Yle tapasi Kaliforniassa suomalaisen nuoren, joka varoittaa fentanyylistä: ”Kaverini kuoli, vaikka ei tiennyt ottaneensa huumetta”

Suomalais-amerikkalainen Matthew Rautionmaa, 30, uskoo menettäneensä opiskelukaverinsa viime kesänä fentanyylimyrkytykseen.

Fentanyyli on synteettinen opioidi ja reseptilääke, jota määrätään kovista kivuista kärsiville syöpä- ja muille vakavasti sairaille potilaille. Sitä käytetään myös anestesiassa. Huume on sata kertaa vahvempaa kuin morfiini. Jopa kaksi milligrammaa ainetta voi tappaa.

Rautionmaa opiskeli liiketaloutta collegessa New Yorkissa vuosina 2009–2013 ja sai kämppäkaverikseen Johnin. Hänen nimensä on muutettu asian arkaluonteisuuden vuoksi.

Musiikkia opiskellut mies oli seurallinen ja rento. Hän sai hyviä arvosanoja, vaikka oli koukussa huumeisiin, lähinnä heroiiniin.

– John oli ensimmäinen ihminen, joka puhui minulle kampuksella. Hän oli yksi parhaista kavereistani, Rautionmaa kertoo Ylelle.

John jatkoi heroiinin käyttöä opiskelujen jälkeen. Hän yritti päästä kuiville monta kertaa. Hän oli juuri päässyt katkaisuhoidosta Floridassa viime kesän kynnyksellä, mutta repsahti heti hoidon loputtua.

Mies istuu suurella kivellä avojaloin toppatakissa ja katsoo merelle.
Matthew Rautionmaa suree entistä opiskelukaveriaan.Matthew Rautionmaa

Rautionmaa epäilee, että yhdessä kaverinsa ostamassa erässä oli kuolettava määrä fentanyyliä, jota oli sekoitettu huumeeseen Johnin tietämättä. John kuoli kesäkuussa 2021. Hänen sydämensä oli pysähtynyt.

– Tiesin hänen huumeidenkäytöstään, mutta tieto kuolemasta tuli silti täytenä yllätyksenä. Hän ei käyttänyt koskaan fentanyyliä.

Rautionmaa kertoo, että huumeiden, lääkkeiden ja alkoholin käyttö on opiskelijoiden keskuudessa yleistä, mutta collegessa ei puututtu siihen.

– Ei yhtään. Kyllä siellä oli paljon huumeita. Amerikkalaisessa collegessa halutaan vain juhlia ja kokeilla kaikkea, kuvailee Rautionmaa opiskelukulttuuria.

Pennin kolikko, jonka vieressä on muutamia murusia fentanyylihuumetta
Vain muutama gramma fentanyyliä voi tappaa.DEA

Opioidiepidemiassa on otettu uusi askel

Yhdysvaltain huumepoliisi DEA takavarikoi yli 9,6 miljoonaa väärennettyä fentanyylipilleriä vuonna 2021. Ne riittäisivät tappamaan lähes jokaisen amerikkalaisen. Takavarikoinnit ovat kasvaneet lähes 430 prosenttia vuoden 2019 jälkeen.

Yhdysvaltain tautikeskus CDC:n mukaan fentanyyliä lisätään usein muihin huumeisiin ja laittomasti myytäviin reseptilääkkeisiin, koska sen vaikutus on niin voimakas.

Sinisiä pillereitä muovipussissa. Osa valunut pöydälle.
DEA

Fentanyylillä terästetyt huumeet ovat halvempia, koukuttavampia ja vaarallisempia.

Huumeiden salakuljettajat käyttävät hyväkseen reseptilääkkeiden väärinkäyttöä ja opioidikriisiä, joka alkoi 1990-luvulla lääkefirmojen markkinointikampanjoiden avulla.

Väärennetyn, pääosin fentanyyliä sisältävän oksikodonipillerin saa jopa parilla dollarilla. Fentanyyli ottaa aivot heti hallintaansa. Aivot vaativat uutta annosta kolmen tunnin välein.

Asiakaskunta on taattu, vaikka kaikki eivät pysy hengissä.

Yhdysvalloissa kuoli yli 100 000 henkeä huumeiden yliannostukseen maaliskuun 2020 ja huhtikuun 2021 välisenä aikana. Kuolemista 64 prosenttia johtui fentanyylistä, ja se oli yleisin kuolinsyy 18–45-vuotiaiden keskuudessa, selviää CDC:n tilastoista.

Suomessa huumeiden yliannostukseen kuoli vastaavasti 258 ihmistä vuonna 2020. Alle 35-vuotiaiden osuus huumekuolemista on 64 prosenttia, käy ilmi THL:n Suomen huumetilanne 2020 -raportista.

Sininen pilleri, jossa on iso M-kirjain.
DEA

Fentanyyliä sisältävät opioidit tappavat yhä nuorempia

Laiton fentanyyli virtaa Yhdysvaltoihin huumekartellien laboratorioista Meksikosta. Huumeen valmistaminen Kiinasta tilatuista raaka-aineista on edullista, nopeaa ja kannattavaa.

Väärennettyjä reseptilääkkeitä hankitaan usein diilereiltä sosiaalisen median kautta.

Hän oli kuin kuka tahansa kokeilunhaluinen nuori. Hän oli ostanut Snapchatista vahvoja opioideja, mutta tunsi jääneensä jo parin viikon jälkeen koukkuun. Amy Neville, 14-vuotiaan pojan äiti

Nuoret luulevat ostavansa opioideja, stimulantteja, rauhoittavia tai unilääkkeitä. Väärennettyjä pillereitä on lähes mahdotonta erottaa ulospäin virallisista reseptilääkkeistä.

Amy Nevillen 14-vuotias poika Alexander kuoli kesäkuussa 2020 otettuaan yhden pillerin, jossa oli hänen tietämättään fentanyyliä.

Nuori poika, jolla on hammasraudat, iskee silmää.
Alexander Neville jäi huumekoukkuun parissa viikossa. Amy Neville

– Alexander oli kuin kuka tahansa kokeilunhaluinen nuori. Hän oli ostanut Snapchatista vahvoja opioideja, mutta tunsi jääneensä jo parin viikon jälkeen koukkuun, Neville kertoo Ylelle Los Angelesissa.

Poika kertoi vanhemmilleen, että halusi päästä eroon riippuvuudestaan. Neville otti heti yhteyttä huumevieroituslaitokseen Orangen piirikunnassa eteläisessä Kaliforniassa. Fentanyyli on piirikunnassa suurin alle 17-vuotiaiden nuorten kuolinsyy.

Nuori poika istuu maassa ja katsoo alas skeittilautaansa pipo päässä.
Alexander Neville ei ottanut tietoisesti fentanyyliä.Amy Neville

Alexander kuoli samana päivänä, jona katkaisuhoidon oli määrä alkaa.

– Hän tuli kotiin edellisenä iltana yhdeksältä. Se oli viimeinen kerta kun näin hänet. Menin herättämään häntä aamulla, mutta Alexander ei hengittänyt. Hän oli aivan sininen, muistelee Neville kyyneleet silmissä.

Nainen istuu lastenkeinussa ulkona surullisen näköisenä.
Amy Neville muistelee edesmennyttä poikaansa, joka kertoi vanhemmille huumekokeiluistaan. Johanna Juntunen / Yle

Laboratoriokokeet paljastivat, että Alexanderin ottamassa pillerissä oli niin suuri määrä fentanyyliä, että se olisi riittänyt tappamaan neljä ihmistä.

Someyritysten päät vadille

Nevillen perustama Alexander Neville -säätiö järjesti mielenosoituksen Snapchatin pääkonttorin edessä Santa Monicassa tammikuussa. Mukana olleet vanhemmat vaativat konkreettisia toimia sosiaalisen median yritykseltä. Vanhemmat haluavat, että yritys kitkee laittoman huumekaupan alustaltaan.

Kolme ihmistä rakennuksen edessä protestoi kylttien kanssa.
Alexander Nevillen isä Aaron, sisar Eden ja äiti Amy Neville protestoivat Snapchatin konttorin edessä tammikuussa 2022.Amy Neville

Snapchatissa operoivat diilerit on liitetty lukuisiin fentanyylikuolemiin 16 osavaltiossa.

– Vielä vuosi sitten vastaus oli, että tämä ei ole yrityksen prioriteetti, Neville naurahtaa.

Mielenosoituksen jälkeen Snapchat antoi haastattelun NBC-kanavalle, jossa yrityksen tiedottaja lupasi tiukempia toimia, kuten tekoälyn käyttämistä huumekaupan lopettamiseksi alustallaan. Myös ulkopuolinen taho palkattaisiin valvomaan toimintaa.

– Snapchat on pystynyt kitkemään pedofiilit alustaltaan, mutta ei huumeiden myyjiä. Uskon, että he ovat tosissaan vasta sitten, kun näen muutokset.

Nevillen mielestä vanhemmilla pitäisi olla pääsy alaikäisten lastensa käymiin keskusteluihin somessa, mihin Snapchat ei ole suostunut. Yritys on sanonut muutosten vievän aikaa.

– Kyse on rahasta, ja se on tahrattu lastemme verellä.

Suomessa vielä rauhallista

THL:n Suomen huumetilanne 2020 -raportin perusteella huumemyrkytyksiin kuoli 189 ihmistä vuonna 2019. Opioidit, pääasiassa korvaushoitolääke buprenorfiini, oksikodini ja metadoni, olivat osallisina 80 prosentissa myrkytyskuolemista. Niissä oli aina mukana jokin keskushermostoa lamauttava rauhoittava lääkeaine tai alkoholi.

Suomessa fentanyylin käyttö on vielä harvinaista. Näin vakuuttaa Youth Against Drugs (YAD) -järjestön ehkäisevän huumetyön suunnittelija Iida Porkka sähköpostitse.

Fentanyyli ei juurikaan näy katukuvassa, huumekuolemissa, eikä sitä löydy lisättynä muihin huumeisiin tai lääkkeisiin. Fentanyyli aiheutti vain viisi kuolemaa vuonna 2019 THL:n raportin mukaan.

Mies istuu toimistopöydän ääressä kahvikuppi pöydällä.
A-klinikan toimitusjohtaja ja lääketieteellinen johtaja Kaarlo Simojoki seuraa hyvin tarkasti Suomen fentanyylitilannetta.Mikko Käkelä

Myös tullilaboratorion tutkimuksissa fentanyyli ja sen johdannaiset ovat olleet viime vuonna hyvin harvinaisia. A-Klinikan lääketieteellinen johtaja Kaarlo Simojoki kehottaa silti valppauteen.

– Tilanne on rauhallisempi kuin monissa muissa maissa, mutta täälläkin on oltava varovainen. Niin viranomaiset, järjestöt kuin muut toimijat seuraavat tilannetta herkällä korvalla, jotta voimme sitten pyrkiä estämään fentanyyliin liittyviä haittoja, korostaa Simojoki Ylelle.

Jutussa on käytetty lähteenä Sam Quinonesin teosta: The Least of Us: True Tales of America and Hope in the Time of Fentanyl and Meth.

Lue myös:

Koronapandemia vähensi huumeiden määrää nopeasti monissa maissa, kertoo YK:n raportti – Suomessa ilmiö näkyi vasta myöhemmin (2020)

Source Link yle.fi