Yle Taiwanissa: Ihmisten on vaikea uskoa, että Kiina todellakin hyökkäisi saarelle – moni luottaa Yhdysvaltojen tukeen tiukassa paikassa

Taiwanilaiset tietävät, että Kiina uhkailee saarta nyt tavallista enemmän. Se huolestuttaa heitä, mutta toisaalta Kiinan uhkauksiin on Taiwanissa totuttu.

Näin tiivistää ihmisten ajatuksia Ylen Aasian-kirjeenvaihtaja Kirsi Crowley, joka on parhaillaan Taiwanin pääkaupungissa Taipeissa.

Kiina on asettanut tiistaina viisumikieltoja ja muita pakotteita taiwanilaisille poliitikoille painostaakseen itsehallintoa harjoittavaa saarta.

Maanantaina Kiina ilmoitti järjestävänsä uusia sotaharjoituksia Taiwanin lähistöllä.

Kiina on kiivastunut amerikkalaissenaattorien eilisestä vierailusta Taiwanissa. Aiemmin tässä kuussa Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi vieraili saarella.

Pelosin vierailun jälkeen Kiina aloitti historiansa suurimmat sotaharjoitukset Taiwanin edustalla.

Kirsi Crowley, miten Kiinan sotaharjoitukset koetaan Taiwanissa?

– Juttelimme tänään taiwanilaisten kanssa Taipein kaduilla. Ihmiset ovat selkeästi huolissaan. Mutta samalla heidän on vaikea uskoa sitä, että Kiina todellakin hyökkäisi.

Täällä tiedostetaan myös, että Kiinan sotilasvoima on paljon suurempi kuin Taiwanilla. Mutta ihmiset luottavat siihen, että Taiwanilla on voimakas kumppani taustalla.

Mitä taiwanilaiset ajattelevat Yhdysvaltain poliitikkojen vierailuista?

– Suurimmaksi osaksi tapaamani ihmiset olivat hyvin tyytyväisiä siitä, että Yhdysvallat näyttää näin avoimesti tukevan Taiwania.

Jotkut kuitenkin kysyivät, oliko nyt välttämättä oikea hetki, kun eletään näin herkkää aikaa.

Moni piti tärkeänä sitä, että Yhdysvallat pönkittää tuellaan Taiwanin kykyä näyttää Kiinalle, että Taiwan voi itse valita, ketkä ovat sen kumppaneita ja ketkä siellä vierailevat. Siksi Pelosi ja muut toivotettiin tervetulleiksi.

Täällä uskotaan, että Yhdysvallat tukisi Taiwania tiukassa paikassa.

Mitä Taiwanissa ajatellaan itsenäisyydestä?

– Kaduilla jututtamiemme ihmisten puheiden perusteella näyttää siltä, että ihmiset olisivat tyytyväisiä, jos nykyinen tilanne saisi jatkua.

Taiwanissa on tutkittu, kuinka moni kannattaa itsenäisyyttä, kuinka moni nykyistä asioiden tilaa ja kuinka moni Kiinaan yhdistymistä. Viisi prosenttia kannattaa itsenäisyyttä ja runsas prosentti Kiinaan yhdistymistä. Suurin osa kannattaa jonkinasteista vallitsevan tilanteen säilyttämistä.

Näyttää siltä, että ihmiset kokevat sen turvalliseksi, että sillä ei ärsytetä ketään ja Taiwan pystyy hallitsemaan itse itseään, kuten se on tähän mennessä hallinnut. Kiinahan ei ole koskaan Taiwania hallinnut.

Millaisena taiwanilaiset näkevät tilanteen, jossa Kiina valtaisi saaren?

– Ihmiset sanovat, että tällainen ei missään nimessä voisi toimia. Yksi mies sanoi, että Taiwanin tulevaisuus olisi kuten Ukrainan tämänhetkinen tilanne. Eli hyvin surullinen, kun ihmiset eivät voi elää normaalia elämää ja heidän täytyy olla koko ajan huolissaan turvallisuudestaan.

Source Link yle.fi