Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_266a55cd1525207f60de4b1281c818eb, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Yle: 140 miljardin sähköhätäapu ei ehkä tuo senttiäkään rahaa suomalaisille – Uutisalue

Yle: 140 miljardin sähköhätäapu ei ehkä tuo senttiäkään rahaa suomalaisille

EU-maiden perjantaina sopima energiakriisin hätäpaketti on kooltaan valtava, 140 miljardia euroa. Jos siitä ajattelee saatavan rahaa EU:n kansalaisten kalliiden sähkölaskujen maksua varten, voi pettyä.

EU-komissio on arvioinut yläkanttiin fossiilisen energian tuottajien solidaarisuusmaksun ja muiden energiamuotojen tuottoleikkurin taloudellisen merkityksen, arvioi elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) eilen.

Näin on arvioitu muistakin jäsenmaista.

Lue lisää: Mika Lintilä sähkön hinta­kriisistä: Arvio energian tuottajilta kerättävistä maksuista huteralla pohjalla

Tuottojen leikkaus toisi valtion kassaan kymmeniä miljoonia, enintään sata miljoonaa euroa. Tuottoa on myös erittäin vaikea arvioida, työ- ja elinkeinoministeriön TEM:n energiaosaston osastopäällikkö Riku Huttunen sanoi Ylelle.

Sähkönmyyjät ovat Suomessa laajasti suojanneet hintansa ja sopineet myyvänsä sähköä joka tapauksessa edullisemmin kuin rajaksi määriteltyyn 180 euroa megawattitunnilta, hän sanoi.

Lisäksi Aalto-yliopistosta huomautettiin Ylelle, että osa sähköntuotannosta on suuryritysten omistuksessa, jolloin omistaja voi ostaa sähköä omakustannehintaan.

Näin ollen jaettavaa tuottoa ei välttämättä synny, ja sähkötuki jää jo budjettiriihessä sovituiksi tukitoimiksi kuluttajille.

Energiateollisuus arvosteli pakettia omista lähtökohdistaan.

– Tuottokatto ei ole ratkaisu energiakriisiin eikä sillä vaikuteta sähkön hintoihin alentavasti, Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä sanoi tiedotteessa eilen.

Tuottokatto saattaa Leskelän mukaan rajata tarpeellista tuotantoa pois valikoimasta samaan aikaan, kun sähköstä on muutenkin pulaa.

Source Link is.fi