Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_6aae263a4f1d884e301890b56919fe4a, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Yle: Lääkkeen hinta putosi 5 700 eurosta 150 euroon – patenttien raukeaminen tuo Kelalle isot säästöt – Uutisalue
Banner Before Header

Yle: Lääkkeen hinta putosi 5 700 eurosta 150 euroon – patenttien raukeaminen tuo Kelalle isot säästöt

Lenalidomidia käytetään vaikeahoitoisten veri- ja imukudossyöpien hoitoon. Yle kertoo, että huhtikuussa lääkettä sai yhtäkkiä vahvuudesta riippuen 81–98 prosenttia aiempaa halvemmalla.

– Euromääräisesti hinnan lasku on poikkeuksellisen suuri, sanoo Kelan erikoistutkija Terhi Kurko Ylelle.

Yhdysvaltalainen lääkeyhtiö valmisti aiemmin Revlimid-nimistä lenalidomidivalmistetta yksinoikeudella ja pystyi määrittämään hinnan kehittämälleen lääkkeelleen hinnan. Kun patenttisuoja päättyi, muutkin lääkevalmistajat saivat alkaa valmistaa ja myydä rinnakkaislääkkeitä.

Potilaat eivät yleensä itse maksa vaikeiden sairauksien hoitoon tarkoitettuja, vaan Kela korvaa kustannukset lähes kokonaan.

Kun kallis lääke tulee niin sanottuun viitehintajärjestelmään, korvausmenot laskevat valtavasti. Kelan tutkijat ovat laskeneet, että pelkästään tämän syöpälääkkeen siirtyminen järjestelmään voi säästää Suomelta 40 miljoonaa euroa, jos hinnat pysyvät nykyisinä.

Source Link is.fi