Ylen tiedot: Pelaajayhdistys lähetti vaatimuskirjeen Liigalle, Jääkiekkoliitolle ja liigaseuroille – jos vaatimuksiin ei suostuta, yhdistys uhkaa oikeustoimilla

Pelaajayhdistys vaatii välittömiä toimia jääkiekon SM-liigan avaamiseksi.

Kuvituskuva ottelusta.

Kuva: Tomi Hänninen

Suomen Jääkiekkoilijat ry (SJRY) on lähettänyt SM-liigalle, Jääkiekkoliitolle ja liigaseuroille vaatimuskirjeen. Yle Urheilu on nähnyt tämän viikon maanantaina lähetetyn kirjeen.

SJRY:n näkemyksen mukaan SM-liiga on ”usealla perusteella kilpailuoikeuden vastainen”.

Kirjeessä vaaditaan, että Jääkiekkoliiton, Liigan ja liigaseurojen on ryhdyttävä toimiin SM-liigan avaamiseksi.

Pelaajayhdistys esittää neljä vaatimusta.

Ensimmäinen vaatimuksista on, että ”Jääkiekkoliitto, Liiga ja Liigaseurat välittömästi lopettavat niiden muodostaman kartellin ja määräävän markkina-aseman väärinkäytön eli suljetun SM-liigan asettamalla läpinäkyvät, syrjimättömät, objektiiviset, suhteelliset, selkeät, ja kirjalliset lisenssiehdot sekä -kriteeristön, jotka täyttämällä urheilullinen sarjapaikka ja jääkiekko- ja siihen liittyvien palveluiden tarjoaminen SM-liigassa on mahdollista saavuttaa.”

Jääkiekon sarjajärjestelmistä on Suomessa käyty viime kuukausien ajan kiivasta keskustelua. Yksi isoimmista kysymyksistä on ollut juuri se, onko nykymuotoinen SM-liigan lainvastainen.

SJRY vaatii myös Pelaajayhdistyksen mukaan ottamista Huippukiekon neuvottelukuntaan tasavertaiseksi päätöksentekijäksi. Pelaajayhdistykselle tarjottiin paikkaa neuvottelukunnan avuksi perustetuissa työryhmissä, mutta SJRY vetäytyi Mestis-seurojen kanssa pois, sillä se ei katsonut pystyvänsä vaikuttamaan työryhmistä käsin päätöksentekoon.

Kolmantena vaatimuksenaan Pelaajayhdistys haluaa nähtäväkseen Jääkiekkoliiton ja Liigan yhteistyösopimukset, jotta muun muassa SM-liigan lisenssiehdot saataisiin SJRY:n tietoon.

Kymmenen sivua pitkän vaatimuskirjeen on laatinut asianajotoimisto. Pelaajayhdistyksen vaatimuksiin kuuluu lisäksi, että Jääkiekkoliitto, Liiga ja liigaseurat korvaavat SJRY:lle asian selvittämisestä aiheutuneet asianajokulut.

SJRY näkee SM-liigan käyttävän väärin määräävää markkina-asemaansa. Kirjeessä sanotaan, että ”kyseessä saattaa olla Suomen ja Euroopan kilpailuoikeudellisen historian pitkäkestoisin kartelli tai määräävän markkina-aseman väärinkäyttö”.

Mikäli Pelaajayhdityksen vaatimuksiin ei suostuta 8. maaliskuuta kello 16 mennessä, SJRY aikoo ryhtyä ”ilman erillistä ilmoitusta kaikkiin tarpeellisiksi katsomiinsa oikeudellisiin toimiin”. Niihin lukeutuu Pelaajayhdistyksen mukaan muun muassa toimenpidepyyntö Kilpailu- ja kuluttajavirastolle.

Source Link yle.fi