Banner Before Header

Yli vuosi sitten koronan sairastanut ei saanut kolmatta rokotusta Helsingissä – syynä linjaus, jota pohditaan nyt uudelleen

Voiko kaksi koronarokotusta saanut ja koronavirustaudin sairastanut saada uuden omikronvariantin jyllätessä kolmannen rokotteen? Todennäköisesti ei, ei ainakaan pääkaupunkiseudulla.

Ylen tiedossa on Helsingistä tapaus, jossa kaksi rokotetta saanut oli käännytetty rokotuspaikalta pois, koska hän oli sairastanut aiemmin koronan. Sairastamisesta on aikaa yli vuosi.

Kyse ei ole välttämättä pienestä ihmisjoukosta: tuoreimpien koronalukujen mukaan Suomessa 289 622 ihmistä on saanut epidemian aikana koronavirustartunnan.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL suosittelee koronataudin sairastaneille tällä hetkellä ensimmäistä ja toista rokotetta. Taudin sairastaminen korvaa kolmannen rokotteen. Vaikeasti immuunipuutteisille suositellaan kuitenkin kolmatta rokotetta myös taudin sairastaneena.

Kuvio ei ole aivan yksinkertainen. Esimerkiksi ammattiliitto Jytyn verkkolehti kertoo naisesta (siirryt toiseen palveluun), joka on sairastanut koronan kaksi kertaa kolmen kuukauden välein.

Rokotusten ja taudin tuoma yhteissuoja vaihtelee

Se, voiko kolmannen rokotteen saada, vaikka olisi kertaalleen sairastanut koronataudin, on parhaillaan Kansallisen rokotusasiantuntijaryhmä KRARin pohdinnassa.

– Kaksi rokotetta ja sairastettu tauti näyttävät tuovan ihan hyvän suojan, mutta sen pitkäaikaisuudesta ei ole kovinkaan paljon tietoa, KRARin puheenjohtaja, infektiotautiopin professori Ville Peltola toteaa.

Suoja riippuu Peltolan mukaan monesta asiasta. Jos on sairastanut koronan heti pandemian alussa, siitä on pian pari vuotta aikaa.

– Toinen asia, joka vaikuttaa vasteeseen, on se, mihin kohtaan rokotuksia sairastaminen on osunut.

Rokotuksen kanssa samoihin aikoihin sairastetun koronan tuoman suojan kesto on hänen mukaansa osin arvoitus. Todennäköisesti pitkän aikavälin suoja lyhenee tällaisessa tapauksessa.

Kyse on samasta asiasta kuin rokotusten välissä pidettävissä tauoissa. Tauko tehostaa suojaa sairautta vastaan.

Kolmas rokotus kiinnostaa Helsingissä

Esimerkiksi Helsingin kaupunki on saanut jonkin verran kyselyitä koronan jo sairastaneiden ihmisten kolmansien rokotusten aikataulusta.

Kaupunki noudattaa THL:n linjausta (siirryt toiseen palveluun) eikä anna kolmansia rokotuksia koronan sairastaneille, kaksi kertaa rokotetuille henkilöille. Tilanne on sama ainakin Espoossa ja Vantaalla.

– Vielä tällä hetkellä meidän täytyy vähän valita, ketä rokotamme. Varmaan jossain vaiheessa myös sairastaneita ja kahdesti rokotettuja aletaan rokottamaan, Helsingin terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarinen kommentoi.

Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä pohtii kolmannen rokotuksen tilannetta kaksi kertaa rokotettujen ja taudin sairastaneiden osalta seuraavan kerran jo ensi viikolla.

Voit keskustella aiheesta torstaihin 6. tammikuuta kello 23:een asti.

Lue seuraavaksi:

Source Link yle.fi