Banner Before Header

Ukrainan sota ampui luodin Egyptin matkailuteollisuuden sydämeen

Maahan jumiin jääneistä venäläisistä ja ukrainalaisista turisteista kaavaillaan propagandavälinettä.

Matkailu on ollut Egyptin bruttokansantuotteelle yhtä elintärkeä kuin Niili maan kansalaisille. Matkailuala ei ole vuosiin voinut hyvin: ensin oli vuoden 2015 venäläisen matkustajakoneen maahansyöksy, ja juuri kun siitä oli alettu toipua, tuli koronapandemia. Ja nyt Ukrainan sota ampui luodin sen sydämeen.

Ukrainan sodan pitkittyminen uhkaa useita turistikohteita, jotka ovat olleet riippuvaisia venäläisistä vieraista. Venäläisten suosituimpien lentokohteiden joukossa ovat Egyptin lisäksi Turkki, Uzbekistan, Yhdistyneet Arabiemiraatit, Tadžikistan, Armenia, Kreikka, Kazakstan ja Kypros.

Egyptin talous on ollut riippuvainen turismista niin Venäjältä kuin Ukrainastakin. Niistä on tullut yhteensä noin kolmasosa kaikista Egyptin matkailijoista. Venäläisten, ukrainalaisten ja valkovenäläisten jäätyä pois hotellien käyttöasteet ovat pudonneet Hurghadassa 40-45 prosenttiin ja Sharm El-Sheikhissä alle 35 prosenttiin.

Museovierailut puolittuivat

Suurin osa tuloista saadaan rantaturismista, joka kattaa matkailusektorin tuloista 90 prosenttia. Kulttuuriturismin osuus on vain 5 prosenttia.

– Ennen vuoden 2015 lento-onnettomuutta venäläisiä turisteja tuli noin 3,2 miljoonaa vuodessa. Ennen sodan puhkeamista venäläisturistien määrän ennakoitiin yltävän 400 000:een kuukaudessa. Ukrainalaisia turisteja puolestaan oli viime vuonna noin kolme miljoonaa, kansanedustaja Hany Alassal kertoo.

– Ukrainan kriisin vaikutusta Egyptin turismiin ei voi yliarvioida, etenkään Sharm El-Sheikissä ja Hurghadassa, matkaopas Faten Ibrahim sanoo. Hänellä on 28 vuoden kokemus turismiteollisuudesta.

– Meillä oli vaikea pysähtyneisyyden kausi covid-19:n saapumisen myötä maaliskuusta 2020 maaliskuuhun 2021. Sen jälkeen useimmat turismiteollisuuden työläiset ovat työskennelleet puolella palkalla, Ibrahim kertoo.

Alalla toimii 1,25 miljoonaa ihmistä.

– Näen työssäni päivittäin venäläisten ja ukrainalaisten puuttumisen vaikutuksen museoihin ja historiallisiin kohteisiin. Niissä vierailevien turistien määrä on lähes puolittunut, hän lisää.

Propagandakampanja

Egyptin turismin tila heikkeni dramaattisesti jo tammikuussa, kun joulukuussa valloilleen ryöpsähtänyt koronan omikron-variantti aiheutti paljon matkavarausten peruutuksia.

Covid-19 romautti turismisektorin Egyptin bruttokansantuotteeseen tuomaa osuutta 55 prosenttia. Vuonna 2017 turismin panos bruttokansantuotteeseen oli 374,6 miljardia Egyptin puntaa (18,6 miljardia euroa). Osuuden ennustettiin vuoteen 2028 mennessä nousevan noin 601 miljardiin Egyptin puntaan (noin 30 miljardia euroa).

Egyptin turisminedistämislautakunnan johtaja Amr El-Kady kertoo, että Egyptin viranomaiset avustavat maahan jumiin jääneitä venäläisiä ja ukrainalaisia turisteja joko palaamaan kotimaihinsa tai pysymään turvassa täällä.

– Elämme vaikeita aikoja, mutta selviämme niistä loistavasti. Tämä on väkevä propagandakampanja Egyptin puolesta. Nyt korostuu se, ettei maa ole vain turistikohde, vaan myös maa, joka huolehtii vieraistaan vaikeina aikoina.

El-Kady selittää, että virasto työskentelee avatakseen uusia markkinoita. Nyt kun koronan aiheuttamia matkustusrajoituksia puretaan, toiveita asetetaan erityisesti Saksaan, Britanniaan, Tshekkiin, Italiaan ja Sveitsiin.

Englanninkielinen versio