Banner Before Header

Yle Kiovassa: Kysyimme ukrainalaisilta, mitä Venäjä yrittää saavuttaa uhkailuilla – kiovalaismies: ”suomalaiset ovat samassa asemassa kuin me”

Yhdysvaltojen arvion mukaan Venäjän joukot voisivat halutessaan saavuttaa Kiovan kahdessa vuorokaudessa. Ylen kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen kysyi sunnuntaita viettäviltä kiovalaisilta, mitä Venäjä yrittää uhkailullaan saavuttaa.

Kiovalaiset selittävät Venäjän toimia muun muassa sillä, että maa on entinen imperiumi ja se haluaa palauttaa Neuvostoliiton aikaisen asemansa.

– Venäjä on entinen imperiumi ja yrittää palauttaa Neuvostoliiton. Siinä kaikki. Ja (presidentti Vladimir Putinin) henkilökohtainen kunnianhimo, Oleg Mihailovitsh sanoo Ylelle.

Mihailovitsh näkee Suomen olevan Venäjän suhteen samankaltaisessa tilanteessa kuin Ukraina.

– Suomi sijaitsee kahden askeleen päässä meistä. Pietari sijaitsee niin lähellä, että suomalaiset ovat käyneet siellä juomassa vodkaa. Eli kaksi askelta. Suomalaiset ovat samassa asemassa kuin me.

Ukrainalainen Tatjana sanoo, että Putinin toiminta on villiä. Hän myös kertoo keskustelleensa Moskovassa asuvien vanhojen luokkakavereidensa kanssa.

– He ovat kaikki huolissaan. He kaikki kysyvät, miten täällä menee ja miten voimme auttaa teitä.

Ylen haastatteleman Olgan mukaan Putinin tarkoitusperiä on vaikea ymmärtää. Hän ei haluaisi uskoa, että hyökkäys alkaa.

– Mutta toisaalta, me kaikki koimme Maidanin vallankumouksen. Se oli sama. Emme silloinkaan uskoneet, että ihmisiä ammuttaisiin ja tapettaisiin.

Lue lisää aiheesta:

Source Link yle.fi