Ystävät kertovat, millainen Jaakko Teppo oli kulissien takana – edesmennyt taiteilija antoi paljonpuhuvan kommentin elämästään

Jaakko Teppo on kuollut 71-vuotiaana.

KANSANTAITEILIJA Jaakko Teppo on kuollut. Tepon poika vahvisti asian Facebook-päivityksessään.

Kirjailija Antti Heikkinen kirjoitti Ruikonperän Multakurkuksi kutsutun Tepon Suuren elämäkerran kahdeksan vuotta sitten (Fun Pandemia, 2016).

– Tunsin Jaakon jo ennen kirjan tekemistä ja kun sitä ehdotettiin, niin ei tehnyt mieli kieltäytyä, Heikkinen kertoo IS:lle.

– Jaska oli hyvin rehti oma itsensä sekä julkisuudessa, että siviilissä. Rehti ja kannustava, Heikkinen luonnehtii.

Kirjailija Antti Heikkinen Kuva: Pekka Elomaa

Teppo tunnettiin suustaan sukkelana miehenä.

– Kyllä hän oli juttumies ja nerokas sanankäyttäjä sekä murteen käyttäjä. Ei hän turhaan saanut Reino Helismaa -palkintoa. Oli hienoa, että Jaska ehti eläessään kokea sen, miten tärkeänä hänen elämäntyötään pidetään. Viihderintamalla sellainen on harvinaista herkkua.

Kansantaistelija Teppo tunnistettiin turuilla ja toreilla ja juttuseuraa riitti.

– Kyllä hänet tosiaan tunnistettiin ja tultiin kiittelemään, eikä se ollut yksin negatiivinen asia. Jaska oli sellainen taiteilija, että hänen tuotantonsa löysi kuulijansa sekä Finlandia-talossa, että keskiolutkapakoissa. Se kuvaa hyvin Jaakon suuruutta taiteilijana.

JaakKo Tepon ura päättyi aivoinfarktiin vuonna 1995.

– Minusta Jaakon elämänasenne oli hirveän ihailtava, Heikkinen sanoo.

–  Siinä oli yhtä sun toista vastusta – meni terveys, meni rahat, meni koti – mutta epäsuomalaiseen tapaan Jaakko ei ollut katkera. Hän ajatteli, että se sairauskin toi paljon uutta tullessaan, ja se uusi asia oli perhe. Teppojen perhe on tiivis, lämmin ja hieno.

Viimeisinä vuosina Teppoa nähtiin hyvin harvoin julkisissa tilaisuuksissa. Elämästään kertovien musikaalien parissa taiteilija kuitenkin viihtyi.

– Kansantaiteilijan piti olla kansan parissa. Tänä päivänäkään en uskalla mennä kapakkaan, kun eihän sieltä omin jaloin tultaisi pois, kun paukun tarjoajia on niin paljon, Teppo kertoi IS:lle vuonna 2016.

Muusikko, tuottaja ja viestintäalan yrittäjä Cyde Hyttinen tunsi Jaakko Tepon ja hänen tuotantonsa paremmin kuin hyvin.

Hyttisellä ja Alangon veljeksillä, Ismolla ja Ilkalla, on edelleen satunnaisesti toimiva orkesteri Sössölandian kultakurkut, joka esittää Jaakko Tepon lauluja.

Tämän lisäksi Hyttinen on tuottanut Jaakko Teposta kertovan musikaalin ja julkaissut Jaakko Teppo – Onnen kerjäläiset DVD:n.

– Onneksi nämä kaikki tuli tehtyä miehen elinaikana, että hän sai kaiken hänelle kuuluvan kunnian, Hyttinen kertoo IS:lle.

Cyde Hyttinen Kuva: Liisa Takala

Hyttinen muistelee, kuinka hän sekä Ismo ja Ilkka Alanko esittivät aikoinaan Jaakko Tepon lauluja akustisesti Ruisrockin aluebändinä.

– Moni ihmetteli, että mitä ihmeen biisejä nuo ovat. Kaikki eivät niitä tunnistaneet, mutta helkkarin hauskaa kaikilla oli. Jaakon maailmankuva vastasi meidän maailmankuvaamme – pienen ihmisen asialla.

Hyttinen on lähettänyt suruvalittelut Tepon omaisille ja haluaa tehdä sen vielä kerran.

– Hänen kanssaan oli mukava vain istua ja rupatella. Jaakko oli suomalaisen stand upin peruskivi. Toivon, että hänen vaalimansa tarinaperinne ei tulisi koskaan kuolemaan.

Lue lisää: Jaakko Teppo on kuollut

Lue lisää: Jaakko Tepon laulu-ura päättyi 42-vuotiaana aivoinfarktiin – Ilja-poika kertoo, miten isän tragedia muutti heidän välinsä täysin

Lue lisää: Näin fanit reagoivat Jaakko Tepon kuolemaan

Source Link is.fi