Banner Before Header

Yllätyskäänne törkeässä rikos­vyyhdissä – käräjä­oikeus mokasi tuomion perusteluissa

Vaasan hovioikeus palautti Veera Maria Aholaa ja Hannes Petteri Lindforsia koskevan rikosvyyhdin Pohjanmaan käräjäoikeuden käsiteltäväksi.

Pohjanmaan käräjäoikeus oli tuominnut Aholan 3 vuoden ja 10 kuukauden vankeuteen, Lindforsin puolestaan 5 vuoden vankeuteen Toholammilla viime helmikuussa tapahtuneesta väkivallanteosta.

Käräjäoikeuden mukaan kaksikko tunkeutui luvatta yksityisasuntoon. Lindfros ampui asunnossa ollutta miestä, jota Ahola löi puolestaan työkalulla. Myös asunnossa ollutta naista uhkailtiin. Hänen puhelimensa vietiin. Teon taustalla oli velanperintä.

Hovioikeuden mielestä käräjäoikeus perusteli kaksikon syyksi luettuja törkeää kotirauhan rikkomista sekä törkeää ryöstöä ”olennaisesti” ja ”vakavasti” puutteellisesti.

Hovioikeuden mukaan käräjäoikeus ei perustellut, millaisen näytön arvioinnin ja siitä tehtävien johtopäätösten perusteella kaksikko oli rikoksiin syyllisiä. Molemmat kiistivät syytteet.

Hovioikeuden mukaan käräjäoikeus ei myöskään raottanut rangaistusten mittaamisen keskeisiä perusteita. Hovioikeus antoi ratkaisun torstaina.

– Käräjäoikeuden tuomion perustelut eivät täytä niitä vaatimuksia, jotka niille voidaan rikosoikeudenkäyntilain 11 luvun 4 §:n nojalla asettaa, hovioikeus kirjoittaa.

Hovioikeus kumosi käräjäoikeuden antaman tuomion, ja palautti asian uudelleen käräjäoikeuden arvioitavaksi. Hovioikeus oli vapauttanut kaksikon vankeudesta jo syyskuussa.

Käräjäoikeuden mukaan 33-vuotias Ahola oli syyllistynyt myös huumausaineen käyttörikokseen, jonka hän oli myöntänyt.

38-vuotias Lindfors oli syyllistynyt puolestaan myös kulkuneuvon kuljettamiseen oikeudetta, ampuma-aserikokseen, huumausainerikokseen ja liikenneturvallisuuden vaarantamiseen, jonka hän oli kiistänyt.

Poliisi julkaisi jo esitutkintavaiheessa Aholan nimen ja kuvan tämän kiinnisaamiseksi. Ahola ilmoittautui myöhemmin itse poliisiasemalle.

Source Link is.fi