Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_eee916781c6cb4129edec6ea5fdcc2b9, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0

Warning: Cannot modify header information - headers already sent in /home/u4578291/uutisalue.news/wp-content/plugins/wp-rocket/inc/classes/Buffer/class-cache.php on line 157
Tänään on se päivä vuodesta, kun Suomi on kuluttanut oman osuutensa koko vuoden uusiutuvista luonnonvaroista – Uutisalue
Banner Before Header

Tänään on se päivä vuodesta, kun Suomi on kuluttanut oman osuutensa koko vuoden uusiutuvista luonnonvaroista

Laskennallisesti ylikulutamme uusiutuvia luonnonvaroja neljä kertaa enemmän kuin on kestävää.

Ihmiset tekevät ruokaostoksia.

Ylikulutus kiihdyttää ilmastonmuutosta ja aiheuttaa luontokatoa. Kuva: Aalto Puutio / Yle

Tänään on Suomen ylikulutuspäivä. Se tarkoittaa sitä, että olemme Suomessa kuluttaneet loppuun laskennallisen osuutemme uusiutuvista luonnonvaroista tämän vuoden osalta. Global Footprint Network laskee vuosittain maailman ja valtioiden ylikulutuspäivät.

Suomalaiset ovat EU:ssa korkealla sijalla ylikuluttajina. Muihin Pohjoismaihin verrattuna sijoitumme samoille sijoille. Esimerkiksi Norjassa laskennallinen ylikulutuspäivä on sama kuin Suomessa.

Suurimmat syyt suomalaisten ylikulutukseen ovat energiantuotannon, liikenteen ja ruoantuotannon kasvihuonekaasupäästöt.

Seuraavalla videolla Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkija Hannu Savolainen kertoo, miten ylikulutusta voi hillitä.

Savolaisen mukaan suomalaisten tarpeiden tyydyttäminen vaatii paljon luonnonvaroja ja maa-alaa niin kotimaasta kuin ulkomailta.

– Olemme reilussa kolmessa kuukaudessa kuluttaneet laskennallisen osuutemme maailman tämän vuoden uusiutuvista luonnonvaroista ja luonnon kyvystä käsitellä tuottamamme jätteet, kuten esimerkiksi kasvihuonekaasupäästöt, Savolainen sanoo.

Suomen ylikulutuksesta kaksi kolmasosaa selittyy kasvihuonekaasupäästöillä, loput ylikulutuksesta syntyy viljelysmaan ja laidunmaan tarpeesta, laskee Savolainen.

Kotitalouksien päästöt kasvaneet, tuotannon vähentyneet

Suomalaisten kotitalouksien kulutusmenojen keskimääräinen hiilijalanjälki on pienentynyt merkittävästi vuodesta 2000 vuoteen 2021.

Kun vuonna 2000 hiilijalanjälki kutakin suomalaista kohti oli noin 14 tonnia hiilidioksidiekvivalenttia (CO2e), vastaava luku vuonna 2021 oli 7,7 tonnia CO2e.

Muutoksen taustalla on kasvihuonekaasujen päästöjen väheneminen tuotannossa Suomessa ja ulkomailla. Suomessa etenkin energiasektori on puhdistunut, mikä välittyy kaikkeen tuotantoon.

Suomalaisten kotitalouksien kuluttamisen lisääntyminen ja runsaasti kasvihuonekaasupäästöjä synnyttävien tuotteiden kulutusvalinnat ovat syöneet osan tuotannossa saavutettujen päästövähennysten vaikutuksesta.

Pahimmat uusiutuvien luonnonvarojen käyttäjät -kartta. Kärjessä Qatar ja Luxembourg.

Kuva: Global Footprint Network 2024, www.overshootday.org, Jyrki Lyytikkä / Yle

Valinnoilla voi vaikuttaa

Maailmanlaajuisesti koko maapallolla ylikulutetaan 1,7 maapallon uusiutuvat luonnonvarat vuosittain. Ylikulutuksen vähentämiseen on keinoja.

– Voidaan muuttaa omia elintapoja, omaa lainsäädäntöä ja EU-lainsäädäntöä. Edistetään kiertotaloutta ja vähennetään päästöjä, Savolainen listaa.

Esimerkiksi tavaroiden korjaaminen, huoltaminen ja tuunaaminen hillitsee ylikuluttamista. Ylikulutuksen hillitseminen ei kuitenkaan ole ainoastaan yksilöiden vastuulla.

– Iso kuva on se, että saadaan sellainen lainsäädäntö, joka tukee yrityksiä ja kotitalouksia toimimaan kestävällä tavalla. Silloin kotitalouksien on helpompi tehdä kestävämpiä valintoja.

Source Link yle.fi