Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_f0444ef71676972d936e3068eb2e3b39, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Ylen kannatusmittaus: Kokoomus jatkaa kärjessä, SDP kiilasi perussuomalaisten ohi – vihreiden kannatus ei piristynyt – Uutisalue

Ylen kannatusmittaus: Kokoomus jatkaa kärjessä, SDP kiilasi perussuomalaisten ohi – vihreiden kannatus ei piristynyt

Kokoomus jatkaa kärjessä Ylen kannatusmittauksessa. Sen suosio kuitenkin laski.

Kokoomus saa 20,6 prosentin kannatuksen eduskuntavaalikannatusta mittaavassa kyselyssä. Laskua edelliseen vastaavaan kannatusmittaukseen on 1,2 prosenttiyksikköä.

Pääministeripuolue SDP kiilaa kyselyssä kakkoseksi niukasti perussuomalaisten ohi.

Puolueet vaihtavat näin ollen paikkaa edelliseen mittaukseen nähden. Tuolloin perussuomalaiset nousi SDP:n ohi.

SDP:n kannatus on 18,9 prosenttia ja kolmantena tulevan perussuomalaisten 18,3. SDP:n kannatus piristyi 0,6 prosenttiyksikköä ja perussuomalaisten tuli alaspäin 0,4 prosenttiyksikköä.

– Tilanne on koko syksyn pysynyt aika stabiilina. Kokoomus on aika selvästi suosituin puolue ja toiseksi suosituimman puolueen paikasta kamppailevat SDP ja perussuomalaiset varsin tasaväkisinä, sanoo Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turja.

Kyseessä on Ylen kuukausittainen eduskuntavaalikannatusta mittaava kysely, jonka tuloksia verrataan tässä edelliseen vastaavaan kyselyyn.

Yle on julkaissut joulukuun lopussa myös erillisen aluevaalikannatuskyselyn, jonka löydät täältä.

Aluevaalit järjestetään sunnuntaina 23. tammikuuta. Yle julkaisee vaaliviikolla vielä toisen juuri aluevaalien kannatusta mittaavan kyselyn.

Kokoomuksen kannatus laski eniten

Kokoomuksen kaula mittauksen seuraavaksi suurimpaan puolueeseen on nyt 1,7 prosenttiyksikköä. Edellisessä mittauksessa se oli yli kolme prosenttiyksikköä.

Kokoomuksen kannatuksen lasku on mittauksessa puolueista suurin. Turjan mukaan siitä ei kuitenkaan voi vetää suuria johtopäätöksiä.

Näin siksi, että kokoomuksen kannatus on pyörinyt samoilla 20–21 prosentin tienoilla koko viime kesän kuntavaalien jälkeisen ajan.

Kokoomuksen kannatuksen lasku tuoreimmassa mittauksessa selittyy Turjan mukaan selvimmin sillä, että sen kannatus laski miehissä ja maakunnissa.

SDP ja perussuomalaiset ovat käytännössä yhtä suuria, Turja lisää.

Kaikki kannatusmuutokset mahtuvat mittauksen virhemarginaaliin.

Vihreiden kannatus mataa yhä kymmenessä prosentissa

Neljäntenä kyselyssä on keskusta, jonka tilanne ei muuttunut. Kannatus on sama kuin edellisessä kyselyssä, 12,5 prosenttia.

Viidentenä on vihreät, jonka kannatus on niin ikään pysynyt käytännössä samana.

Vihreiden kannatus hiipui jo edellisessä kyselyssä 10,1 prosenttiin, joka oli Ylen mittauksissa puolueelle huonoin lukema vuosikausiin. Vihreiden tilanne ei helpotu: nyt lukema on 10 prosenttia.

– Vihreiden osalta voi todeta sen, että kannatus on jämähtänyt noin kymmeneen prosenttiin. Nähtäväksi jää, mihin suuntaan se lähtee seuraavissa mittauksissa, Turja sanoo.

Kuudentena on vasemmistoliitto 8 prosentin kannatuksella. Myös sen kannatus on pysynyt käytännössä ennallaan edelliseen kuukauteen nähden.

RKP:n kannatus on 3,8 prosenttia ja kristillisdemokraattien 3,2 prosenttia. RKP:n kannatuksesta suli 0,8 prosenttiyksikköä.

Liike nyt saa 2,1 prosentin kannatuksen.

Pienpuolueiden joukossa nousua

Turja huomauttaa, että pienemmät puolueet eli ryhmä muut on nyt kasvanut mittauksessa melko selvästi, 1,3 prosenttiyksikköä. Tämän ryhmän kannatus on 2,6 prosenttia.

– Noin kolmasosa on Piraattipuolueen äänestäjiä ja noin kymmenys ilmoittaa äänestävänsä Feminististä puoluetta tai VKK:ta [Valta kuuluu kansalle].

Valta kuuluu kansalle on perussuomalaisista erotetun Ano Turtiaisen puolue.

– VKK ei näy siellä mitenkään merkittävänä tekijänä, vaikka muut-ryhmä nousee, Turja sanoo.

* Voit keskustella kannatusmittauksesta 8. tammikuuta 2022 kello 23 saakka.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Source Link yle.fi