teknologiaan siirtymistä nopeuttava 370 miljardin dollarin tukipaketti.

Elinkeinoelämän keskusliiton kyselyssä (siirryt toiseen palveluun) lähes puolet suuryrityksistä uskoo paketin vaikeuttavan markkinoille pääsyä ja vientiä Yhdysvalloissa. Kyselyyn vastasi joulukuussa 2022 lähes 50 yritystä, joilla on yli sadan miljoonan euron liikevaihto.

Yhdysvallat antaa valtiontukea ja verohelpotuksia vihreän teknologian käyttöönottoon ja hankkimiseen, jos se on valmistettu Yhdysvalloissa. Jopa raaka-aineiden pitäisi tulla sieltä.

Kotimaisuusvaatimus aiheuttaisi sen, etteivät suomalaisyritykset voisi viedä vihreän teknologian tuotteita Yhdysvaltoihin, vaan ne pitäisi valmistaa siellä.

EK:n kyselyssä lähes viidennes suuryrityksistä harkitseekin investointien siirtämistä Euroopasta Yhdysvaltoihin.

– Yhdysvallat on Suomen toiseksi suurin vientimarkkina tavara- ja palvelukauppa huomioituina. Siellä on voimakasta kasvupotentiaalia, siellä halutaan olla tekemässä kauppaa, Elinkeinoelämän keskusliiton johtaja Petri Vuorio sanoo.

Esimerkiksi energiaa paljon käyttävät teollisuudenalat, kuten kemianteollisuus ja terästeollisuus, voisivat olla kiinnostuneita investoimaan Yhdysvaltoihin, sillä esimerkiksi maakaasu on siellä huomattavasti edullisempaa, Vuorio sanoo.

– Harkinnasta on kuitenkin vielä pitkä matka päätöksiin.

Suurten EU-maiden yritykset saisivat enemmän tukea

Investointien pakoa Yhdysvaltoihin EU yrittää tukkia eilen julkaistulla omalla tukipakettisuunnitelmallaan.

Siinä muun muassa ehdotetaan, että unionin jäsenmaiden myöntämää valtion tukea koskevia sääntöjä höllennettäisiin niin, että jäsenvaltiot voisivat myöntää omille yrityksilleen yhtä suuria tukia kuin kolmas maa eli esimeriksi Yhdysvallat.

Valtion yrityksille maksamien tukien vapauttaminen voisi asettaa EU:ssa toimivat yritykset ja niiden tuotteet eriarvoiseen asemaan, sillä Suomella ja muilla pienillä mailla on yksinkertaisesti vähemmän varaa myöntää tukia kuin Saksalla tai Ranskalla, Vuorio sanoo.

– Jos säännöt sallivat, niin isot maat käyttävät maksimituet, me pienet maat emme pysty siihen kilpailuun lähtemään.

EU:n sisämarkkinoiden toimivuuden vaarantuminen on suomalaisyritysten kannalta suurin uhka, Vuorio sanoo.

– Erisuuruiset tuet vaikuttavat yritysten kilpailukykyyn, työpaikkoihin, tuotantoon ja kasvuun.

EU vapaakauppakumppaniksi?

Yhdysvallat vakuuttaa, ettei tukipaketin protektionismi ole Eurooppaa vastaan. Varsinainen vastus on Kiina, joka sekin tukee omaa yritystoimintaansa voimakkaasti.

Valtiontuilla kilpailu on kuitenkin myös maailmankaupan kannalta huono ajatus, Vuorio sanoo.

– EU:n ja Yhdysvaltain välistä kauppasotaa, sitä että lähdetään nokittelemaan kotimaisuusvaatimuksilla, täytyy välttää kaikin keinoin, sillä kolmannes maailmankaupasta on Yhdysvaltain ja EU:n välistä. Molemmat häviävät.

EU neuvotteleekin Yhdysvaltojen kanssa siitä, voisiko se saada samankaltaisen erikoisaseman kuin Kanada ja Meksiko, jotka ovat Yhdysvaltain vapaakauppakumppaneita, Vuorio sanoo.

Pienet maat huolestuivat EU:n nopeasta suunnanmuutoksesta

EU-komission keskiviikkona esittelemä vastaus Yhdysvaltain tukipakettiin jakaa jäsenmaita.

Vihreää siirtymää vauhdittavat tuet saavat kannatusta, mutta monet maat ihmettelevät, miksi EU:n pitäisi tukea yritysten tuotantolaitosten rakentamista ilman ympäristöhyötyjä, sanoo työ- ja elinkeinoministeriön kaupallinen neuvos Olli Hyvärinen.

Erityisen huolestuttavana hän pitää ehdotusta jäsenmaiden myöntämän valtiontuen ylärajan poistamisesta, sillä se kärjistäisi EU-maiden välistä tukikilpailua.

Se olisi suuri muutos EU:n valtiontukipolitiikkaan ilman mitään vaikutusarviointia, Hyvärinen sanoo.

A-studio: EU ja Yhdysvallat kauppasodan partaalla

Source Link yle.fi