Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_494e12b36e1f20b46783f9960cace227, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Yli miljoona euroa tienanneet kertovat syyt, miksi he halusivat salata verotietonsa – Uutisalue

Yli miljoona euroa tienanneet kertovat syyt, miksi he halusivat salata verotietonsa

Yli 2 300 suomalaista pyysi tänä vuonna poistamaan nimensä medialle annettavasta julkisten verotietojen aineistosta. Heistä suurituloisin oli Fazerin sukuun kuuluva Jan Peter Fazer, joka tienasi yhteensä noin 13,7 miljoonaa euroa.

Verotietonsa salanneista suurituloisin oli Fazerin sukuun kuuluva Jan Peter Fazer. Samasta suvusta tietonsa halusivat Jan Peter Fazerin lisäksi salata Majlen Teresita Fazer ja Fredrik Fazer (kuvassa).

Nimensä salanneista lähes yhtä suurituloinen oli mediakonserni Sanoman merkittävä osakkeenomistaja ja entinen hallituksen jäsen Robin Langenskiöld, joka tienasi pääomatuloina 10,2 miljoonaa euroa. Hänellä on selvät perustelut ratkaisuunsa.

Robin Langenskiöld tienasi pääomatuloina 10,2 miljoonaa euroa.

– Tämä tietojen salaaminen oli viimevuotiseen tapaan nimenomaan turvallisuus­kysymys. Ja nyt kuluneen vuoden aikana turvallisuusuhka on vain entisestään kasvanut. Ikävä kyllä, siihen suuntaan maailma on myös Suomessa mennyt, Langenskiöld kertoo IS:lle.

– Tämä ei ole mikään mukava asia, hän jatkaa.

Langenskiöld on Suomen suurituloisimpiin naisiin lukeutuvan, pitkän linjan mediavaikuttajan ja Sanoman hallituksen jäsenen Rafaela Seppälän velipuoli. Seppälä salasi viime vuoden tapaan tulonsa myös tänä vuonna. Hän tienasi vuonna 2020 verotettua ansio- ja pääomatuloa yhteensä noin 7,1 miljoonaa euroa.

Rafaela Seppälä salasi viime vuoden tapaan tulonsa myös tänä vuonna.

Viime vuonna Seppälä kertoi IS:lle salanneensa tietonsa, koska oli saanut aiempina vuosina uhkaavia yhteydenottoja kotiinsa – kertomansa mukaan ”erityisesti uhkaavia kirjeitä julkisiin verotietoihin liittyen”.

Robin Langenskiöld, onko sinua uhattu jollain tavalla suurituloisuutesi vuoksi?

– Kyllä minulla on ollut yksi uhkaava tapaus, mutta en halua puhua siitä. Sen tiedon pidän ehdottomasti omana asianani, Langenskiöld selvittää.

– Verotietojen avoimuudesta voi seurata paljon ikävyyksiä. Tällä ratkaisulla olemme hakeneet yksityisyyttä, Langenskiöld vielä alleviivaa.

Rafaela Seppälä sanoi vuosi sitten ymmärtävänsä verotietojen avoimuuden, kun ”puhutaan esimerkiksi julkisiin virkoihin hakevista ihmisistä”. Hän korosti läpinäkyvyyden merkitystä tällaisissa tilanteissa ja halusi painottaa, ettei itse koe olevansa julkisuuden henkilö.

Verotietonsa salaamista pyytäneiden joukossa oli kaikkiaan 119 yli miljoona euroa ansio- ja pääomatuloina tienannutta. IS otti satunnaisesti yhteyttä osaan heistä ja kysyi perusteluja heidän ratkaisuihinsa.

Yksi tavoitetuista oli uusimaalainen Keijo Leppävuori, jonka kokonaisansiot olivat noin 2,2 miljoonaa euroa. Ansiotuloina hän tienasi 2,1 miljoonaa euroa.

– Olen ollut pitkän linjan yrittäjä, ja nyt vuonna 2020 sattui tapahtumaan eräänlainen urani kruunu yrityskaupan myötä. Ansiopiikkini selittyy siis nimenomaan tällä yrityskaupalla, Leppävuori sanoo.

– Halusin salata tietoni, jotta yrityskaupasta saamani tuloni eivät korostuisi millään tavalla. Haluan korostaa, että jatkan työntekoa edelleen aivan normaalisti.

Leppävuori viittaa kauppaan, jossa Raksystems Insinööritoimisto Oy osti Green Building Partners Oy:n (GBP) koko osakekannan. GBP tunnetaan kiinteistö- ja rakennusalan ympäristö-, energia- ja elinkaaripalveluihin erikoistuneena yrityksenä. Hän työskentelee nyt esimiesasemassa tässä yhtiössä.

Pirkanmaalainen Mikko Rautionmaa ansaitsi puolestaan yhteensä 2,8 miljoona euroa.

– Ratkaisussani painoivat yksinomaan terveyssyyt. Siitä jokainen voi päätellä, mitä mieltä olen verotietojen avoimuudesta, hän korostaa.

Tietojensa poistoa pyytäneistä löytyy monia tunnettuja ”rahasukujen” jäseniä. Tietojen poistamista on pyytänyt esimerkiksi Georg Johan Casimir Ehrnrooth, jonka kokonaistulot olivat noin 3,9 miljoonaa euroa.

Myös Elsa Fromond pyysi verotietojensa salaamista.

Samoin pyysi Ehrnroothien sukuun kuuluva Elsa Fromond (kokonaistulot noin 3,6 miljoonaa euroa) sekä hänen jälkeläisensä Anna Fromond (noin 2 miljoonaa euroa )ja Lilli Fromond (noin 1,3 miljoonaa euroa).

Fazerin suvusta tietonsa halusivat Jan Peter Fazerin lisäksi salata Majlen Teresita Fazer (noin 6,4 miljoonaa euroa) ja Fredrik Fazer (noin 7,4 miljoonaa euroa). Listalta löytyi myös muun muassa Rettig-yhtiön omistajasukuun kuuluva Ann Helene von Rettig noin 4,3 miljoonan euron ansioillaan.

Viime vuonna verotietojen salaamista pyysi yli 4 600 suomalaista. Suomessa oli vuonna 2020 yhteensä ainakin 905 ihmistä, joiden tulot olivat vähintään miljoona euroa. Heistä 119, eli noin 13 prosenttia halusi salata verotietonsa. Suomessa verotiedot ovat julkista tietoa.

Ilta-Sanomat on osa Sanoma-konsernia.

Lue lisää: Ketkä tienasivat Suomessa yli 100 000 euroa? Katso IS:n verokoneesta.

Source Link is.fi