Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_c99cfb086a101c9a8fc0aae88ce70e44, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0

Warning: Cannot modify header information - headers already sent in /home/u4578291/uutisalue.news/wp-content/plugins/wp-rocket/inc/classes/Buffer/class-cache.php on line 157
Ainakin puolet Kööpenhaminan pörssi­rakennuksesta tuhoutui tunteja kestäneessä raivokkaassa tulipalossa – Uutisalue
Banner Before Header

Ainakin puolet Kööpenhaminan pörssi­rakennuksesta tuhoutui tunteja kestäneessä raivokkaassa tulipalossa

Rakennus on yksi Kööpenhaminan vanhimpia.

Kulttuurihistoriallisesti erittäin arvokkaan Kööpenhaminan 1600-luvun pörssirakennuksen tulipalo saatiin tuntikausia kestäneen sammutuksen jälkeen tiistaina illan suussa viimein hallintaan.

– Tulipalo on siinä määrin kontrollissa, että olemme tällä hetkellä tekemässä loppusammutusta, joka kestää useita tunteja, kertoi pelastuslaitoksen johtaja Jakob Vedsted Andersen lehdistötilaisuudessa.

Andersenin mukaan tuli ehti tuhota puolet rakennuksesta lähes kokonaan. Muun muassa rakennuksen torni romahti.

Paikalla on paljon pelastushenkilökuntaa ja poliiseja. Kuva: Ida Marie Odgaard / Reuters

Kuva: Ida Marie Odgaard / Reuters

Tulipalo alkoi toistaiseksi tuntemattomasta syystä aamulla noin puoli kahdeksalta paikallista aikaa. Ihmiset saatiin aamulla evakuoitua rakennuksesta ajoissa, eikä henkilövahinkoja ollut tiedossa.

Rakennus oli ollut kunnostettavana. Kunnostustöiden on osaltaan arvioitu kasvattaneen tulipalon riskiä.

Sammutustöitä vaikeuttivat pörssirakennuksen kuparinen katto sekä rakennuksen ympärillä olevat rakennustelineet.

– Kuparikatto on kuin kansi rakennuksen päällä. Sitä on ollut oikein mukavaa katsella, mutta sammutustöiden näkökulmasta se varaa sisälleen paljon lämpöä. Siksi meidän on mentävä katon alle ja varmistettava, että tuli ei pääse alas rakennuksen läpi, Andersen kuvaili aikaisemmin Tanskan radiolle.

Rakennuksesta saatiin pelastettua ainakin osa siellä olleista arvokkaista taideteoksista, jotka vietiin Tanskan Kansallismuseoon tarkistettaviksi ja varastoitaviksi.

Tanskan kulttuuriministeri Jakob Engel-Schmidt sanoi rakennuksen mukana palavan tanskalaista kulttuurihistoriaa.

– Järkyttäviä kuvia pörssistä tänä aamuna – 400 vuotta tanskalaista kulttuuriperintöä liekeissä, ministeri kirjoitti X-viestipalvelussa.

Pörssitalo on yksi Kööpenhaminan vanhimmista rakennuksista. Slotsholmenin alueella sijaitseva renessanssirakennus on vuodelta 1625.

Engel-Schmidtin mukaan oli kuitenkin ”koskettavaa” nähdä, kuinka pörssin työntekijät ja ohikulkijat tekivät yhteistyötä palopaikalla yrittäessään pelastaa taideaarteita palavasta rakennuksesta.

Monet tanskalaiset olivat kauhuissaan maamerkkinsä tuhoutumisesta.

Tanskan puolustusministeri Troels Lund Poulsen kuvaili paloa ”meidän omaksi Notre Dame -hetkeksemme”. Pariisin Notre Dame -katedraalin palosta tuli juuri maanantaina kuluneeksi viisi vuotta.

– Tämä on kansallinen aarteemme, sanoi 45-vuotias tanskalainen katsellessaan liekkejä.

– Monien vanhojen tanskalaisten maalausten alkuperäisteokset olivat siellä. Olen vieraillut rakennuksessa monesti, joten tämä on saanut minut hyvin surulliseksi, hän jatkoi.

Tältä rakennus näytti ennen paloa. Kuva: REUTERS/Andrew Kelly

Yksityisomistuksessa ollutta rakennusta oli käytetty gaalaillallisiin ja konferensseihin, eikä se ollut avoinna yleisölle. Rakennuksen yhteydessä toimi kuitenkin myös kauppahalli. Rakennuksen lähellä sijaitsee myös Tanskan parlamentti.

Juttua päivitetty uusilla tiedoilla kello 22.35.

Pörssirakennuksen palo näkyy kauas. Kuva: Jari-Veikko Kauppinen

Source Link is.fi