Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_15744b38f2b05a8fc7796e9247f64a09, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Yli sata ravintola-alan yritystä haastoi vakuutus­yhtiön oikeuteen epidemia­korvauksista korona-ajalta – oikeus hylkäsi osan kanteista – Uutisalue

Yli sata ravintola-alan yritystä haastoi vakuutus­yhtiön oikeuteen epidemia­korvauksista korona-ajalta – oikeus hylkäsi osan kanteista

Ravintola-alan yritysten kanteet epidemiakorvausten saamiseksi vakuutusyhtiöltä on osin hyväksytty ja osin hylätty. Asian käsittely jatkuu vasta välituomioiden saatua lainvoiman, linjasi Helsingin käräjäoikeus. Oikeus antoi torstaina välituomiot viiden ravintolan kanteista.

Oikeus otti välituomioissa kantaa siihen, miten ja minkä lain perusteella ravintolarajoituksia on määrätty.

Oikeuden mukaan korvattavia vakuutustapahtumia eivät ole huhti–toukokuussa 2020 ja maaliskuussa 2021 määrätyt koronarajoitukset ja niiden aiheuttamat vahingot. Kyseisillä ajanjaksoilla viranomaiset rajoittivat koko maassa ravintoloiden aukioloa ja yleisötapahtumien ihmismäärää koronatilanteen vuoksi. Paikoitellen ravintolat suljettiin kokonaan.

Korvattavia vakuutustapahtumia taas ovat oikeuden mukaan ne rajoitukset, jotka määrättiin edellä mainittujen ajanjaksojen ulkopuolella väliaikaisten lainmuutosten perusteella ja jotka ovat tulleet voimaan maaliskuun 2020 jälkeen ja ennen kesäkuuta 2021.

Kesäkuun alussa yritysten vakuutuksissa astui voimaan vakuutusehto, joka rajaa koronavahingot pois vakuutuksessa korvattavista vahingoista. Näin ollen kesäkuun jälkeen tapahtuneita koronaepidemiaan liittyviä vahinkoja ei oikeuden mukaan tarvitse korvata vakuutuksesta.

Yli sata ravintola-alan yritystä haastoi Pohjola Vakuutuksen oikeuteen saamatta jääneistä epidemiakorvauksista. Yritykset katsovat olevansa oikeutettuja vakuutuskorvauksiin, kun ravintolatoimintaa on koronan vuoksi rajoitettu eri tavoin.

Pohjolan mukaan sen epidemiakeskeytysturvaa ei ole tarkoitettu pandemian kaltaista tilannetta varten, jossa eduskunta ja valtioneuvosto joutuvat säätämään koko toimialaa ja laajoja alueita koskevia rajoituksia.

Välituomioissa käräjäoikeus otti kantaa siihen, onko epidemiakorvauksiin ylipäätään oikeutta. Ydinkysymys on, muodostaako jokin tai useampi viranomaisten määräämistä ravintoloiden rajoitustoimenpiteistä niin sanotun vakuutustapahtuman, joka oikeuttaisi sovellettavana olevan vakuutusehdon mukaan vakuutuskorvaukseen.

Source Link is.fi