Banner Before Header

Yleisurheilu­legenda Viktor Sanejev on kuollut – esitti suomalaisille aikanaan erikoistoiveita: ”Parasta laatua piti olla”

Sydneyssä siirtyi viikonloppuna ajasta ikuisuuteen yksi kaikkien aikojen parhaista yleisurheilijoista: Neuvostoliittoa edustanut Viktor Sanejev voitti kolmiloikassa olympiakultaa 1968, 1972 ja 1976 ja hyppäsi kolmesti myös maailmanennätyksen.

Sanejev oli kotoisin Gruusian (nyk. Georgia) Suhumista ja hän kuului Abhasian alueen etnisesti venäläiseen väestöön.

– Lempinimi oli Suhumin kenguru, ja se liittyi Viktorin hirvittävään ponnistusvoimaan ja fyysisiin ominaisuuksiin. Hän teki menestyksensä hurjiin voimatasoihin perustuneella tekniikalla, kertoo olympiafinalisti Pentti Kuukasjärvi, joka kilpaili 1970-luvulla kymmenkunta kertaa Sanejevia vastaan ja tutustuikin mieheen.

Lue lisää: Olympialegendan karu elämä: kultamitalit myyntiin ja pitsakuskiksi

– Viktor puhui englantia samalla aika vaatimattomalla tasolla kuin minäkin, mutta vaihdoimme monesti ajatuksia. Hän ei väistellyt kontaktia lännen urheilijoihin millään lailla ja oli todellinen herrasmies, Kuukasjärvi kuvaa toisen kahdesta EM-kullastaan 1971 Helsingissä voittanutta Sanejevia.

Suomessakin 1970-luvulla tuttu Volga-henkilöauto oli parasta, mitä neuvostoteollisuus iski pöytään.

Tämä oli Neuvostoliitossa korkeimmin kunniamerkein palkittu sankari, ja menestyksen symboleihin kuului myös oma henkilöauto, jota perusitänaapuri sai jonottaa maailman tappiin. Volga-merkkinen, Suomessakin tuttu ajopeli oli urheilijalle rakas.

– 1970-luvun puolivälissä käytiin pari kertaa kilpailemassa Tshekkoslovakiassa Ostravassa ja Bratislavassa. Siellä Viktor tuli pyytämään erikoispalvelusta, Kuukasjärvi muistaa.

Sanejev halusi, että suomalainen hankkisi hänen Volgaansa parhaat mahdolliset istuinpäälliset. Neuvostoliittolainen autoverhoilutaito ei ilmeisimmin ollut pomppuihmeen mieleen.

Lue lisää: Ainutlaatuiset olympialaiset päättyivät tasan 40 vuotta sitten – ”Olympiatulen sammuminen ja surullisen Miskan kyynelehtiminen lopettivat Moskovan kisat”

– Parasta laatua piti olla, ja ehdottomasti punaiset. Menin Oulussa alan liikkeeseen, sain pyytämäni ja maksoin 300 markkaa, joka oli erittäin kova raha silloin.

Montrealin olympiakisoissa 1976 kymmenenneksi kolmiloikannut Pentti Kuukasjärvi tutustui Viktor Sanejeviin yhteisillä kisareissuilla.

Tilaisuus antaa tuliaiset Sanejeville tarjoutui samalla kaudella, sillä Suomen maajoukkue otti Sotshissa mittaa Neuvostoliitosta.

– Olisin antanut verhoilut Viktorille lahjaksi, mutta hän latoi käteeni nipun ruplia. Muistaakseni ostin koko summalla kaviaaria.

Vuonna 1975 paljastui, että Neuvostoliiton osaaminen autonrengasvalmistuksessa ei sekään vakuuttanut olympiasankaria. Tuolloin Sanejev saapui kilpailemaan Saarijärven Juhannuskisoihin, joiden urheilijahankkija oli sittemmin legendaarinen tanssipaikkayrittäjä Jouko Elevaara.

– Urheilijoiden henkilökohtaiset palkkiot hoituivat niin, että kaivettiin bussista laatikoita, joissa oli lähemmäs sata pulloa votkaa. Ne meidän piti lunastaa markoilla. Tämän hoiti urheilijoita kytännyt politrukki, oikein vihainen ja huonotuulinen nainen, Elevaara kertoo.

Kun votkat oli maksettu, päällystakki jakoi urheilijoille käyttörahaa: ensin ja avokätisimmin pikajuoksun tuplaolympiavoittajalle Valeri Borzoville ja sitten Sanejeville.

Tanssiyrittäjälegenda Jouko Elevaara oli kuskina, kun kolmiloikkatähdelle haettiin Jyväskylästä uudet länsikumit Volgan alle. Elevaara valmensi Kaarlo Maaningasta Moskovan olympiakisojen kaksinkertaisen mitalistin.

– He tiesivät jo, mitä halusivat. Lähdin kuskiksi ostoksille Jyväskylään. Borzoville hankittiin autoradio, jollainen oli kuulemma Neuvostoliitossa vain jääkiekkotähti Valeri Harlamovilla. Kauppias oli arvovieraasta niin imarreltu, että antoi reilun alennuksen, koska rahat eivät olisi muuten riittäneet.

Tämän jälkeen matka jatkui rengasliikkeeseen, josta Sanejev lunasti Volgaansa uudet länsikumit.

– Jos nyt oikein muistan, niin se oli sellainen 400–500 markan kauppa, Elevaara muistelee.

Samalla reissulla myös Helsingissä kilpaillut Sanejev hyppäsi saarijärveläisten iloksi tuolloin kovan tuloksen 16,90.

Suomessa myös jo edesmenneen urheilulääkärin Pekka Peltokallion hoidettavana käynyt Sanejev hyvästeli olympia-areenat Moskovan Lenin-stadionilla 1980. Hän toi areenalle avajaisissa soihdun, josta koripalloilija Sergei Belov sytytti olympiatulen. Kilpailussa saalis oli olympiahopea 11 sentin päässä voittajasta, neuvostovirolaisesta Jaak Uudmäestä. Skandaalinkäryisessä kilpailussa isäntien päävastustajien suorituksia liputettiin punaisella erittäin epämääräisin perustein.

Uransa jälkeen Gruusiaan asettunut Sanejev muutti perheineen Australiaan 1990-luvun alussa Neuvostoliiton romahdettua.

Source Link is.fi