Ylen kirjeenvaihtaja Valko-Venäjän rajalla: Tilanne on uudelleen kiristynyt, siirtolaiset heittelevät kiviä ja keppejä ja Puola vastaa vesitykillä

Ylen kirjeenvaihtajan Erkka Mikkosen mukaan siirtolaisten kärsivällisyys alkoi pettää tänään tiistaina hieman ennen puolta päivää Valko-Venäjän puolella, Bruzgin rajanylityspaikalla.

– Rajanylityspaikalla jo kymmenettä vuorokautta odottaneet siirtolaiset alkoivat heitellä Puolan puolelle kiviä, keppejä ja metallisia liikennemerkkejä, Mikkonen kertoi Suomen aikaa keskipäivällä.

Puolan puolelta poliisit ja sotilaat vastasivat levottomuuksiin käyttämällä vesitykkejä ja ampumalla tainnutuskranaatteja.

– Tilanne näyttää hieman rauhoittuneen, mutta jatkuu yhä, hän sanoo.

Valko-Venäjän rajavartijat ja sotilaat eivät ole tapahtumiin puuttuneet, vaan seuraavat vierestä.

– En nähnyt mellakoinnin varsinaista alkua. Mutta jo lähestyessämme Bruzgin rajanylityspaikkaa, näimme helikoptereiden kaartelevan rajan pinnnassa ja koirat haukkuivat.

Mikkonen on aamupäivän aikana keskustellut useiden rajanylityspaikalla odottavien siirtolaisten kanssa.

– Ymmärsin niin, että siirtolaiset olivat eilen jostain saaneet sen käsityksen, että nyt he viimeinkin pääsisivät Bruzgin rajanylityspaikalta eteenpäin Puolan puolelle rajaa. Kun näin ei tapahtunutkaan, pettymys purkautui mellakointina.

Mikkosen arvion mukaan rajanylityspaikalla on noin kaksituhatta siirtolaista. Heillä on tilaa liikkua kauemmas rajalinjalta, pakoon puolalaisten käyttämien vesitykkien ja tainnutuskranaattien alta.

Mellakointi on imagovoitto Valko-Venäjälle

Ylen kirjeenvaihtaja Erkka Mikkonen kertoo, että Valko-Venäjän tiedotusvälineet ovat jo nostaneet Bruzgin rajanylityspaikan tapahtumat Valko-Venäjän hallinnon voitoksi.

– Media täällä otsikoi, että näin Puola rankaisee viattomia siirtolaisia.

Kuuntele alta myös Takaisin Pasilaan -podcast: näin Valko-Venäjä alkoi ohjata siirtolaisia ansaan Puolan rajalle.

Valko-Venäjän ja Puolan rajalle on pysäytetty tuhansia siirtolaisia Valko-Venäjän joukkojen saattamana. Eurooppa on jälleen turvapaikkakriisin edessä, kun yhtäältä pitäisi noudattaa kansainvälisiä turvapaikkasopimuksia, mutta toisaalta ei haluta antautua Aljaksandr Lukašenkan painostukselle. Tässä jaksossa Ylen Berliinin-kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen kertoo, miten ihmishengistä tehtiin poliittisia pelinappuloita ja miten EU ratkaisee tilanteen.

Lue lisää:

Source Link yle.fi