Banner Before Header

Yllättävän moni tyypin 2 diabetesta sairastava on saanut masennuslääkityksen ennen diabetesdiagnoosia

Mahdollisesti jopa neljännes tyypin 2 diabetesta sairastavista on saanut masennuslääkityksen diabetesdiagnoosia edeltävien vuosien aikana. Myös psykoosilääkitykset ovat yleisiä, skotlantilaistutkimus osoittaa.

Tutkimus perustuu 270 000 diabetespotilaan terveystietoihin, ja niiden perusteella 23 prosenttia potilaista oli saanut masennuslääkityksen ja 5 prosenttia psykoosilääkityksen diabetesdiagnoosia edeltävien neljän vuoden aikana. Noin 7 prosentilla oli aloitettu kummatkin lääkitykset.

Lääkitykset olivat yleisempiä naisilla sekä potilailla, jotka olivat ylipainoisia, tupakoivat, potivat kohonnutta verenpainetta tai joilla oli kolesteroliongelmia. Myös alhainen sosioekonominen asema liittyi lääkitysten todennäköisyyteen.

Tulokset eivät paljasta, mistä yhteys tarkalleen johtuu, mutta monet mielenterveysongelmat on liitetty suurentuneeseen tyypin 2 diabeteksen riskiin. Epäterveellinen ruokavalio, tupakointi, vähäinen liikunta ja muut elintavat voivat selittää ilmiötä, mutta osa masennus- ja psykoosilääkkeistä voi myös lihottaa, mikä altistaa diabetekselle.

Tutkimus julkaistiin Euroopan Diabetestutkijoiden järjestön EASD:n vuotuisessa konferenssissa.

Source Link is.fi