Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_6a3e8bbbe47f6b3026e2e10e05a906a8, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0

Warning: Cannot modify header information - headers already sent in /home/u4578291/uutisalue.news/wp-content/plugins/wp-rocket/inc/classes/Buffer/class-cache.php on line 157
Oppositiojohtajat tyrmäävät hallituksen säästöpaketin – Lindtman kuvaa säästöjä kohtuuttomiksi – Uutisalue
Banner Before Header

Oppositiojohtajat tyrmäävät hallituksen säästöpaketin – Lindtman kuvaa säästöjä kohtuuttomiksi

SDP:n, Keskustan ja Vihreiden johtajisto suomii kehysriihen antia kovin sanoin. Hallituksen katsotaan pettäneet lupaukset etenkin nuoria ja eläkeläisiä kohtaan.

SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman, vihreiden puheenjohtaja Sofia Virta ja keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen arvostelevat hallituksen kehysriihessä tekemiä säästöpäätöksiä.

Minna Pantzar,

Terhi Toivonen

Hallituksen kehysriihen menoleikkaus- ja veronkorotusratkaisut eivät maistu oppositiojohtajille. Kritiikkiä sataa erityisesti yleisen arvonlisäveron korotukselle ja sosiaalipuolen leikkauksille.

Katso lista: tämä kaikki muuttuu hallituksen leikkauksilla ja veronkorotuksilla

SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtmanin mielestä arvonlisäveron historiallinen korotus yhdessä keskituloisten eläkkeensaajien erityisveron ja terveydenhuollon asiakasmaksujen korotusten kanssa ovat kohtuuttomia.

– Kyllä tämä tulee iskemään erittäin monen suomalaisen arkeen kipeästi.

Lindtman on myös huolissaan miten vanhuksille käy, kun hallitus aikoo pakittaa viime hallituskauden aikaansaannoksista kuten hoitajamitoituksesta ja perusterveydenhuollon hoitotakuusta.

Lisäksi hallitus unohti hänen mukaansa konkurssikierteeseen joutuneen rakennusalan.

– Paketista puuttuu kokonaan rakentamisen täsmätoimet hetkellä kun ala on kriisissä.

”Laastaripaketti”

Vihreiden puheenjohtaja Sofia Virta olisi myös toteuttanut arvonlisäveron muutokset toisin, mutta erityisen pettynyt hän on lasten ja nuorten palvelujen ”laastaripakettiin”

– Tämä oli aikamoinen sumutus. Ei tällainen laastaripaketti riitä, jos juuri on leikattu lapsilta, nuorilta, lapsiperheiltä sekä sosiaali- ja terveyspalveluista. Varsinkin kun siellä paketissa oli mainittu sosiaalihuoltolain alaisten palveluiden rajaus. Silloin puhutaan lastensuojelusta, perhetyöstä, mielenterveys- ja päihdetyöstä.

Edes hallituksen panostukset vihreään siirtymään ja tutkimukseen sekä tuotekehitykseen eivät ilahduta.

– Ensinnäkin nyt olisi ollut paikka karsia niitä ympäristölle ja taloudelle haitallisia tukia, mutta ei ollut hallituksella siihen rohkeutta. Hienoa, että tehdään kasvuunkin panostuksia, mutta nämä toimet ei ole riittäviä, Virta sanoo.

Virta arvioi, että hallituksen paketista puuttui johtajuus ja visio.

”Suomi pysähtyneisyyden tilaan”

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen katsoo myös, että lasten ja nuorten ongelmia ei digi- ja keskustelupalveluilla ratkaista.

Erityisen huolissaan Kurvinen on siitä, että hallitus ajaa paketillaan Suomen pysähtyneisyyden tilaan.

– Näillä päätöksillä Suomen velkaantuminen ei pysähdy ja näyttää, että Suomi ajautuu pysähtyneisyyden tilaan. Täällä ei näytä olevan sellaisia kasvutoimia, joilla aidosti saataisiin investointeja ja tulevaisuuden uskoa suomalaisille.

Keskusta aikoo esittää lähipäivinä oman talouspoliittisen vaihtoehdon vastavetona hallitukselle.

– Vaihtoehtomme pitää sisällään veronkiristyksiä ja leikkauksia, mutta myös sellaisia kasvutoimia, jolla valtiolle saataisiin oikeasti lisää tuloja, Kurvinen sanoo.

Source Link yle.fi