Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_580f769a554328622081ced3b8a27afa, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Ystävä paljastaa – rallilegenda Hannu Mikkola tyrmäsi huippupestin turvallisuussyistä: ”Palopommi” – Uutisalue

Ystävä paljastaa – rallilegenda Hannu Mikkola tyrmäsi huippupestin turvallisuussyistä: ”Palopommi”

Petri Opas kertoo ystävystyneensä legendaarisen Hannu Mikkolan kanssa, kun Opas rakensi replikaa Mikkolan käyttämästä Audi Quattro S1 E2 -ralliautosta. Vuoden 1983 maailmanmestari Mikkola innostui Oppaan projektista ja auttoi sen valmistumisessa.

Vuosia kestäneen rakennusprojektin aikana Mikkola ja Opas puhuivat jälkimmäisen mukaan vuolaasti takavuosien ralleista. Oppaan mukaan Mikkola kertoi hänelle mielenkiintoisesta tarjouksesta, joka liittyi vuoden 1986 MM-rallikauteen.

Tuolloin MM-sarjassa ajettiin pahamaineisen B-ryhmän ajokkien viimeistä kautta. Kuljettajia ja katsojia oli päätynyt kohtalokkaisiin onnettomuuksiin, ja B-ryhmä oli päätetty kieltää liian vaarallisena. Sarjassa siirryttiin lähempänä tuotantoautoja oleviin A-ryhmän ajokkeihin kaudeksi 1987.

Suomen MM-rallin 1986 aikoihin Audin tehdastalli oli jo lopettanut B-ryhmän autojen aktiivisen ajattamisen. Oppaan mukaan Mikkolalle oli tarjottu huipputalli Lancialta B-ryhmän Delta S4 -ajokkia ”Jyskälään”, mutta tämä oli kieltäytynyt turvallisuussyistä.

– Hannu oli sanonut, ettei hän halua ajaa autolla, jossa polttoainetankki on osaltaan penkin alla. Se oli hänen mielestään liian vaarallista. Audissa tankki oli sijoitettu turvallisemmin auton takaosaan.

– Lancian silloinen tallipomo Cesare Fiorio oli tarjonnut autoa Jyväskylään ja Hannu kertoi todenneensa siihen, ettei hän sellaisella palopommilla aja. Hannu puhui tästä minulle ihan avoimesti, eikä varmasti pahastuisi, kun minä siitä nyt kerron. Tämä juttu kertoo myös B-ryhmän aikakaudesta omaa kieltään, Opas sanoo Ilta-Sanomille.

B-ryhmän peto Lancia Delta S4 herättää kunnioitusta. Kuva otettu Juha Kankkusen yksityisessä automuseossa syksyllä 2019.

Jyväskylässä Lancian tehdastallin autoilla ajoivat Markku Alén sekä ruotsalaiset Mikael Ericsson ja Kalle Grundel. Alénilla oli vankka ote rallin voitosta, mutta hän putosi lopulta kolmanneksi ulosajon takia. Kisan voittoon porhalsi Timo Salonen Peugeot’lla. Lancian ruotsalaiset Ericsson ja Grundel päätyivät sijoille viisi ja kuusi.

Henri Toivonen ja hänen kakkoskuljettajansa Sergio Cresto kuolivat ulosajossa Korsikan MM-rallissa 1986. Se oli ajettu keväällä jo ennen Suomen osakilpailua. Toivosen ohjaama Lancia Delta S4 syttyi räjähdysmäisesti palamaan ulosajossa.

Audi palasi MM-sarjaan A-ryhmän ajokilla vuonna 1987. Mikkola voitti Audin ratissa Safari-rallin samana vuonna. Se jäi hänen menestyksekkään uransa viimeiseksi MM-osakilpailuvoitoksi. Mikkolan aktiiviura jatkui vielä 1990-luvun alkuun asti muun muassa Mazdan ohjaamossa.

Mikkola kuoli sairauden murtamana tämän vuoden helmikuussa. Hän oli kuollessaan 78-vuotias.

Source Link is.fi