Banner Before Header

Yksi teema ravisteli Olga Temosta Maikkarin uudessa rikossarjassa – toi vahvasti mieleen Koskelan henkirikoksen

Suoratoistopalveluiden kotimaiset rikossarjat saavat jatkoa, kun kirjailija Matti Yrjänä Joensuun klassikkodekkareihin perustuva psykologinen rikossarja Harjunpää alkaa C Morella.

Sarjan pääosissa ovat murharyhmän tutkijat Timo Harjunpää ja Onerva Nykänen, jotka ratkovat raakoja rikoksia kesäisessä Helsingissä.

Helsingin rikospoliisin ylikonstaapelina Harjunpäänä nähdään teatteri- ja musikaalilavoilta tuttu Olli Rahkonen ja hänen työparinaan Onervana Nykäsenä Olga Temonen.

Olga on kiitollinen siitä, että saa nyt näytellä tv-sarjan yhtä pääroolia.

– Ajattelin tämän myös hyvänä haasteena itselleni – etenkin, kun poliisimaailma on aina kiehtonut minua. Kukapa meistä ei olisi joskus halunnut olla poliisi – ja vieläpä hyvä poliisi, Olga naurahtaa.

Olga Temonen näyttelee leskeksi jäänyttä yksinhuoltajaa ja murharyhmän tutkijaa Onerva Nykästä.

Tosin osa sarjan asioista meni hänellä todella ihon alle, sillä tarinat ovat kuin suoraan nykypäivästä.

Jaksoissa käydään läpi nuorten pahoinvointia, kiusaamista, hakkerointia, identiteettivarkauksia, indel-ideologiaa, polarisaatiota ja raakoja väkivaltarikoksia.

Kahdeksanosainen sarja pohjautuu neljään eri Harjunpää-klassikkodekkariin (Ahdistelija, Poliisin poika, Kiusantekijät ja Rautahuone), ja jokaisesta kirjasta nähdään kahden jakson mittainen tarina.

– Etenkin nuorten tekemiin henkirikoksiin pureutuva Poliisin poika -tarina teki minuun vaikutuksen ja konkretisoitui kuvina. Se toi vahvasti mieleen Helsingin Koskelan henkirikoksen, Olga sanoo.

– Onneksi tarinoissa on kuitenkin aina joku toivo.

Olga ja Olli saivat runsaasti poliisikoulutusta rooliin valmistautuessaan.

– Olen tosi iloinen, että sekä tilaaja että tuotantoyhtiö luottivat meihin ja uskalsivat ottaa meidät päärooleihin, Olga jatkaa.

Olga Temonen ja Olli Rahkonen valittiin rooleihin pitkien koekuvausten jälkeen.

Kyseessä on Ollin ensimmäinen päärooli draamatuotannossa.

– Tämä on ollut todella mieluisa haaste. Ensin näin iso rooli pelotti, sillä mietin, pystynkö lunastamaan minulle annetun vastuun. Mutta lopulta nautin juuri siitä vastuusta, Olli kertoo.

– Erityisen hienoa oli se, että roolia varten piti opetella niin paljon uusia asioita. Tästä tuli ikimuistoinen reissu.

Olli näyttelee parhaillaan myös Mieheni vaimo– ja Mister8 -sarjoissa ja myöhemmin esitettävässä Rosvopankki-sarjassa.

Kumpikin kertoo käyneensä läpi pitkät koekuvaukset ennen työn varmistumista, sillä rooleihin testattiin monia eri näyttelijöitä ja heidän keskinäistä kemiaansa.

– Luin jo koekuvauksia varten useampia Harjunpää-romaaneja. Olin joskus aiemmin yrittänyt lukea kyseisiä kirjoja ja pidin niitä sekavasti kirjoitettuina, Olga Temonen kertoo.

– Ymmärsin tekstiä tällä kertaa paljon paremmin ja huomasin, että tarinan iso kaari on upea. Opettelin paljon repliikkejä ulkoa.

Olga kuvailee roolihahmoaan täysin erilaiseksi kuin itseään.

Kaksikon hyvä keskinäinen energia ratkaisi tuotantoyhtiön mukaan sen, että juuri heidät haluttiin rooleihin.

Olli ja Olga eivät tunteneet toisiaan entuudestaan, mutta yhteistyö sujui lopulta loistavasti.

– Tutustuimme samaa vauhtia tosielämässä kuin sarjassakin, ja meistä tuli kuvausten aikana ystäviä – samalla tavalla kuin Harjunpäästä ja Onervasta tulee sarjassa, Olga kertoo.

Poliisinrooliensa ohella molemmat näyttelevät sarjassa myös vanhempia, jotka pyrkivät pitämään kiinni tavallisesta perhearjesta, vaikka heidän kohtaamansa rikostapaukset eivät tahdo jättää rauhaan vapaallakaan.

Harjunpäällä on vaimo ja kolme tytärtä, ja hän kulkee usein aamuvarhain synkkien rikosten keskeltä paikallisjunalla Helsingistä kotiin Kirkkonummelle, todelliseen puutaloidylliin.

Timo Harjunpään perhe on sarjassa näkyvässä roolissa.

Onervan tavoin Harjunpäällä on omat ongelmansa, ja kumpaakin roolihahmoa yhdistää masennukseen taipuva mielenlaatu.

Timo Harjunpää on näistä kahdesta kuitenkin selvästi empaattisempi hahmo.

– Empaattisuuden säilyttäminen kylmässä maailmassa oli se kulma, jonka yritin Harjunpäässä kantaa läpi kuvausten, Olli toteaa.

Leskeksi jäänyt Onerva Nykänen puolestaan on 13-vuotiaan pojan yksinhuoltaja, jonka maailmankuva on melko synkkä.

– Onerva saapuu murharyhmään seksuaalirikospuolelta, jossa hänestä on tullut melko tiukkis, katkeroitunut ja kovettunut ihminen. Hän on oikeastaan täysin minun vastakohtani, positiivisesti elämään suhtautuva Olga naurahtaa.

Matti Kinnusen ohjaama Harjunpää-sarja mukailee kirjoja, mutta käsikirjoittaja Harri Virtanen on muokannut ne nykyaikaan sopiviksi.

Virtanen korostaa, että moniin muihin rikosdraamoihin verrattuna Harjunpää-sarjan ero on siinä, että se pureutuu vahvasti rikoksentekijän motiiveihin ja tarinaan.

Harjunpää ratkoo henkirikoksia usean kollegan avustuksella.

Sarjassa Harjunpään ja Onervan poliisikollegoita näyttelevät Sanna Saarijärvi, Robin Svartström, Alma Pöysti sekä Emilia Neuvonen. Harjunpään vaimon roolissa on Jutta Järvinen.

Tarinoiden miljöö sijoittuu hyvin selkeästi ja tunnistettavasti Helsinkiin.

Harjunpäästä on tehty aiemmilla vuosikymmenillä lukuisia tv-sarjoja ja elokuvia.

Harjunpää torstaina 17.2. alkaen C More.

Lue koko artikkeli ja paljon muuta uudesta Tv-lehdestä. Lehti on myynnissä 16.2.–22.2. yhdessä Ilta-Sanomien kanssa. Digilehden löydät täältä.

Tilaa Tv-lehti kotiisi täältä!

Source Link is.fi